查看完整版本 : 科學人小聚學會.吹水實驗室

joencc 2006-10-1 04:46 PM

科學人小聚學會.吹水實驗室

[size=2]各位科學區網友

睇左你地一些討論,有時你們會找到志同道合,好傾異常的朋友吧~

我開了這個實驗室,目的是讓各位閒聊一下,聚一聚~

交朋友也好,搞聚會也好,可以不必冒離題之險,也不用只靠短消息。

你們可以自我介紹,但切記不可公開個人資料!違犯總版規的話,上頭會出手的啊:P[/size]

[[i] 本帖最後由 joencc 於 2007-1-24 12:55 PM 編輯 [/i]]

PriTommy 2006-10-1 08:26 PM

i'm f.4 i wanna burn Mg @ mid-autumn festival;P;P:smile_15::smile_15::smile_15:

joencc 2006-10-2 02:02 PM

[quote]原帖由 [i]PriTommy[/i] 於 2006-10-1 08:26 PM 發表
i'm f.4 i wanna burn Mg @ mid-autumn festival;P;P:smile_15::smile_15::smile_15: [/quote]

Well, if in Lab, you might also try Na.

Just do not do the Mg burning in public area, which you might offence the law.

蛛蛛 2006-10-2 08:35 PM

唔係科學家可唔可以入來呢?~~~~~~:P

joencc 2006-10-2 09:24 PM

[quote]原帖由 [i]蛛蛛[/i] 於 2006-10-2 08:35 PM 發表
唔係科學家可唔可以入來呢?~~~~~~:P [/quote]

唔~~

普通科學家反而唔可以~

一係你係瘋狂科學家,一係普通科學人都得~

siusks 2006-10-2 11:53 PM

兄台想問你開乜lab?

joencc 2006-10-3 12:20 AM

[quote]原帖由 [i]siusks[/i] 於 2006-10-2 11:53 PM 發表
兄台想問你開乜lab? [/quote]

乜 Lab 都好~
合法就得~

定係改名做 Club 會好d?

siusks 2006-10-3 12:30 AM

我想....個lab有粒子加速器......
仲要有個超勁的離心機可以用來做enriched U,當然唔少得HF......

講真......如果可以有mythbusters咁大的lab同equ....咁就正.....不過佢地唔係好識chem.....haha

蛛蛛 2006-10-3 09:44 AM

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2006-10-2 09:24 PM 發表

唔~~

普通科學家反而唔可以~

一係你係瘋狂科學家,一係普通科學人都得~ [/quote]
呀~~三樣都唔係添~~

哩度陽氣盛, 冇咩女仔咁~~

我都係~~~~~閃~~~~~:smile_43:

BVEsun 2006-10-3 12:35 PM

[quote]原帖由 [i]siusks[/i] 於 2006-10-3 12:30 AM 發表
仲要有個超勁的離心機可以用來做enriched U,當然唔少得HF......

講真......如果可以有mythbusters咁大的lab同equ....咁就正.....不過佢地唔係好識chem.....haha [/quote]

我屋企都有粒子加速器
有等離子產生器
有超強功微波產生裝置
又有雷射

siusks 2006-10-3 06:57 PM

[quote]原帖由 [i]BVEsun[/i] 於 2006-10-3 12:35 PM 發表
我屋企都有粒子加速器
[color=Blue]有咁勁.....唔通係......風扇?[/color]
有等離子產生器
[color=Blue]plasma TV?[/color]
有超強功微波產生裝置
[color=Blue]一定係microwave oven[/color]
又有雷射
[color=Blue]我個CDRW都有.....[/color]
[/quote]
electron gun我屋企都有支.......

秦皇 2006-10-3 08:43 PM

我剛剛發明了黑洞模擬機,有冇人幫手跳入去試試,睇下會不會由另一個空間跳出來?

joencc 2006-10-3 09:57 PM

[quote]原帖由 [i]蛛蛛[/i] 於 2006-10-3 09:44 AM 發表

呀~~三樣都唔係添~~

哩度陽氣盛, 冇咩女仔咁~~

我都係~~~~~閃~~~~~:smile_43: [/quote]

我張相身材咁好仲唔係女仔?

