查看完整版本 : 開舖難/零售差/D客格價網個格同你格價/又搵淘寶同你比/點睇?

todayfun 2018-12-9 08:47 PM

開舖難/零售差/D客格價網個格同你格價/又搵淘寶同你比/點睇?

依家d人點創業?

點做生意?

唔係人人可以START UP, 好多人係想開間舖仔做零售, 但依家人人上格價網格到盡, 仲有得做?

[[i] 本帖最後由 todayfun 於 2018-12-9 08:53 PM 編輯 [/i]]

I-HAVE 2018-12-14 10:56 AM

零售好難做了, 除非是名牌:lol :smile_15:

productdesigner 2018-12-14 12:57 PM

最易攪係賣自己獨家產品,最好件產品有埋專利,即是無競爭批發:smile_34::cr_05:

SE337 2018-12-15 05:10 PM

我有實體店,賣既野都係極少人做,而且品牌有註冊,但香港人近年越黎越Cheap,成日約去我實體店,玩足個幾小時唔買,之後又用淘寶上山寨無牌產品價比,仲要用人民幣同港幣1比1計,例如淘寶賣200元,佢都要我賣200元不過係港幣,而且仲要先試後買,買左又要開箱試件產品成粒鐘,仲要我有售後保用,呢種客我同佢講多句都費事,直接叫佢淘寶買!

不過香港 cheap客好蠱惑,佢話一定買但先要試,試左一粒鐘後冇問題,但又話要考慮下先,之後去淘寶買左山寨雜牌,有問題又搵我幫佢搞,我啋佢都傻即 block,就算真係想幫襯我買嘢都唔做佢生意!

班 cheap 友唔識將心比己,以為鋪租人工及貨唔使錢,以為所有嘢天跌落嚟免費,成日當我地賣200元賺哂佢200元! 硬係要去冇得睇實物、冇得試冇售後淘寶買! 淘寶就算旺旺都唔會咁耐心講解,我地實體店係賣專業及熟悉功能,唔會好似淘寶店賣左一批貨出去後,唔係下架就係改店名重開,之前賣俾你講到一世保養,之後你搵都搵唔番佢! 就算佢真係保養,你寄番大陸都麻煩,之後又寄番俾你來回運費都一百幾十,仲要如果電子產品寄上大陸,要關稅及好多快遞都唔肯接,除非你自己返大陸再寄快遞!

[[i] 本帖最後由 SE337 於 2018-12-15 06:46 PM 編輯 [/i]]

Ibelieveifly 2018-12-15 05:56 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

nooneinhere2 2018-12-19 02:11 AM

[quote]原帖由 [i]SE337[/i] 於 2018-12-15 05:10 PM 發表 [url=https://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492026993&ptid=27901720][img]https://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我有實體店,賣既野都係極少人做,而且品牌有註冊,但香港人近年越黎越Cheap,成日約去我實體店,玩足個幾小時唔買,之後又用淘寶上山寨無牌產品價比,仲要用人民幣同港幣1比1計,例如淘寶賣200元,佢都要我賣200元不過係港幣,而且仲要先試後買,買左又要開箱試件產品成粒鐘,仲要我有售後保用,呢種客我同佢講多句都費事,直接叫佢淘寶買!

不過香港 cheap客好蠱惑,佢話一定買但先要試,試左一粒鐘後 ... [/quote]
同感,我賣電子產品,d客成日拎格價網黎同我比,話比我平,我一睇原來係先達出既價錢,我就同佢講你信得過先達咪去買,先達出晒名賣鬼機

SE337 2018-12-19 01:52 PM

[quote]原帖由 [i]nooneinhere2[/i] 於 2018-12-19 02:11 AM 發表 [url=https://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492178931&ptid=27901720][img]https://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

同感,我賣電子產品,d客成日拎格價網黎同我比,話比我平,我一睇原來係先達出既價錢,我就同佢講你信得過先達咪去買,先達出晒名賣鬼機 [/quote]

格價網好多鋪頭冇貨都每日報有,我自己都試過問清楚,有貨我先去你鋪頭買,山長水遠去到又話冇,解釋睇錯電腦資料,你鬧佢都冇用,因為佢係靠格價網引客去鋪頭,轉而說服你令你軟化,轉購另一些佣金毛利較高產品!

當然格價網亦有誠信店鋪,但如果自己唔熟悉產品,連水貨或行貨未識分、及該產品你自己都唔識鑑定,貪平買水貨又唔識試唔識睇,就真係寧願貴少少去大鋪買!

所以點解銷售業做大陸人生意,因為大陸人揸住舊錢係會預多、唔會預少,寧願去連鎖大型商店買,有個較穩妥可靠售後服務,總好過貪平去細鋪,買左之後有問題連問都難! 而且大陸人只要肯定正品正貨,唔會好似香港人買部相機咁,差唔多想 SALES,教識哂佢所有功能先肯走!

不基原始的榴槤 2018-12-21 07:35 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

nooneinhere2 2018-12-21 08:06 PM

內地人較疏爽一些,縱觀現今電商發展,做就消費者議價空間非常大

bd2019 2019-1-29 10:33 AM

無得做
頁: [1]
查看完整版本: 開舖難/零售差/D客格價網個格同你格價/又搵淘寶同你比/點睇?