查看完整版本 : 中途消防泵一問

KING_LINUS 2018-8-26 10:55 PM

中途消防泵一問

各位C兄
小弟住處是綜合用途樓宇. 地下至5F是非住宅, 6-25F是住宅.
地下有一個消防入水口, 5F也有一個入水口.
地下入水口至25F的洧防栓超過了60米, 70米左右.
5F入水口至25F消防栓少於60米.  A, B 兩座.

收到了消防安全指示, 要求在非住宅區安裝中途消防水泵, 另外住宅區也要安裝中途消防水泵.
(1994年版消防設備)

我想問, 1994年版, 5.14條, 是說整個樓宇, 為什麼消防安全指示會分開了非住宅和住宅兩個區都要求安裝中途泵???
如果是分開了兩個區, 非住宅由地下至5F, 入水口與最高消防栓一定不超過60米. 而住宅區入水口在5F, 上到25F消防栓都一樣不超過60米.
而家, 要安裝兩個中途消防水泵 , 是不是不合常理呢???

psme 2018-8-28 10:12 AM

呢道無人識消防野?

SUNNYLY 2018-8-29 10:20 PM

其實你唔洗理係邊個位有入水掣同龍頭,仲之你成座野計最低入水,同最高龍頭過60就要加。

KING_LINUS 2018-8-29 10:56 PM

應該加一組中途水泵就夠啦....   整咩最初分兩個指示出 order....好混淆...  
多謝指教

KING_LINUS 2018-8-29 10:56 PM

應該加一組中途水泵就夠啦....   整咩最初分兩個指示出 order....好混淆...  
多謝指教

SUNNYLY 2018-8-30 04:11 PM

不夠可以加多一台jocky pump :smile_39:

KING_LINUS 2018-8-30 07:29 PM

可唔可以換個強大D主泵, 申請唔用中途泵? 因為安裝中途泵就要set多一組繞道上水管.

KING_LINUS 2018-8-30 07:29 PM

可唔可以換個強大D主泵, 申請唔用中途泵? 因為安裝中途泵就要set多一組繞道上水管.

KING_LINUS 2018-8-31 05:46 PM

如果連接消防水缸的消防水泵壞了, 水源是否會被斷水?  還是消防水缸另有供水繞道喉管?

KING_LINUS 2018-8-31 05:46 PM

如果連接消防水缸的消防水泵壞了, 水源是否會被斷水?  還是消防水缸另有供水繞道喉管?

SUNNYLY 2018-8-31 10:25 PM

你自己都說了過60便要加中途泵,這是 cop 來的。
如果是上水泵來進行加壓給龍頭,當然是樓層數目較少的大廈。
當然不會斷水,水是由水記進來,你的一台消防泵壞了,還有另一台,會自動轉車給另外的一台上水,如果兩台都壞了,那就不能上水,也沒有其他方法,所以才有保養要做。

KING_LINUS 2018-9-1 12:04 AM

多謝指點 !!!
即係, 我了解是係:

因為最低入水口與最高消防栓, 距離多過60米, 要加中途消防水泵.
而如果中途消防水泵的功能附合固定消防水泵的要求, 中途泵就變成固定水泵.
然後, 並排兩個一模一樣的消防水泵成一組, 一個主泵和一個後備泵.
即係, 如果我樓宇的天台消防水缸已經有一個主泵, 我要做嘅就係安裝一個並排的一模一樣後備泵.

應該冇錯啦.

KING_LINUS 2018-9-1 12:04 AM

多謝指點 !!!
即係, 我了解是係:

因為最低入水口與最高消防栓, 距離多過60米, 要加中途消防水泵.
而如果中途消防水泵的功能附合固定消防水泵的要求, 中途泵就變成固定水泵.
然後, 並排兩個一模一樣的消防水泵成一組, 一個主泵和一個後備泵.
即係, 如果我樓宇的天台消防水缸已經有一個主泵, 我要做嘅就係安裝一個並排的一模一樣後備泵.

應該冇錯啦.

SUNNYLY 2018-9-1 12:07 PM

對,加多一台 Jockey pump ,三台也可以。
這就要看設計

KING_LINUS 2018-9-1 05:15 PM

謝謝英雄 !!!

KING_LINUS 2018-9-1 05:15 PM

謝謝英雄 !!!

七叔 2018-9-1 05:21 PM

[quote]原帖由 [i]SUNNYLY[/i] 於 2018-9-1 12:07 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=486588548&ptid=27671671][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
對,加多一台 Jockey pump ,三台也可以。
這就要看設計 [/quote]
想請教加個jockey pump有乜作用? 大泵行時jockey 就停。好似唔多關事。
加中途泵原意係個主泵打唔到水上去咁高,如果個泵夠大就唔使加。當然要睇埋喉路企身圖,有時將個消防泵改為一泵二用亦有。
近年我見好多過60都無中途泵亦驗到消防,唔知有無誤會。

KING_LINUS 2018-9-1 06:12 PM

七叔,
你好. 我之前就係想知道加大個消防固定主泵得唔得.
1994年版, 5.14條, 關於中途水泵, 中文版有翻譯錯誤, 說"有需要時"就要用中途泵維持水壓...
英文被是"where necessary", 中文翻譯應該是"在有需要的位置", 而不是中文版寫的"有需要時".

