查看完整版本 : IEd 係香港仲有冇存在價值?

張雷 2015-9-13 06:39 PM

IEd 係香港仲有冇存在價值?

今日成立工程學院仲有用過教育學院~ 出生率同學生不足, 仲開咁多B.Ed做乜7????

happy930 2015-9-17 03:56 PM

當人們知道讀完教育有關純教育出來的受聘率(能入職教書的「真實」數字)時,就會倒抽一口涼氣。
所以他們幾年前都開始轉型了...

laamky 2015-10-10 03:31 AM

閣下知唔知IEd有開non BEd課程.....

jenniferchia37 2015-10-21 02:37 PM

回覆 1# 的帖子

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

iamnotaboy 2015-11-10 10:31 PM

工程有用就開工程,商科有用就讀商科......
工程同商科都同數學有莫大關係,但係數學就好無用,數學教育都無X用。
無人讀既話,佢自然就會CUT科架啦!

hinmosinII 2015-11-11 07:58 PM

[quote]原帖由 [i]laamky[/i] 於 2015-10-10 03:31 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=427554298&ptid=25091661][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
閣下知唔知IEd有開non BEd課程..... [/quote]好多人仲覺得BEd 先係ied 既blue blooded

s2003107 2015-12-2 06:21 PM

年年都有呢D post出現
你所謂既工程學院已經存在,仲升格左好耐TIM

BEd 既推出其實要計好多野,唔係話開就開到
仲有,教院(未來的教大) 其實有好多Non-BEd programme

你就真係生存係世界再無價值啦, 想抽水/抨擊都做下功課先啦

空氣流動 2015-12-7 09:15 AM

到底教育所謂何事呢?
包括BEd嘅培訓以至香港未來嘅教育界人士
香港除咗IEd之外仲有邊d院校有相關嘅培訓呢?
教育又係咪真係一盤知識同一個學位咁簡單呢?
更何況有好多嘢唔能夠以市場價值去衡量呢
頁: [1]
查看完整版本: IEd 係香港仲有冇存在價值?