查看完整版本 : 終於入手我第一隻PP - 5711/1A

jm852 2018-3-11 03:21 AM

終於入手我第一隻PP - 5711/1A

好多謝柏德菲臘兄寶貴嘅意見同埋唔介意晒好多時間同我講解關於 PP 呢一個品牌同佢手錶既嘢,我幾個禮拜前決定咗入手一隻 5711/1A and 呢個禮拜終於到貨。好開心入到一隻自己鍾意左好耐嘅手錶,而家我諗緊好唔好賣左我隻 Daytona 116520 跟住入返一隻 5167A。因為個人覺得入手左 PP 就好難再帶返 Rolex,唔知大家有冇D乜嘢意見呢? 原本都有考慮 5980R 但係唔係好鍾意錶面個白色圈同埋價錢好似真係貴左少少。5167A 相對好似比較抵買,其實一開始我覺得個樣非常一般但係好似越睇越順眼。我唯一一個 concern 係有咗 5711/1A 係咪唔應該買另一隻入門版 PP (one that looks awfully like a Nautilus),好似有少少 downgrade 嘅感覺。希望各位可以分享你哋嘅意見,唔該晒!

rollee 2018-3-11 04:08 AM

Congratulations! You are one of the first after price increase, very brave.

I suggest to keep your 116520, a perfect pair both timeless and well sought after.
If wanting another PP, I suggest going for the 5726, 5960 or simply a calatrava dress watch.

hkshk 2018-3-11 08:10 AM

Ching, 咁快排到?

fly888f 2018-3-11 08:39 AM

恭喜!

Duncan_Nadal 2018-3-11 09:24 AM

師兄 好興奮,徹夜難眼:smile_o01:

恭喜:smile_o12:

CeramicAP 2018-3-11 11:13 AM

恭喜!係咪新價所以易啲排到?

Troways 2018-3-11 12:07 PM

Congratulations。不過幾星期就排到?

清晨消失的回覆 2018-3-11 12:57 PM

Many congratulations 🎉🎉🎉

jm852 2018-3-11 01:11 PM

咁快攞到主要係因為識人既關係。麻煩大家可唔可以俾啲意見關於應唔應該賣左隻 116520 and replace it with the 5167A? Thanks!

fly888f 2018-3-11 01:15 PM

樓主隻Daytona什麼色面?

jellykit 2018-3-11 01:16 PM

[quote]原帖由 [i]jm852[/i] 於 2018-3-11 01:11 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=476664020&ptid=27300478][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
咁快攞到主要係因為識人既關係。麻煩大家可唔可以俾啲意見關於應唔應該賣左隻 116520 and replace it with the 5167A? Thanks! [/quote]
Keep 隻地通!始終倆個style

另外,樓主實力非凡,咁快可以等到!👍🏻👍🏻

Mr_Brown 2018-3-11 01:17 PM

Daytona 比5167A厚好多,睇下你平時戴錶想唔想隻錶sits under your cuff

講錶芯就5711 5167 係一樣最

另外就係Daytona 同5711 都係鋼帶,5167 唔係,防水之餘又可以扮下皮帶襯衫

bear熊 2018-3-11 02:13 PM

恭喜晒師兄!
小弟覺得如果能力許可的話,keep住個daytona,另外再入埋隻5167A。
小弟有5711/1A同5167A,但一直都想入隻daytona因為PP的chrono遠超小弟budget。

fly888f 2018-3-11 02:22 PM

5711 和5167是同一機芯。 如擁有5711,是否入5164比較好呢?