消防處新接手的阿sir話我個消防安全指示在2014出, 而家拖了幾年, 本來負責的消防幫板都調走晒...

各路英雄, 我樓宇最低入水口與最高消防栓, 睇圖則, 70米左右, 用 protrek手錶量度海拔, 都係70米左右.

究竟, 我應該點做?  (除了約新消防阿sir到來開會解釋)

KING_LINUS 2018-9-1 06:12 PM

七叔,
你好. 我之前就係想知道加大個消防固定主泵得唔得.
1994年版, 5.14條, 關於中途水泵, 中文版有翻譯錯誤, 說"有需要時"就要用中途泵維持水壓...
英文被是"where necessary", 中文翻譯應該是"在有需要的位置", 而不是中文版寫的"有需要時".

消防處新接手的阿sir話我個消防安全指示在2014出, 而家拖了幾年, 本來負責的消防幫板都調走晒...

各路英雄, 我樓宇最低入水口與最高消防栓, 睇圖則, 70米左右, 用 protrek手錶量度海拔, 都係70米左右.

究竟, 我應該點做?  (除了約新消防阿sir到來開會解釋)

KING_LINUS 2018-9-1 06:26 PM

七叔,

後備消防固定水泵, 一組中途水泵, 已經出咗指示.  不過新接手消防阿sir說話中已經表達出"指示"有出錯,
因為消防系統在綜合樓宇不會分非住用和住用區出 order, 是根據整個水系統出 order. 阿sir話, 我而家情況,
係唔需要分兩個區安裝消防中途水泵嘅, 仲叫我快D約佢地開會.

不過, 我仍然想知道多D先.  之前 sunny 說的並排水泵, 即後備水泵, 我相信是一定要的繞道裝置.
我星期一叫管理處再帶我上天台睇睇個消防水缸...  如果係用食水缸就搞笑...因為食水缸有自己泵房..
如果係獨立消防水缸, 我上次睇過, 只有一條上水喉管經一個固定消防水泵入水到水缸.

大家請多多指教.

KING_LINUS 2018-9-1 06:26 PM

七叔,

後備消防固定水泵, 一組中途水泵, 已經出咗指示.  不過新接手消防阿sir說話中已經表達出"指示"有出錯,
因為消防系統在綜合樓宇不會分非住用和住用區出 order, 是根據整個水系統出 order. 阿sir話, 我而家情況,
係唔需要分兩個區安裝消防中途水泵嘅, 仲叫我快D約佢地開會.

不過, 我仍然想知道多D先.  之前 sunny 說的並排水泵, 即後備水泵, 我相信是一定要的繞道裝置.
我星期一叫管理處再帶我上天台睇睇個消防水缸...  如果係用食水缸就搞笑...因為食水缸有自己泵房..
如果係獨立消防水缸, 我上次睇過, 只有一條上水喉管經一個固定消防水泵入水到水缸.

大家請多多指教.

七叔 2018-9-1 06:53 PM

[quote]原帖由 [i]KING_LINUS[/i] 於 2018-9-1 06:26 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=486606642&ptid=27671671][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
七叔,

不過, 我仍然想知道多D先.  之前 sunny 說的並排水泵, 即後備水泵 ... [/quote]
講技術、手藝方面無問題。講條例就唔係強項,我只係跟order做野,何況我主要都係做電方面。消防野應該有其他師兄幫到手。
我唔知你座大廈有幾多年歷史,係咪有啲野豁免左。消防泵一般都係有2台,主副之分。穩壓就睇高度設計。消防用水多數係淡水。分開食水,消防水喉供應。開放用食水近年都有聽聞。
其實可以先搵消防工程公司睇睇你座樓現有設計再商討,因為要計埋水量之類,無圖無資料好難。

KING_LINUS 2018-9-1 07:06 PM

會唔會係咁:
1994年版, 5.14條.  所述的是最低要求.

如果固定消防水泵, 可以支持最低要求水壓到70米, 咁樣, 超過60米個條款就可以不理.
因為, 就算超過了60米, 如果有個強大D嘅固定主泵, 就" where necessary" 已經是 "not necessary",
或中文版"有需要時", 已經是"冇需要".
因為整個水系統每個位置都有足夠水壓.
這點就是七叔說的超過60米的, 都可以過到消防, 唔駛加中途泵.  可能就係超60米, 但只超小小.

