查看完整版本 : 越南河內跨年凍到hihi之旅

EsTHeR~^_^ 2019-1-4 12:12 AM

越南河內跨年凍到hihi之旅

以為越南全年氣溫和暖
買完機票先知原來越北冬天好凍
即刻去買大褸先出發
臨出發爆出XX航空就執
真係一額汗
可能是最後一次搭佢
享用埋最後一次lounge
其實我幾like呢間航空架
[attach]9178803[/attach] [attach]9178804[/attach] [attach]9178805[/attach] [attach]9178806[/attach] [attach]9178807[/attach] [attach]9178808[/attach] [attach]9178809[/attach] [attach]9178810[/attach]
[attach]9178811[/attach]

不定期得閒有人睇先update:smile_o05:

[[i] 本帖最後由 EsTHeR~^_^ 於 2019-1-4 12:14 AM 編輯 [/i]]

轟雷錘 2019-1-4 09:28 AM

覺得好玩嗎:chcz_11:

係咪真係勁凍:chcz_11:

gingerbread007 2019-1-4 11:34 AM

天氣一時時,我聖誕節前後3日都喺河內,日頭又熱又曬,太陽下起碼30度,夜晚好啲有啲風,但都有24-25度。不過我check過天氣,之後幾日會凍好多,低於20度。

EsTHeR~^_^ 2019-1-4 11:35 PM

[quote]原帖由 [i]轟雷錘[/i] 於 2019-1-4 09:28 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492884173&ptid=27950058][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
覺得好玩嗎:chcz_11:

係咪真係勁凍:chcz_11: [/quote]

相比其他國家河內唔算好玩
加上旅程遇上不如意的事
所以扣左分

咁岩我地去果幾日好凍
即等如香港早幾日突然好凍
有兩日去左下龍灣就更加凍了

EsTHeR~^_^ 2019-1-4 11:36 PM

[quote]原帖由 [i]gingerbread007[/i] 於 2019-1-4 11:34 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492889814&ptid=27950058][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
天氣一時時,我聖誕節前後3日都喺河內,日頭又熱又曬,太陽下起碼30度,夜晚好啲有啲風,但都有24-25度。不過我check過天氣,之後幾日會凍好多,低於20度。 ... [/quote]

我第一日到步仲著緊短袖
之後幾日好凍兼落雨

EsTHeR~^_^ 2019-1-5 12:01 AM

準時起飛
準時到達
一早上網做左visa letter
連arrival form及US$25排隊交
大排長龍排左半個鐘交form
跟住又等左半個鐘取visa

等候期間見到D職員好忙地幫某D遊客辦證
似乎是有特快通道唔洗等
但我地呢班排隊的就慢慢黎

由上網申請到取得visa成個過程非常不討好
對呢個國家的印象亦大打折扣

過左關出黎有上網卡及兌換店
出左兩張上網卡
當日機場美金兌換率23190
我留待到酒店才換個率差不多
[attach]9182141[/attach]

搞掂晒終於走得
一早約左接機US$15
真唔好意思司機等了個幾鐘
[attach]9182142[/attach]

EsTHeR~^_^ 2019-1-5 11:37 AM

住三星酒店二百幾蚊晚
房大床大
但隔音差
呢個價位都收貨的
但酒店有個前員工利用agoda account同email扼住客錢
我亦中左招:fst_005:
之後再講
[attach]9183115[/attach] [attach]9183116[/attach] [attach]9183117[/attach] [attach]9183118[/attach] [attach]9183119[/attach]

之後落樓下食野
酒店隔離有檔法包好正
vnd 25k
[attach]9183120[/attach] [attach]9183121[/attach] [attach]9183122[/attach]

[[i] 本帖最後由 EsTHeR~^_^ 於 2019-1-5 11:41 AM 編輯 [/i]]

zevo 2019-1-5 02:49 PM

睇彩數

gingerbread007 2019-1-5 07:08 PM

我用Expedia book越南幾個地方酒店,只有河內嗰間酒店好煩咁第二日即WhatsApp我問我要唔要機場接送同其他tour,我話唔駛,跟住過十幾日又WhatsApp我話收到我email要book車用tour,我話冇咁嘅事。我都懷疑點解唔通過Expedia聯絡我。跟住到河內前一日又問要唔要車從機場去酒店,但呢次係經Expedia搵我。搞到我對間酒店好有戒心,但到埗後又冇sell任何嘢,而且仲鬼咁好送自制聖誕卡同一樽乾果(幾好味)。
我間酒店好近你住嗰間,轉個彎就到,我經過幾次。

[[i] 本帖最後由 gingerbread007 於 2019-1-5 07:11 PM 編輯 [/i]]

EsTHeR~^_^ 2019-1-5 08:59 PM

[quote]原帖由 [i]gingerbread007[/i] 於 2019-1-5 07:08 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492956100&ptid=27950058][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我用Expedia book越南幾個地方酒店,只有河內嗰間酒店好煩咁第二日即WhatsApp我問我要唔要機場接送同其他tour,我話唔駛,跟住過十幾日又WhatsApp我話收到我email要book車用tour,我話冇咁嘅事。我都懷疑點解唔通過Expedia聯絡我。跟住到河內前一日又問要唔要車從機場去酒店,但呢次係經Expedia搵我。搞到我對間酒店好有戒心,但到埗後又冇sell任何嘢,而且仲鬼咁 ... [/quote]

我同你的情況相若
有人用酒店的agoda戶口聯絡我sell tour
其實我又唔介意
明買明賣
我比左錢你都要比番岩既貨我
呢d人咁做生意最終只會自食其果
非常蠢

