查看完整版本 : 請問如果家中 多左個小孩

pes2068 2018-11-5 06:57 PM

請問如果家中 多左個小孩

O至1歲 每個月大約要花多少錢?
1至5歲 每個月大約要花多少錢?
包括個人護理尿片 奶品 等費用!
想問下預算.

wfeel100 2018-11-6 01:56 PM

平有平買, 貴有貴買, 唔同地方唔同價錢, 尿片靚d 預 1蚊1次, 你預消耗品大約 2-4千一個月, 仲有一次性的工具 床 沙巾 bb車 背帶 bb玩具 好多好多野 預7千蚊應該夠
作為一個爸爸, 我成日都係果句, 錢唔係問題, 最重要係對佢好...........

花生之友 2018-11-6 03:04 PM

0至1,係開頭日用品一炮過會甘啲,之後基本生活所需大約三四千,印象中買屎片嘅錢係多過奶粉錢。
反而1至5生活所需開支可能會少啲因為只係煮飯落多少少米又唔駛用屎片。當然睇你會唔會比佢讀下N班興趣班之類咁就起碼七千以上。
有病痛睇下兒科每次平均一千,一年三四鍋無走雞。

苦樂 2018-11-9 06:55 PM

肉碰肉

公園幼稚的水樽 2018-11-16 04:10 PM

有平有貴,用平嘢用二手、有學券讀政府又一樣得。生到就自然會諗辦法養到,問題係視乎大人肯唔肯犧牲。如果屬自私的,就建議唔好生,免賴呢樣賴果樣。

苦樂 2018-11-21 06:55 PM

搬去黃金海岸住是唯一適合孩子在香港成長的地方
VCITY前身係公屋屯門新發邨唔會有咩感情

[[i] 本帖最後由 苦樂 於 2018-11-21 07:23 PM 編輯 [/i]]

pes2068 2018-11-24 07:31 PM

[quote]原帖由 [i]花生之友[/i] 於 2018-11-6 03:04 PM 發表 [url=https://ladies.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=490113756&ptid=27830433][img]https://ladies.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
0至1,係開頭日用品一炮過會甘啲,之後基本生活所需大約三四千,印象中買屎片嘅錢係多過奶粉錢。
反而1至5生活所需開支可能會少啲因為只係煮飯落多少少米又唔駛用屎片。當然睇你會唔會比佢讀下N班興趣班之類咁就起碼七千以上。
[color=#ff0000]有病痛睇下兒科每次平均一千,一年三四鍋無走雞。[/color] ... [/quote]

可能吾止:smile_39:

1324354657 2018-11-24 11:16 PM

邊有得預,你食罐2百幾蚊奶粉同5百幾蚊奶粉計法已經唔同

到你8個月已經去高價地方玩playgroup 對 落樓下社區中心玩pg 又唔同
頁: [1]
查看完整版本: 請問如果家中 多左個小孩