查看完整版本 : 對於知識改變命運的真正理解

癲狗理2 2018-11-30 11:17 AM

對於知識改變命運的真正理解

1. 大家誤解了知識改變命運呢句意思
社會較值錢的知識,是指專業資格及技術,包括醫生、工程師、護士、律師、地盤技工、汽車維修技工、廚師等,其他非專業的學歷等同興趣班,同DSE無分別,用8K請了個HKU一級榮譽文學士做文員,佢係英文好叻,所以搵佢寫信出Newsletter,跟了老闆8年,現在12K,比左個靚Title佢,助理文書經理Assistant Clerical Manager,係咁讚佢比心機再升職。

2. 大家未透徹應用Supply & Demand理論
市場95%職位只需中5學歷,即是個市場普通職位係Approximately Perfectly Elastic Demand for Degree Holders,對於大學生供應是Approximately Perfectly Elastic Supply,比錢就買到大學學士碩士資格,咁點解要比超過萬5請大學生?你話咩正統學歷升職易好多,Exactly Wrong,人地對一般非專業或技術管理職位或好位,只需要親戚朋友,你不是親戚朋友,所以無你份呀。咁點搞呀?有得搞,有市場係願意比高薪請靚女靚仔的,個樣一般唔係9衝上大學的學士碩士呀,係將上大學的所有學費用在整容、修身、隆胸呀,中5靚人一入去做文職已經高人工過大學生,然後氹掂上司,自然開公數比你買大學學歷再優先升職,不斷升職去建立上層管理的Network,唔靚嘅文職大學生咪一世坐最低職位,好彩咪升1級,到人工到了該低職位頂薪就會被裁員,下間公司由1萬人工再做,到50歲就預左做洗碗清潔。

以上資料係大家讀大學肯定無教,係我20多年在各行各業經驗總結,加上小小學術理論。

癲狗理2 2018-11-30 01:26 PM

所以我提出有用實際建議比大家

1. 文職或服務業發展
整容、修身、隆胸,整到變靚人,這樣上位機會一定多,公司比錢買學歷升職。

2. 實業生產發展
學一技之長,地盤/裝修技術工人,汽車維修技工,廚房,呢D係實業技術,可以自己做老闆,就算打工也收入10萬8萬,而且全球通用。

3. 專業發展
完成指定學位,考取專業資格,然後做個專業人士收4-6萬收入。

rrt202 2018-12-13 07:48 AM

[quote]原帖由 [i]癲狗理2[/i] 於 2018-11-30 11:17 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=491290085&ptid=27882053][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
1. 大家誤解了知識改變命運呢句意思
社會較值錢的知識,是指專業資格及技術,包括醫生、工程師、護士、律師、地盤技工、汽車維修技工、廚師等,其他非專業的學歷等同興趣班,同DSE無分別,用8K請了個HKU一級榮譽文學士做文員,佢係英文好叻,所以搵佢寫信出Newsletter,跟了老闆8年,現在12K,比左個靚Title佢,助理文書經理Assistant Clerical Manager,係咁讚佢比心 ... [/quote]


月薪多少不重要,懂得投資才是最重要

癲狗理2 2018-12-13 08:13 AM

[quote]原帖由 [i]rrt202[/i] 於 2018-12-13 07:48 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=491917652&ptid=27882053][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]



月薪多少不重要,懂得投資才是最重要 [/quote]

同意,還要懂得分配資源,例如好好利用青春的肉體賺大錢。

Billwba 2019-1-26 04:10 PM

"唔靚嘅文職大學生咪一世坐最低職位,好彩咪升1級,到人工到了該低職位頂薪就會被裁員,下間公司由1萬人工再做,到50歲就預左做洗碗清潔"

這部份似乎不符合現實吧。很多人也可以逐級爬升的。

苦樂 2019-2-12 02:08 PM

香港人類發展指數高,香港社會發展指數差

piggycabeza 2019-2-15 11:57 AM

如果我可以係18歲時見到呢個貼就好....
頁: [1]
查看完整版本: 對於知識改變命運的真正理解