查看完整版本 : 讀緊ou sssdp可唔可以經non jupas trans u?

台風幼小的白襪 2018-8-18 06:08 PM

讀緊ou sssdp可唔可以經non jupas trans u?

佢唔係一個ugc funded degree
咁我出年可唔可以同樣地經non jupas 博下博唔博得返上去ugc degree?
如果可以 dse成績重唔重視?
因為dse成績唔太理想 洗唔洗考多次

cycheng83 2018-8-21 09:13 PM

OU 理論上唔係 UGC 院校,同學有機會由自資院校轉去資助院校。SSSDP 既課程,佢雖則係自資院校提供,實質你 10 幾萬學費、政府幫你俾左一大半,平均每年比 ugc 院校低 ... ... 結論係,就算有機會搏 non jupas,sf 學位既成功率比 sssdp 高。而且較少聽到有呢類課程既學生出到八大,如果 profolio 做得好、cgpa >3.2/3.3 同埋 ielts 有 6.5,取錄機會一定提高左。

cycheng83 2018-8-21 09:29 PM

DSE 方面只會睇你有冇 full cert -- 33222 特別報港中兩大,中文要有 3。而英文就間間學校都一樣,一定要攞到 3。英文得 2,就可以考 ielts 補救番。中文都有國際試,名我唔太清楚。我都係讀緊 ou, 都有報 non jupas,暫時得自資課程 (bucie social policy, lcs, 同教大 gcs) offer,ugc 只有一間學校俾 interview。不過脫離左 ou 已經好滿足啦,加油。

hahaclcl 2018-8-24 09:32 AM

可以,HKU Nursing唔難Tran
CU同PolyU就唔知
GPA>3.0 加正常interview
識得5個人讀完year1 gpa 岩岩過3 由ou nursing走左去hku nursing 但由year1讀起
近呢三年ge事 年年都有人咁走左

hahaclcl 2018-8-24 09:35 AM

[quote]原帖由 [i]hahaclcl[/i] 於 2018-8-24 09:32 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=486127326&ptid=27652868][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
可以,HKU Nursing唔難Tran
CU同PolyU就唔知
GPA>3.0 加正常interview
識得5個人讀完year1 gpa 岩岩過3 由ou nursing走左去hku nursing 但由year1讀起
近呢三年ge事 年年都有人咁走左 ... [/quote]

補充番其中3個係sssdp,2個係未有sssdp時走
全部dse都係4c1x21-22分
英文好似都係4以上 其中有兩個有考ielts 但唔知幾多分
頁: [1]
查看完整版本: 讀緊ou sssdp可唔可以經non jupas trans u?