查看完整版本 : 如果生一個既家庭小朋友會唔會好悶?

lcbear 2017-12-19 01:26 PM

如果生一個既家庭小朋友會唔會好悶?

[b]我老婆就來有[/b]bb[b]因我地都比較大年紀所以諗住生一個就算⋯但又怕仔仔會好悶⋯有冇過來人分享下[/b]

路人2014 2017-12-19 02:32 PM

其實你自已咪過來人囉!
兩個錫一個開心啲定分一半出嚟開心啲呢!有或者細個陪你玩十年八年搶下玩具,但大了各有所好,各有家庭,有無都關系不大,過時節熱鬧啲囉!唯一擔心就係自已走時要佢一個面對啫,但市儈啲諗一副身家一個分點都開心過幾個分啦!:smile_30:
自已家姐阿哥都有小朋年友唯一做嘅就係多啲同佢地小朋友聯誼下,等大個佢地互相關照下啦!

tomickwan 2017-12-19 10:40 PM

一個夠啦。。。

connielam0810 2017-12-20 06:50 PM

一個都教到人都癲

疑惑的樓奴 2017-12-21 02:09 PM

不會的

MaitreFouFou 2017-12-22 02:08 PM

我冇兄弟姊妹,好開心😃

symphonicdance 2017-12-24 09:10 AM

小孩 (獨子/女 或 2+ 兄弟姊妹) 的成長開心與否,有多少朋友/玩伴,活動安排密麻與否,悶唔悶,好睇家長點想/做。

時下很多一孩家庭,他們的孩子也不見大多好悶。

tomickwan 2017-12-24 02:14 PM

悶唔悶視乎父母生活習慣。。。生三個但日日困佢係屋企對住工人同四牆。生一個但日日帶佢去唔同地方同唔同小朋友玩。你覺得邊個悶 ?

Kai_Fong 2017-12-24 04:47 PM

淨係生一個都有佢嘅好處, 起碼可以專注響唯一細路身上, 唔駛分心, 而且關係可以更親密。:loveliness:

lcbear 2017-12-24 10:53 PM

其實又係既⋯而家好多父母都係生一個⋯既可有下一代之餘亦都冇咁辛苦

janisyuk 2017-12-25 10:26 AM

我就2個, 大仔2歲時大肚, 2兄弟好開心,打打鬧鬧又攬頭攬頸,辛苦是值得

wai324 2017-12-26 12:54 AM

不會,除非你地冇乜親戚

凍茶2013 2017-12-27 12:59 PM

好現實講,你地有錢如果生一個仔女將來分晒你地份遺產會好開心:smile_40::smile_40:,無錢仔女將來一個要照顧你2個佢將來會好辛苦:smile_39::smile_39:

Air. 2017-12-27 01:29 PM

我年紀輕生完一件已經吾想再黎,以前都諗生2個有伴,但生完真系吾想再諗伴吾伴。因為搞緊一個已經吃力死人。除非你地好好體力,皮氣勁好。

fbcd73bfbc4bbc 2017-12-27 05:54 PM

*** 該帖被屏蔽 ***

catalunya 2018-1-14 09:16 PM

一個係好悶, 佢要習慣囉. 生幾多個都各有好處, 睇你點衡量.  生仔唔係為第一個有伴或幫佢解悶而生, 係你兩公婆真係想有幾個小朋友至好生.

kenneth0117 2018-1-15 10:42 PM

岩岩做爸爸半年,其實我想老婆生多個,但係一知到有左bb,老婆就冇做野,一個人養家2人1🐶1bb 已經夠我吃不消:lDD_006:

kenneth0117 2018-1-15 10:43 PM

唯有向現實低頭,一個夠晒數:fst_011:

羅三三 2018-1-16 03:02 PM

[quote]原帖由 [i]lcbear[/i] 於 2017-12-19 01:26 PM 發表 [url=http://ladies.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472595161&ptid=27131017][img]http://ladies.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我老婆就來有bb因我地都比較大年紀所以諗住生一個就算⋯但又怕仔仔會好悶⋯有冇過來人分享下 [/quote]
好悶,實有嘅。但是你都講,年輕唔細啦,不如暫時一個先,如果第日應付得到嘅,再生多一個啦:smile_o10:

lcbear 2018-1-16 05:21 PM

多謝你地既回覆⋯🙏其實我當初都係想吹下水⋯多謝你地用心既回覆

littlebat 2018-1-16 06:54 PM

我本身都想生兩個,但係真係敵不過現實。老婆做左全職媽媽一份糧全家洗,遲啲阿囡要讀書又要洗多筆,而家唔敢諗喇

1MH1 2018-1-23 07:22 PM

少時兩兄弟,大時兩房人

vvvkwan 2018-1-23 09:47 PM

有伴好啲

Cam@adian 2018-1-24 01:46 AM

悶!小孩由一出生到七八歲都係自己玩多,九至十二歲就會講悶,但中一以上就彩你都癈事!你話佢地有幾何叫悶?

notorious1997 2018-1-27 12:52 PM

[quote]原帖由 [i]tomickwan[/i] 於 2017-12-19 10:40 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=472616379&ptid=27131017][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
一個夠啦。。。 [/quote]

其實一個係唔夠嘅 不過香港地冇計 地產商唔畀你生多個 佢哋話曬事

Winnnnpooh 2018-1-30 08:11 AM

自細有兄弟姊妹,成長過程會開心好多。

仲有一點係我地自己都開始感受到,到父母年邁,有兄弟姊妹分擔,至少可以互相幫忙,精神壓力會細D

captainA1 2018-1-30 05:00 PM

吾會
會好成熟

_miss_candy 2018-1-31 12:19 AM

我都諗緊生唔生多個

黃金工程 2018-1-31 10:01 PM

舉個例,生一個唔好,會好似多啦A夢入面的角色,
個個不是懶,就是自大,再唔係就吹噓,還有自戀。

要好似小丸子,至少生2個,先會識得分大小輕重。

ChengPurple 2018-2-11 06:42 PM

一個萬千寵愛在一身   都幾好
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 如果生一個既家庭小朋友會唔會好悶?