查看完整版本 : 中國人做聖經研究?

宇宙超人 2018-3-27 05:56 AM

中國人做聖經研究?

[size=4]中國幾千年文化學之不盡,永遠研究不完,為了教育下一代都應該研究中國的文化和中國古代歷史,睇下對人文社会有乜幫助 !

研究中國五千年文化點都好過去研究一個二千年既中東遊牧民族猶太人老作出來既耶穌,浪費時間去研究一本中東遊牧民族老作出來既聖經!

中國西漢朝年代已經有國家,有皇帝有完整既制度;而同時期亦就是只「相傳」有個耶穌出生的年代。
留意,在中國西漢朝之前已經有咗夏朝,商朝,周朝,春秋,戰國, 秦朝,楚漢,才到西漢!

在中東當時有一班發曬狂,恨有一個地方比佢地落腳既遊牧民族和賤民,夢想和設計有個叫上帝之子的來打救佢地,係果個時侯中東果D猶太人只不過係一班遊牧民族,連國家都冇,重要打生打死為佢地既地盤出盡騙人八寶,於是一個耶穌故事被設計誕生咗!

但呢個用來打救猶太人既耶穌,竟然又累到D猶太人去到邊都比人追斬啵? !
除了覺得呢個耶穌實在係害人精之外,究竟當時佢救過邊一個猶太人呢?
除了自欺欺人之外,耶穌根本冇救過任何的猶太人,還害到D猶太人世代都自身難保。

(最攪笑既係因為聖經話耶穌係比一個叫猶大既人害,所以所有猶太人都有咗害耶穌既罪?[/size]
[size=4]假設:如果耶穌比一個叫做美角既害死,一個叫法角既害死,是否今日所有美國人法國人都應該被世界趕絕同追斬呢?;P)

耶穌當日都無能打救過佢地自己既猶太族人,唔通基督徒以為耶穌今日會打救你地咩?
真係笑死人不賠命!

咁混帳的民族傳說故事,對有五千年文化既中國人來說;耶穌年代的耶穌是否類似果D紅番/生番一樣既古仔?
中國人需要去研究佢地既故事書‘聖經’ ? 從聖經研究其文獻知道當時呢D遊牧民族既社會及其文化嗎?

今時今日竟然還有d自稱高學歷的去為猶太人硏究猶太人當時社會及文化wor?果d人是否有點狗拿老鼠多管別人閒事呢?
或者中國歷史研究冇辦法呃到人,但猶太族就唔同啦,可以點車都得,橫惦都唔會有人得閒去踢爆呢d咁既挑筋教術忽回回既神話古仔,對不對?

註:中國當時對猶太人叫術忽回回,及其宗教叫挑筋教![/size]

宇宙超人 2018-3-27 05:59 AM

简体

[size=4]中国几千年文化学之不尽,永远研究不完,为了教育下一代都应该研究中国的文化和中国古代历史对人文有乜帮助 ![/size]
[size=4]研究中国五千年文化点都好过去研究一个二千年既中东遊牧民族犹太人老作出来既耶稣,浪费時间去研究一本中东遊牧民族老作出来既圣经![/size]
[size=4][/size]
[size=4]中国西漢朝年代已经有国家,有皇帝有完整既制度,而同時期亦就是只「相传」有个耶稣出生的年代。
留意,在中国西漢朝之前已经有咗夏朝,商朝,周朝,春秋,战国, 秦朝,楚汉,才到西汉![/size]
[size=4][/size]
[size=4]在中東当时有一班发晒狂,恨有一个地方比佢地落脚既遊牧民族和賤民,夢想和设计有个叫上帝之子的来打救佢地,係果个時侯中东果D犹太人只不过係一班遊牧民族,连国家都冇,重要打生打死为佢地既地盤出尽骗人八宝,于是一个耶稣故事被设计诞生![/size]
[size=4]但呢个用来打救犹太人既耶稣,竟然又累到D犹太人去到边都比人追斬啵?![/size]
[size=4]
除了觉得呢个耶稣实在係害人精之外,究竟当时佢救过边一个犹太人呢?
除了自欺欺人之外,耶稣根本冇救过任何的犹太人,还害到D犹太人世代都自身难保。
(最搅笑既係因为圣经话耶稣係比一个叫犹大既人害,所以所有犹太人都有咗害耶稣既罪?假设:如果耶稣比一个叫做美角既害死,一个叫法角既害死,是否今日所有美国人法国人都应该被世界趕绝同追斬呢?;P)[/size]
[size=4]耶稣当日都冇打救过佢地自己既犹太族人,唔通基督徒以为耶稣今日会打救你地咩?
真係笑死人不赔命![/size]
[size=4][/size]
[size=4]咁混帳的民族传说故事,对有五千年文化既中国人来说;耶稣年代的耶稣是否类似果D红番/生番一样既古仔?
中国人需要去研究佢地既故事書‘圣经’ ? 從圣经研究其文獻知道當時呢D遊牧民族既社會及其文化吗?[/size]
[size=4][/size]
[size=4]今時今日竟然还有d自称高学历的去为犹太人硏究犹太人當時社會及文化wor,果d人是否有点狗拿老鼠多管别人闲事呢?
或者中国历史研究冇办法呃到人,但犹太族就唔同,可以点車都得,横惦都唔会有人得闲去踢爆呢d咁既挑筋教术忽回回既神话古仔,对不对?[/size]
[size=4][/size]
[size=4]註:中国当時对犹太人叫术忽回回,及其宗教叫天竺教,或挑筋教![/size]
頁: [1]
查看完整版本: 中國人做聖經研究?