查看完整版本 : 讀唔到大學,目光更遠大!

233333 2016-8-2 01:31 PM

讀唔到大學,目光更遠大!

俾你讀到大學,全期13萬學費,讀埋個無實用性(如文學、歷史,人類學等),讀完唔知讀乜,出來唔知做乜!)當然,如是你志願,我先說sorry!

現在社會大學生氾濫,反而專業技能人士欠缺!就舉一例:多個移民計分上,廚師有分加,普通銀行經理無分加!紮鐵$2000日,普通大學畢業生1萬中起薪點!

未來日子,大學證書價值只會更低,現在連法律系都話找不到法律行業工作!

細心思考自己興趣及行業前景,讀IVE等實務課程更實在!

wai3490 2016-8-3 03:22 PM

我係大陸讀體育,都唔知有咩出路,好迷茫

59rabbit 2016-8-6 04:41 PM

我想讀文學、歷史,有何不妥?

playalittlemore 2016-8-7 06:26 PM

樓主你點知大學讀嘅嘢冇用?你讀過未?

JamesBay 2016-8-10 02:22 PM

歷史、人類學嗰啲科係外國爭崩頭,好耐以前仲係blue blood之類先有得讀,唔係普通人handle到,至少我估你唔得。

233333 2016-8-10 02:27 PM

[quote]原帖由 [i]JamesBay[/i] 於 2016-8-10 02:22 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=446039167&ptid=25986169][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
歷史、人類學嗰啲科係外國爭崩頭,好耐以前仲係blue blood之類先有得讀,唔係普通人handle到,至少我估你唔得。 [/quote]
Thanks for your reply!
此帖重點係講學歷唔值錢!讀乜科有無前途大家心中有數!不論你讀乜科,我都祝福你!
請不要移至非重點!當然你可唔同意未來學歷不斷貶值,但請留意此點!

無心向學者,不要浪費自己青春,浪費家人金錢!淘醉在追求不是心中想要的知識!

未來無人知,拭目以待!

at01 2016-9-7 12:36 AM

樓主無錯

當大學畢業生供過於求

物以罕為貴
早d出黎做野,早d儲到首期
未必係壞事

熱情果沙冰 2016-9-9 02:46 PM

興趣>>>>是否學士課程!

Alotaitt 2016-9-18 08:37 AM

職業導向課程先實際

詠春別問 2016-11-8 04:45 PM

呵呵打手又要開始招人了~~~@_@

aryung9828 2016-11-15 11:21 AM

其實應該咁講,有興趣又有能力,就應該比心機向大學進發,學習如何去研究一門學問。大學好多理論,的確係初入社會時,唔太實用,但隨住年齡漸長,職位漸高,就可以應用返出o黎。

但如果未開竅,或者自問唔係讀書材料,想去連續 re-take 文憑試三幾次,就不如轉去職業訓練,成為專材,將來另有機會。

一個真實例子,我朋友中三時因成績太差,被趕出校。之後去學整飛機,一入去,就知自己興趣,如入天堂。因為興趣所在,d 資料你叫佢唔睇,佢都唔肯。之後憑努力考埋飛機工程司牌。依家去到管理層都就退休了。總之言之,唔係人人合適於文法教學,亦無謂死牛一邊頸。

dark051164 2016-11-20 01:11 PM

讀到有有興趣咪讀囉
你話學術呢家嘢喺香港可能係乞食
但係外國唔同,你去到可以做ta :loveliness:

a364611034 2016-11-20 04:54 PM

但係可惜香港上一輩唔係咁諗
頁: [1]
查看完整版本: 讀唔到大學,目光更遠大!