查看完整版本 : 學生和老師的緣份

mayerwong2008 2017-3-12 08:37 PM

學生和老師的緣份

剛好十九歲既時候 我係讀緊高級文憑一年級下學期
有一日 我班被通知有個高175 左右既阿sir來接miss wong更 教我地到畢業
阿sir一入黎 我就被佢吸引住
佢自我介紹自己姓陳 係酒店業做左16年 之前有一段短時間教過書
我唔眨眼 望住佢 我好想大叫 (你真係好靚仔呀!!)
於是我同隔離位男同學討論 研究sir 年齡
我:估佢46 47歳 就來50
賢(同學):邊有咁大年紀 最多40頭 41 42到
之後 我每一次上陳sir 堂都好開心 因為佢好靚仔! 我好比心機聽書
(由細到大 我都唔鍾意讀書 我仲鍾意打工多過讀書)
有一日 平時唔鍾意講野既我 竟然故意地同阿sir 講早晨 (平時我同人打招呼既方式只係點頭 唔會出聲)
由細到大 好多老師都叫錯我名 呢個老師亦唔例外 (仲要叫錯四丶五次) 但我無嬲 反而覺得好好笑 亦都照應佢
於是 有一日 有個男同學出聲 糾正阿Sir
自從個次之后 我唔知點解覺得阿Sir把聲好好聽 想佢多D叫我名
陳sir:過三日小測  大家溫書啦!
測完之後 有一題 10分題 我唔識答
我竟然覺得好憤怒 好嬲我自己
派卷啦 我得70分!第一名90分
我記得阿Sir話:第一名既同學請行到台前 接受同學既掌聲 (全班同學被要求拍手叫好 去加許個一位同學)
考第一名個女仔個樣非常春風得意
於是我都好想做個位同學呀!
我不停同自己講下一個小測我要做頭三名 阿Sir先有可能記得我 (我其實系想阿sir記得我叫咩名)
第二次小測前夕 我溫到凌晨1點半 早上6點再起身溫!考文憑試都無甘努力 !(如果有你話幾好)
終於派卷啦 我考87分!梗係唔係第一名啦 不過阿sir 竟然對住我微笑!!
我盡左力啦 (我好想同阿sir 講)
個日係星期五 返半日 放學之後 平時孤寒既我 竟然去食左40幾蚊麥記 (平時我吾捨得食 次次都係食特價餐或者買個十蚊包)
因為我實在太開心啦!
然後 自從呢次之後 呢學期得返兩堂 就可能無機會比阿Sir教
所以我好珍惜呢兩堂 我望阿sir既次數都多左
放緊暑假期間 我好希望好希望下個學期可以再上到呢個阿Sir的堂

mayerwong2008 2017-3-12 09:40 PM

直到有一日 收到上堂時間表 見到呢個阿Sir 有份教我三科呀 我真係超超超超開心! 好想快d返學
終於返學啦,我同自己講 今年有個目標 係今年小測要考一個第一名
開學第一日吾知點吾為意同學有咩對我吾好 原來有個女仔唔鍾意上次阿sir對住我笑 (因為我英文差 佢英文好)所以同人講覺得我好黑人憎 之後分組做project 次次都冇人同我一組 係搵老師幫忙既方式先勉強入到組 甚至聽到一D說話係 寧願自己一組 都吾想同我一組 或者 又要食佢呀
有一次 班上有60人 無人願意同我一組 我不停求人都冇人肯同我一組 好彩 有呢個阿sir幫我入組
另外有一次 又係冇人肯同我一組 好彩有呢個阿sir幫我同同學溝通 令我可以自動入組
從呢一次開始 我知道呢個阿sir會幫我 所以我冇再驚比人排斥
因為比人排斥緊 我相信英文吾好都系其中一個比人排斥既因素 所以我決定比心機考好D小測 做好功課