乜都食小小咁啦 2018-3-11 02:29 PM

識人好過識字。恭喜!

koala107 2018-3-11 03:02 PM

big congs!!

chung9208 2018-3-11 03:27 PM

如果比著我,我會放daytona, 加錢買另一隻更高階chrono,以下少少個人分享-

首先,我買左5711 一定日日帶,又靚,又吸精,老實買得 pp 除左靚,高質素之外,實有少少虛榮感,想人睇到,讚美下,我覺得人之常情(起碼我係咁諗), 依家 daytona 真係普通到週街都係,平時係街目測帶勞既人數多過 gshock,我唔係唔覺得 daytona 唔靚,但真係太普通, 。。。

第二,5167 同 5711 係 function 上係一樣,機芯一樣,比我就唔好浪費彈藥買埋同一類錶種。如果有能力,又想買返 chrono, 我一定向 lange/pp 複雜機芯進發,至從見過 lange datograpgh 真身,透底既機芯,我已經對 rolex 冇哂興趣,就算係價錢相對平,都冇左心動既感覺。 (之前一直受身邊文化影響,只留意rolex,但人大左,接觸資訊多左,財力都開始多左,睇多左唔同錶既世界,追求錶既質素都有唔同),我估買過 pp, lange,... 呢類錶既ching 應該好少追求返 rolex (rolex fans 唔好插我,純個人感想:smile_35:)

[[i] 本帖最後由 chung9208 於 2018-3-11 03:31 PM 編輯 [/i]]

fly888f 2018-3-11 03:48 PM

[quote]原帖由 [i]chung9208[/i] 於 2018-3-11 03:27 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=476670342&ptid=27300478][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
如果比著我,我會放daytona, 加錢買另一隻更高階chrono,以下少少個人分享-

首先,我買左5711 一定日日帶,又靚,又吸精,老實買得 pp 除左靚,高質素之外,實有少少虛榮感,想人睇到,讚美下,我覺得人之常情(起碼 ... [/quote]

大部分認同, 哪我只回應兩點不認同的:1)帶PP大多數是自己欣賞,大部分人見到都唔識/不覺得好。2)始終G shock 多多人帶過Daytona.

fly888f 2018-3-11 03:52 PM

個人覺得116520 是好錶,值得保留。 而建議入手5164(如果本身沒有GMT錶款或時常出外國,更加應該考慮)

keeponwatching 2018-3-11 03:59 PM

恭喜:smile_o12: 師兄

戰鬥員 2018-3-11 04:18 PM

恭喜ching 入手,  我會keep住116520, 因為已停產。

建議如果情況許可, 入埋5167, even 2nd亦不錯!

柏德菲臘 2018-3-11 06:53 PM

恭喜師兄入手5711/1A...
有5711/1A,又何需再買5167A…
题外話,這間AD相當古惑,將手錶留到加價後才賣……

Nikonhp 2018-3-11 07:24 PM

恭喜師兄入手,如果經濟許可建議師兄keep116520。

gapgil 2018-3-11 07:56 PM

Daytona 同 5711 兩隻都係好錶
無必要放棄

paulng837 2018-3-11 08:25 PM

……唔係唔覺得地通拿唔靚……呢句好抽象。

Troways 2018-3-11 08:34 PM

一定keep,識戴5711,經濟上應該是比較充裕,買多隻不是問題。

totofu 2018-3-11 10:03 PM

恭喜 !
C兄果然利害,甘快攞倒5711!

chowac 2018-3-11 10:22 PM

恭喜!建議留daytona,除非好唔鍾意😊

epos3375 2018-3-11 10:56 PM

恭喜師兄。5711就算加了20%仲無折。卻依然難排。
師兄如此快速入手。真係唔簡單。

epos3375 2018-3-11 10:58 PM

[quote]原帖由 [i]fly888f[/i] 於 2018-3-11 15:48 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=476671249&ptid=27300478][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

大部分認同, 哪我只回應兩點不認同的:1)帶PP大多數是自己欣賞,大部分人見到都唔識/不覺得好。2)始終G shock 多多人帶過Daytona. [/quote]

同意師兄。PP只吸認識錶的人。
一般人而言。肯定rolex 吸引
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 終於入手我第一隻PP - 5711/1A