60米的規定, 應該是以最低要求的固定水泵而計算出來.  所以用一個強大D固定水泵, 應該就OK.
而強大D嘅固定消防水泵, 就有一定的水壓上限限制, 5.14 寫得好清楚.

條款上的 "where necessary" 加上中文被"有需要時", 應該就係講緊強大過最低要求固定水泵的水泵, 如果這個強大水泵,
維持到最低要求水壓, 就超過60米都'not necessary", "冇需要"啦.

係咪咁???

KING_LINUS 2018-9-1 07:06 PM

會唔會係咁:

如果固定消防水泵, 可以支持最低要求水壓到70米, 咁樣, 超過60米個條款就可以不理.
因為, 就算超過了60米, 如果有個強大D嘅固定主泵, 就" where necessary" 已經是 "not necessary",
這點就是七叔說的超過60米的, 都可以過到消防, 唔駛加中途泵.  可能就係超60米, 但只超小小.

60米的規定, 應該是以最低要求的固定水泵而計算出來.  所以用一個強大D固定水泵, 應該就OK.
而強大D嘅固定消防水泵, 就有一定的水壓上限限制, 5.14 寫得好清楚.

條款上的 "where necessary" 加上中文被"有需要時", 應該就係講緊強大過最低要求固定水泵的水泵, 如果這個強大水泵,
維持到最低要求水壓, 就超過60米都'not necessary", "冇需要"啦.

係咪咁???

GPR 2018-9-1 08:39 PM

[quote]原帖由 [i]KING_LINUS[/i] 於 2018-9-1 07:06 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=486608686&ptid=27671671][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
會唔會係咁:

這點就是 ... [/quote]
please direct phone to FSD hotline or 18XX :loveliness::loveliness::loveliness:

七叔 2018-9-1 11:41 PM

[quote]原帖由 [i]KING_LINUS[/i] 於 2018-9-1 07:06 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=486608686&ptid=27671671][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
會唔會係咁:

這點就是 ... [/quote]
我提供意見啫!唔使擺我上枱。
我睇條例就只要水量,水壓夠就唔使加中途泵。
係唔係就要睇消防署最後解釋。
不過你係舊樓,唔係就咁加大個泵就得。要睇埋使唔使換喉。呢啲真係要搵工程公司同你計。

KING_LINUS 2018-9-1 11:45 PM

我應該是終於可以理清了,

1. 平時冇用"超60米"入水掣上水時候, 要有一組固定消防水泵, 功能要求簡稱"A"來供水給消防栓.
2. 如果最低入水掣和最高消防栓超過60米, 消防車以功能"B"泵水入入水掣, 這時候,
"B"會因為上水時候唔夠力達不到功能"A", 規定最低要求, 要用一組中途泵維持消防栓得到功能"A"的供水.
3. 即是, 任何時候, 消防栓出水要最少有功能"A"的水壓, 水量.
4. 而中途泵基本上, 功能簡化成"C". C = A - B, 即是, B + C = A.
5. 如果安裝的中途泵, 用個強大過C, 達到""A+C"功能水平, 就可以成為一組獨立"固定水泵".
6. 最後, 只要中途泵功能違到A+C, 就可以取代原有的固定A功能水泵. 好處是, 用回原本的水泵位置.

今次應該陳述得好D.

KING_LINUS 2018-9-1 11:45 PM

我應該是終於可以理清了,

1. 平時冇用"超60米"入水掣上水時候, 要有一組固定消防水泵, 功能要求簡稱"A"來供水給消防栓.
2. 如果最低入水掣和最高消防栓超過60米, 消防車以功能"B"泵水入入水掣, 這時候,
"B"會因為上水時候唔夠力達不到功能"A", 規定最低要求, 要用一組中途泵維持消防栓得到功能"A"的供水.
3. 即是, 任何時候, 消防栓出水要最少有功能"A"的水壓, 水量.
4. 而中途泵基本上, 功能簡化成"C". C = A - B, 即是, B + C = A.
5. 如果安裝的中途泵, 用個強大過C, 達到""A+C"功能水平, 就可以成為一組獨立"固定水泵".
6. 最後, 只要中途泵功能違到A+C, 就可以取代原有的固定A功能水泵. 好處是, 用回原本的水泵位置.

今次應該陳述得好D.

七叔 2018-9-1 11:57 PM

你既理解....... 先要知道呢消防泵種類既功能先。一般中途泵係要係入水掣開關,同固定消防/喉轆泵由break glass 或 水壓降(舊例) 引發唔同。有一泵二用模式另計。其他啲唔多講。唔想再補充....

KING_LINUS 2018-9-1 11:59 PM

唔駛換喉管, 因為水壓根本冇加大過. 常注滿水的系統, 運行冇塞阻就冇事.
頁: [1] 2
查看完整版本: 中途消防泵一問