查看完整版本 : 是否偷電

dogmichaelo 2019-1-6 02:59 PM

是否偷電

[size=6]請教地盤不用發電機駁街電算不算偷電???算不算犯法???[/size]
[size=6][/size]
[size=6]                                   [/size]
[size=6]        [/size]

Carpenter123 2019-1-6 03:28 PM

可以具體講下接駁位置,裝置同方法嗎?

gway 2019-1-6 03:29 PM

你咁講係嘅,不過請你提供證據。

Carpenter123 2019-1-6 03:30 PM

可以具體講下接駁位置,裝置同方法嗎?

powerantivirus 2019-1-6 04:01 PM

有些地用不比用發電機
那裏有電用?
知不知甚麼才叫偷電
街電所指甚麼先?
人地電,未問過人肯不肯惜,自已接尼用,是偷電行為

地盤,申請個臨時電表,就可以
屋企自己公司電池充電,用硒充電工具就得,不是窮到連充電的電費也慳埋

powerantivirus 2019-1-11 11:27 AM

發電機駁街電?不明白
有發電機自己產電,仲要用街電,做緊甚麼事情

特別情况,大廈停電,街舖,自己租發電機,得,長期用不可以
室內單位,大廈不可你用發電機,又有環保條例,廢氣噪音
大廈要你申請臨時電表,大廈公眾位蘇座正常不比你用,但有時見你用小小電,無理會

mrm23 2019-1-11 12:10 PM

[quote]原帖由 [i]dogmichaelo[/i] 於 2019-1-6 02:59 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492992834&ptid=27954996][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
請教地盤不用發電機駁街電算不算偷電???算不算犯法???
[/quote]

唔好玩啦,冇臨時電錶點駁街電呀?
中電/港燈肯俾臨時電錶俾佢,依足程序申請又點叫偷?

要幫部發電機拎夜間 construction noise permit 的話,
環保署第一件事就係要求兩電有信證明現場做唔到臨時電錶。

nickli-em 2019-1-12 10:32 AM

地盤都可以申請臨時電表㗎嘛,但如果唔經電表攞電就係偷電la
頁: [1]
查看完整版本: 是否偷電