查看完整版本 : 求師兄師姐解答註冊處簽紙結婚問題

imnotgood 2018-11-1 09:18 PM

求師兄師姐解答註冊處簽紙結婚問題

話說
我係婚姻登記處排左期簽紙
當日完成左交表交錢程序
職員就講我註冊當日要點之類咁
交表日之後我睇返網上有地方講
婚姻登記處展示完你張通知書15日
會簽發一張叫婚姻登記官證明書
個問題就係我究竟洗唔洗去拎?
因為我交表當日職員無同我講過關於證明書之類
佢地俾我張須知同收據又無提過
我想知我自己有無聽少左野做少左野
感謝各位  感激不盡

fab111 2018-11-19 03:28 PM

以我所知婚姻登記處展示15日目的係叫做公開你地將會結婚,如冇人反對佢就會發證明書


 記 官 須 在 其 辦 事 處 展 示 通 知 書 的 第 I 部 分 , 直 至 發 出 婚 姻 登 記 官 證 明 書 或 通 知 書 的 三 個 月 有 效 期 屆 滿 為 止 。
如 符 合 所 有 法 定 要 求 , 登 記 官 可 在 通 知 書 遞 交 後 最 少 15 天 , 簽 發 「 婚 姻 登 記 官 證 明 書 」 , 讓 擬 結 婚 人 士 在 通 知 書 的 三 個 月 有 效 期 內 舉 行 婚 禮 。
婚 禮 須 在 婚 姻 登 記 處 由 登 記 官 主 持 , 或 在 特 許 的 禮 拜 場 所 由 合 資 格 的 神 職 人 員 主 持 , 或 由 婚 姻 監 禮 人 在 香 港 其 他 地 方 主 持 。

婚 禮 須 於 遞 交 通 知 書 後 三 個 月 內 進 行 , 否 則 該 通 知 書 便 會 作 廢 , 之 後 如 欲 舉 行 婚 禮 , 必 須 重 新 遞 交 通 知 書 。




如 你 擬 於 香 港 登 記 結 婚 , 你 須 事 先 遞 交 通 知 書 予 婚 姻 登 記 官 。 若 你 選 擇 親 自 前 往 婚 姻 登 記 處 遞 交 , 你 可 經 網 上 預 約 。 有 關 網 址 為 : [url]http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/bdmreg/marriage/bookgivingmarriage.htm[/url]

你 亦 可 透 過 24 小 時 互 動 話 音 系 統 ( 電 話 號 碼 : 3102 3883 ) 進 行 預 約 遞 交 通 知 書 。

成 功 預 約 的 人 士 , 最 少 其 中 一 方 必 須 於 預 約 系 統 指 定 的 日 期 及 時 間 親 身 前 往 指 定 的 婚 姻 登 記 處 / 辦 事 處 遞 交 通 知 書 。 屆 時 並 須 出 示 擬 結 婚 雙 方 的 香 港 身 份 證 , 旅 行 證 件 或 其 他 身 分 證 明 文 件 。 費 用 為 港 幣 3 0 5 元 。
頁: [1]
查看完整版本: 求師兄師姐解答註冊處簽紙結婚問題