查看完整版本 : 化妝/護膚品專櫃一問?

414787 2018-8-5 01:33 PM

化妝/護膚品專櫃一問?

代問post

女友最近先轉行,佢有美容証書同讀過化妝課程。本身有好多年SALE經驗,有唔錯既對客技巧,係做到野跑到數開到單。依家全職做緊秀雅韓 ISA KNOX,返左一個幾月。本以為滿心歡喜可以轉型踏入佢自己想做既領域。但呢間公司裡面請勁多PART TIME,完全無培訓無管理。佢明明做到野,但就俾啲HEA做既山頭文化八婆同事排擠,好講擦鞋好多是非。佢返得好唔開心成日收工喊。佢自覺得經驗唔夠,認為自己初轉行無相關經驗無大公司會錄用佢。佢本身打算慮積一年經驗再試下轉,但依家佢已經壓力去到臨界點。

其實代妝/護膚專櫃係咪好難入架?
要咩條件或者咩有途征可以幫到佢?
如果有相關工作介紹俾佢感激不盡。

炎夏熱情的手袋 2018-8-5 10:37 PM

其實有零售經驗, 已經算經驗, 如果女友外表得體就可以見大牌子, 絕對唔洗由細牌開始做! 

mann.n 2018-8-5 11:02 PM

護膚品不難呀,產品details要好好記住,但係化妝品牌就要有化妝技巧,同埋經驗,我以前都有做過化妝姐姐,但係都係女人是非地!

kv322 2018-8-8 02:26 AM

如果本身有sales經驗,見大公司skin care都唔怕啦,好好預備自己再去in吧

高達小情人 2018-8-17 03:40 PM

我做過shiseido 無經驗 一入就大brand 其實真係好辛苦。利申:無化妝證書牌,但就做開marketing工,都有對客嘅經驗。

414787 2018-8-17 07:01 PM

多謝你地意見

羅友羅友 2018-8-18 01:24 AM

可以試下大啲嘅護膚品牌,好多都會考慮呀
頁: [1]
查看完整版本: 化妝/護膚品專櫃一問?