查看完整版本 : iPad Pro 2018 原來無倉頡鍵盤

LOMOTUNG9394 2018-11-18 02:47 PM

iPad Pro 2018 原來無倉頡鍵盤

上星期見官網寫明有倉頡鍵盤,即刻訂左個。電郵回覆都寫明係倉頡加注音。點知上官網CHECK訂單比佢私自改為中文 (注音)鍵盤,打上去APPLE STORE問先知原來根本無出倉頡鍵盤。又要嘥時間cut 單。好心你APPLE出新機就寫清楚個網頁,唔好誤導顧客!:smile_45::smile_42::smile_22:

綜合之之綜合 2018-11-19 02:18 PM

[quote]原帖由 [i]LOMOTUNG9394[/i] 於 2018-11-18 02:47 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=490718652&ptid=27857868][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
上星期見官網寫明有倉頡鍵盤,即刻訂左個。電郵回覆都寫明係倉頡加注音。點知上官網CHECK訂單比佢私自改為中文 (注音)鍵盤,打上去APPLE STORE問先知原來根本無出倉頡鍵盤。又要嘥時間cut 單。好心你APPLE出新機就寫清楚個網頁,唔好誤導顧客!:smile_45::smile_42::smile_22: ... [/quote]

其實可以用全英文鍵盤打倉頡字,又或者買倉頡貼紙貼上去。

116M 2018-11-20 10:21 PM

其實注音有幾多人會用?倉頡咪仲多!! 點解蘋果唔 英文+ 倉頡 :smile_38:

早兩年有個 注音+倉頡+英文
嘩,個keyboard  好花 :smile_27:

fish_isaac 2018-11-26 11:38 AM

雖然我打倉頡唔需要睇住按,但依然支持要有倉頡鍵盤,因為唔想倉頡變成歷史陳跡

three 2018-12-2 10:52 AM

我都想有倉頡,雖然已經記得晒位置,但有時會突然空白一遍,唔記得啲碼位置。

By the way, 我覺得ipad pro Smart Keyboard 好打過MacBook 而家啲butterfly keyboard.

tommychau007 2018-12-3 12:34 PM

其實懂倉頡嘅人真係用英文keyboard最好,夠簡潔美觀
頁: [1]
查看完整版本: iPad Pro 2018 原來無倉頡鍵盤