EsTHeR~^_^ 2019-1-5 09:09 PM

食完野就周圍閒逛
一路行去還劍湖
[attach]9185151[/attach] [attach]9185152[/attach] [attach]9185153[/attach] [attach]9185154[/attach]

之後行去教堂
時間尚早所以係咖啡店坐底飲杯野等天黑
杯椰子沙冰咖啡掂呀
[attach]9185155[/attach] [attach]9185156[/attach] [attach]9185157[/attach]

入夜後的教堂亮起燈好有聖誕氣氛
呢日仲著緊短袖衫
[attach]9185158[/attach] [attach]9185159[/attach]

[[i] 本帖最後由 EsTHeR~^_^ 於 2019-1-5 09:17 PM 編輯 [/i]]

05705690d 2019-1-5 09:29 PM

:loveliness:
越南河內

EsTHeR~^_^ 2019-1-6 11:54 PM

跟住去附近一間食粉卷的地方
正正正
[attach]9189962[/attach] [attach]9189963[/attach] [attach]9189964[/attach] [attach]9189965[/attach] [attach]9189966[/attach]

食完野在附近逛下
[attach]9189967[/attach] [attach]9189968[/attach] [attach]9189969[/attach] [attach]9189970[/attach] [attach]9189971[/attach]

discuzer 2019-1-14 10:06 AM

請問師兄在那book定接機USD15蚊? 另外我見最近既rate 係 2965.79, 係最近再跌左, 定係機場/酒店rate都係一般? 有冇建議在那唱最抵, 最安全?
有冇邊度地方必去, 必食推介?

ning2015 2019-1-15 02:03 PM

謝謝分享

gingerbread007 2019-1-16 05:34 PM

[quote]原帖由 [i]discuzer[/i] 於 2019-1-14 10:06 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493392661&ptid=27950058][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
請問師兄在那book定接機USD15蚊? 另外我見最近既rate 係 2965.79, 係最近再跌左, 定係機場/酒店rate都係一般? 有冇建議在那唱最抵, 最安全?
有冇邊度地方必去, 必食推介? ... [/quote]

樓主嗰個係美金rate。
我都覺得美金rate最好,而且道道都可以換。
如果只帶港幣,去大城市ok,但其他地方換錢比較麻煩。
喺順化嗰度,去咗幾間銀行先有一間願意找換,但間間都願意換美金。

milanolarry 2019-1-17 10:34 PM

響普通鋪頭換錢小心有假銀紙。另外,就算去銀行換都要小心,我就被銀行個職員呃過。用美金換會分大額同細額,兩個 rate 會差 D 。如果換得多錢,可以有幾百蚊港紙上落架。

[[i] 本帖最後由 milanolarry 於 2019-1-17 10:37 PM 編輯 [/i]]

kirstyu2 2019-2-9 10:52 AM

多謝分享

christ201430 2019-2-10 01:37 PM

Thanks for sharing

EsTHeR~^_^ 2019-2-11 12:15 AM

忘記左原來自己開過呢個post:smile_o05:
新正頭得閒d繼續update

Day 2
呢日參加one day tour去寧平
US$30一位
出發前在酒店食個簡單的早餐
[attach]9314734[/attach] [attach]9314735[/attach] [attach]9314736[/attach]

8:30有車到酒店pick up
大巴接晒人就出發
今日天氣不太好
又凍又大霧又落雨
最慘既係架大巴唔聽話中途壞左
要等另一架車黎接
咁就浪費左兩個鐘:smile_o03:
[attach]9314737[/attach]

第一個景點是巴亭寺
入場費已包
入場後要坐一陣電動車
是日落雨所以都搞到濕了半邊身
[attach]9314738[/attach]

入到去個導遊帶住行
一路講解
裡面都幾大
匆匆行一圈都要一個鐘多d
[attach]9314739[/attach] [attach]9314740[/attach]
[attach]9314743[/attach] [attach]9314741[/attach] [attach]9314742[/attach]

[[i] 本帖最後由 EsTHeR~^_^ 於 2019-2-11 12:16 AM 編輯 [/i]]

EsTHeR~^_^ 2019-2-11 12:41 AM

參觀完巴亭寺已經兩點
tour包lunch
食物種類都算多
可惜我地遲太多
食物已經凍晒
[attach]9314784[/attach] [attach]9314785[/attach] [attach]9314786[/attach]

大家快手食完去下一個景點
陸龍灣坐船仔
船票已包
好好彩黎到時停左雨個天光左一陣
[attach]9314787[/attach] [attach]9314788[/attach]

一船約四人
我同友人坐後排
當然坐前排會更好無遮擋
有個船家在後面不斷划
中間會經過幾個洞穴要彎下身
[attach]9314789[/attach] [attach]9314790[/attach] [attach]9314791[/attach] [attach]9314792[/attach]

全程約個半鐘
坐完天都黑
比左貼士比船家
佢划足個半鐘真辛苦
[attach]9314793[/attach]

回河內呢程塞車
最終八點半至返到
撇除天氣不好、壞車、塞車
其實呢個tour都算幾好玩及抵玩既

EsTHeR~^_^ 2019-2-11 12:55 AM

回到河內在歌劇院下車
然後步行回酒店附近的一間Pho店
門面環境簡陋
但碗Pho真係勁掂:smile_o12::smile_o12:
[attach]9314816[/attach] [attach]9314817[/attach] [attach]9314818[/attach]

食完就回酒店
今晚換番間twin room比我地
無露台但浴室大好多
[attach]9314819[/attach] [attach]9314820[/attach] [attach]9314821[/attach]

安頓好就訓了
因明早要早起去下龍灣
Day 2完
頁: [1]
查看完整版本: 越南河內跨年凍到hihi之旅