為左達到目標,我非常用心聽書 非常用心做功課 (因為我英文超爛 所以我成日做功課或溫書到凌晨二點 三點 朝早七點幾又起床準備返學)
係呢個過程中 有次我感冒病到失聲 不停流鼻水同狂咳 阿sir專登行過黎問我 :有冇事呀你
我笑住應佢 冇事啊 (我心唸:梗係有事 好辛苦)
其實我係好開心 我而家唸起都會笑
我偷偷地發現 好多次 我望佢既時候 佢都望緊我
不過我都以平常心面對啦
終於講幾號小測 我不斷同自己講 比心機溫 要考第一
終於 我係60人入面 考左個第一名返黎
個日 阿Sir叫我比心機讀書 考入一間好D既酒店 (我心唸 你係咪唸住比間好酒店我做實習?哈哈)
個晚 我買左想食好耐又驚肥既幾件西餅 好開心同屋企人一齊食
自個次之后 我吾知點解特別鍾意上呢個阿sir既堂 甚至想佢多D望我
有一次 我經過帝苑cake shop 因為我好鍾意食 我買左一盒蝴蝶酥比自己 我突然唸起阿sir 覺得好食既野要同佢一齊分享 因為佢上次幫我入組 於是我買多左一盒比佢
有一日放學之後 我靜靜地拎去教員室比佢
佢好開心呀 不停問我咩黎
我見到佢笑得好開心 我仲好記得

mayerwong2008 2017-3-12 10:02 PM

自從呢次之後 阿Sir次次都會幫我開門
次次見我都會問我:食左飯未
我都會問返佢 :甘你呢
之後 我聽到同學開始講 阿sir成日望住我 阿Sir特別對我好D
直到派實習 我住個區派返個區 其他個個都冇甘既機會 甚至好多都派到好遠 成個鐘車程 而我行路返工卻只需15分鐘
同學又開始吾滿意了,比好多説話我聽

更甚既係 佢地直情吾加我入一個我地班群組
即使一星期之後
阿Sir同我講: 有個群組關於實習既野喎 你唔知咩 你冇入群咩?叫人加返你啦!我知道左佢地吾
加我入群既事 叫個群組管理員加返我 叫左兩次  佢睇完當無睇 吾加我
后尾先加我
其實我好吾開心 實習呢件事吾關我事喎
其實佢地係妒忌我
所以我無出聲 雖然我好嬲 但我知道一件事的就係呢個阿sir真係好錫我

影雪花 2017-3-13 05:20 AM

作得幾好

winwin123888 2017-3-17 09:05 PM

幾多歲呀你?

alfredw021 2017-3-25 07:30 PM

[quote]原帖由 [i]mayerwong2008[/i] 於 2017-3-12 08:37 PM 發表 [url=http://ladies.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=457854765&ptid=26507788][img]http://ladies.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
有一日 我班被通知有個高175 左右既阿sir來接miss wong更 教我地到畢業
佢自我介紹自己姓陳 係酒店業做左16年 之前有一段短時間教過 ... [/quote]
緣份...

屎迪哥 2017-3-26 07:30 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

pingping33 2017-4-14 03:13 PM

謝分享

Michelle1785 2017-4-17 01:16 PM

師生戀,係唔會有結果

littlebear12 2017-4-26 12:26 AM

[quote]原帖由 [i]mayerwong2008[/i] 於 2017-3-12 08:37 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=457854765&ptid=26507788][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
佢自我介紹自己姓陳 係酒店業做左16年 之前有一段短時間教過 ... [/quote]
Tks for the info

KINKI_MA 2017-4-26 01:49 AM

petpet117 2017-4-27 01:33 AM

[quote]原帖由 [i]Michelle1785[/i] 於 2017-4-17 01:16 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=459805375&ptid=26507788][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
師生戀,係唔會有結果 [/quote]
很難說,我記得中學時有個miss 同男班長一齊左,miss 仲大佢好多,畢業後無耐仲結了,到現在仲好sweet !
頁: [1]
查看完整版本: 學生和老師的緣份