查看完整版本 : 個鑊底點清潔

大地之汶哥 2016-8-2 09:26 PM

個鑊底點清潔

如題
買左個天XX鑊,件個鑊底好DIRTY,但試過用洗潔精清潔鑊面然後煮野食就痴底,而家唔再用洗潔精清潔鑊面就冇事
但以家鑊底點清潔好呢?用潔而亮?

WTFthisKnife 2016-8-2 10:59 PM

[quote]原帖由 [i]大地之汶哥[/i] 於 2016-8-2 09:26 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=445631401&ptid=25987294][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
如題
買左個天XX鑊,件個鑊底好DIRTY,但試過用洗潔精清潔鑊面然後煮野食就痴底,而家唔再用洗潔精清潔鑊面就冇事
但以家鑊底點清潔好呢?用潔而亮? [/quote]

我有隻天X野鑊用左3年幾, 我工人好中意用, 日日用, 頭一年完全唔痴底, 唔生鏽, 我跟住就買多兩隻, 頂! 點知一年後就開始痴底, 可能D硬金屬表層開始甩.  我就當佢普通生鐵鑊咁用.

生鐵鑊係要用油黎塗層!!  洗潔精會去除d油塗層.  

洗潔精洗完之後要重新再上油燒.

[[i] 本帖最後由 WTFthisKnife 於 2016-8-2 11:03 PM 編輯 [/i]]

WTFthisKnife 2016-8-2 11:05 PM

[b]我昨晚才幫我第一隻天X野鑊燒上油層[/b]

[[i] 本帖最後由 WTFthisKnife 於 2016-8-2 11:20 PM 編輯 [/i]]

WTFthisKnife 2016-8-2 11:18 PM

鑊底點清潔?  我從來未清洗過, 都未聽過人地會清洗, 因為你日日用火燒佢, 乜dirty都燒成灰啦

大地之汶哥 2016-8-3 08:56 AM

I see,我同各位情況一樣
但我以前用過石頭鍋,佢話得閒要清潔個鑊底,因油積痴底會影響個鑊面火力均衡,即某個位因個底多油積煮餸會冇咁熱,到此某D位可能煮野食送到熟EVEN煮濃,有D位炒D食物炒來炒去都唔熱

我唔知鐵鑊係咪也是這樣

bye the way,想問下魚露係咩來?味精?

[[i] 本帖最後由 大地之汶哥 於 2016-8-3 10:31 AM 編輯 [/i]]

WTFthisKnife 2016-8-3 09:39 AM

煮食油是organic,化學式大約係 C5H12.  你煮野時不停燒鑊底,d油會燒成CO2 + H2O + 碳灰!

WTFthisKnife 2016-8-3 09:51 AM

石鍋,生鐵鑊,都係慢熱鑊,佢地唔會即刻熱,等一段時間才熱,而且會熱得好均勻。唔會好似你講咁樣。

反而熟鐵鑊就即時熱,所以我都會洗下鑊底。

WTFthisKnife 2016-8-3 10:05 AM

魚露 - 英文叫fish sauce, 或 anchovy sauce.  係由南亞人發明既,佢地網魚會捉埋魚仔anchovies,呢d魚食之無味,棄之可惜。佢地就將d魚仔放入竹籃,放在河邊或海邊,然後用對臭腳踩爛d魚,等d內臟出曬黎,等海水沖走,剩下魚仔肉,放入大缸,然後放小小鹽,等部份細菌可以生存,慢慢發酵,分解,發臭。等1年後,發酵成amino acid, d汁會好好味。 但長期食用可能對身體會冇咁好?

[[i] 本帖最後由 WTFthisKnife 於 2016-8-3 10:14 AM 編輯 [/i]]

大地之汶哥 2016-8-3 10:40 AM

記得以前用潔而亮洗個石頭鍋鍋底去到油漬

但依個鐵鑊,我怕用左潔而亮會洗走佢鑊底個油面........但唔洗個鑊底一舊舊好噁心
琴晚用梳打粉洗又效率不高
頁: [1]
查看完整版本: 個鑊底點清潔