查看完整版本 : citysuper某D男保安真係不知所謂又咸濕

155CM的港男 2018-6-9 10:01 PM

citysuper某D男保安真係不知所謂又咸濕

以下是幾個月前的PT經歷 返工悶悶地想share一下

我本來有份正職 幾個月前想搵多少少錢想係放假時搵份PT做 於是咪去citysuper見工想話一星期做兩日左右

咁見工時citysuper的HR以及到上班時的部門同事們亦很好 我有咩唔識會慢慢教:loveliness:  好少罵人

但重點係間鋪行來行去某D男保安真係不知所謂到不得了:smile_39: 點解我會咁講?請看以下例子

例子1
某個做左好耐的男保安有個客問佢野 佢一見到我經過就叫我幫個客(個客問件貨品幾錢 其實行幾步到附近酒部櫃台就有得查佢又懶得去)

咁OK 既然問得我就一定幫下你啦 但係行去櫃台期間又有個其他客問我野 咁我唯有帶左佢出去先 之後再返去查件貨品幾錢 大約5mins左右

好啦到我知件貨幾錢想返去答時 個男保安即刻用串柒柒的聲氣問我:smile_38:"去左邊呀你"
咁我咪實話實說答佢"行緊去查件貨幾錢時有其他客問我野所以慢了"

但佢個樣黑口黑面到不到了又好似唔信咁 之後又大聲喝我"快d幫個客啦!"
我心諗你條友" 仲好意思講快d? "你現在咪浪費多個客2mins扮大佬同我講野吧":smile_45:
其實認真咁講個保安係想有心想幫個客既 用十幾秒行去櫃台有幾難呢?洗唔洗一定要等我返來呢?:smile_44:

例子2
班男保安日日成個場行來行去 無一萬次亦有幾千次吧 但經常有客問野 連d基本野茶米油鹽亦唔知擺係邊真係好笑:smile_39:

咁我新來PT有時答唔到想搵其他同事幫手咁又黑我面....:smile_45:

而且有幾次仲有好笑 某個廢中保安見外國女客/自由行女客著低胸衫行過必定昅到眼定定:lol
(條友一米7左右次次昅正外國女客對波 你個咸濕伯虎樣唔係以為無人知呀:smile_45:)

好啦 重點:咁呢個時候有其他客問佢野件貨擺係邊 佢又係諗亦不諗又想大聲叫人幫手帶客:smile_44:

然後見到我同個同事經過又用指令式語氣叫我地"快d幫個客啦"

咁我呢個時候唔知點解無明火起就同佢講 "X你個街 件貨咪係你旁邊囉 昅女昅到你朦X左呀 廢柴:smile_30:"

有幾個客經過笑到哈哈聲:smile_30:

PS"第一個X=仆 第二個X=手然
最後我辭職了 部門主管話我做得好想留我 叫我話無謂理人我亦不理了
不過我亦有跟主管以及教我的同事說聲感謝:loveliness:你們真的很用心教新人 請我的HR亦好NICE
Thanks you have a nice day

人物不變 2018-6-14 10:44 PM

講真, 做得超市保安嘅, 文化唔會高得去邊, 邊度識乜嘢叫禮貎, 帶客答客的確唔係保安嘅職責, 不過叫人做都應該客氣啲, 文化高, 識兩文三語, 五觀端正嘅都做咗名店保安啦

客都有問題, 查價, 問貨位置, 唔應該係問保安, 係問超市職員, 保安答係人情, 唔答係道理, 答緊嘢嘅時候, 有人偷嘢, 保安睇唔到點算

保安應該知啲貨擺邊, 但唔係用嚟帶客, 係收到指示"XX貨架需要保安到場處理", 都要知喺邊度架

supernut 2018-7-8 02:11 AM

保安既職能就係睇住d貨和人,同個人品格無關,
好多尤物偷野都係把東西塞進去
你未見過你唔會明,保安望多幾眼係有需要的
公司請佢就係要佢行來行去,那怕佢發緊夢,但著住制服夠殺氣
個個保安都係咁,唔通請個文弱書生?小生小白臉、氣弱如絲瘦骨如柴?

床下花色高潮 2018-8-1 06:22 PM

我覺得保安唔係sale,都冇錯嘅,但應該要有禮貌d.但咸濕又真心7
頁: [1]
查看完整版本: citysuper某D男保安真係不知所謂又咸濕