下之你要閃早D講,我用第一宇宙速度(音速 26.5 倍、每秒 7.8 公里)送你上宇宙丫嘛~ (即係卡通片上左天閃一閃叮一聲果隻呀):smile_15:

joencc 2006-10-3 09:59 PM

[quote]原帖由 [i]siusks[/i] 於 2006-10-3 12:30 AM 發表

講真......如果可以有mythbusters咁大的lab同equ....咁就正.....不過佢地唔係好識chem.....haha [/quote]

有!!

粒子加速器:風扇,仲係大排檔兩呎半果種,D空氣粒子加速到法法聲~

超勁的離心機:榨汁機同打蛋器,勁到有保養添

(突然覺得我係徐錦江扮果個科學家~)

乜野係「HF」?

「有mythbusters咁大的lab同equ……」香港地D地炒到咁貴,唔得喇~

[quote]原帖由 [i]秦皇[/i] 於 2006-10-3 08:43 PM 發表
我剛剛發明了黑洞模擬機,有冇人幫手跳入去試試,睇下會不會由另一個空間跳出來? [/quote]

我怕黏住響奇點,穿唔過奇環喎~

[[i] 本帖最後由 joencc 於 2006-10-3 10:07 PM 編輯 [/i]]

秦皇 2006-10-3 10:46 PM

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2006-10-3 09:59 PM 發表
我怕黏住響奇點,穿唔過奇環喎~
[/quote]

唔怕,我已經call定三個特異氣功大師,有乜依郁,就用念你救你出來噢..

Demon_soldier 2006-10-4 05:07 PM

"HF"I don't know but I know "Hf".

你真的想开Lab?Or you already got Lab?

I joint you

joencc 2006-10-4 10:31 PM

[quote]原帖由 [i]秦皇[/i] 於 2006-10-3 10:46 PM 發表

唔怕,我已經call定三個特異氣功大師,有乜依郁,就用念你救你出來噢.. [/quote]

我驚我變左勁大質量,郁都唔郁喎~

700Galant 2006-10-5 12:59 AM

不如睇下點樣可以用電磁爐來改變磁場,再來改埋風水。

cle0p 2006-10-7 10:55 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

beta_shit 2006-10-7 01:58 PM

[quote]原帖由 [i]Demon_soldier[/i] 於 2006-10-4 05:07 PM 發表
"HF"I don't know but I know "Hf".

你真的想开Lab?Or you already got Lab?

I joint you [/quote]

佢講的 HF 指  hydrofluoric  acid, 用來extract 鈾......不過HF咁毒, 如果有支都大把野玩唔玩鈾分離啦,

philip2003195 2006-10-7 10:58 PM

[quote]原帖由 [i]cle0p[/i] 於 2006-10-7 10:55 AM 發表
我係女仔喎!我本來去開宗教版,點知一有文講宇宙大爆炸論(同神創論有出入),就被耶教版主移過來,我跟住個 post ,就過來了! [/quote]
原你係女仔來ka:smile_13:

joencc 2006-10-7 11:28 PM

[quote]原帖由 [i]philip2003195[/i] 於 2006-10-7 10:58 PM 發表

原你係女仔來ka:smile_13: [/quote]

好事丫~
多d女仔內容無咁硬挷挷~

星海揚帆 2006-10-8 02:02 PM

[quote]原帖由 [i]siusks[/i] 於 2006/10/3 00:30 發表

Mythbusters係好正的工作…收錢搞事 :smile_47:

星海揚帆 2006-10-8 02:05 PM

[quote]原帖由 [i]BVEsun[/i] 於 2006/10/3 12:35 發表
我屋企都有粒子加速器[/quote]

微波爐…

philip2003195 2006-10-8 06:16 PM

[quote]原帖由 [i]joencc[/i] 於 2006-10-7 11:28 PM 發表

好事丫~
多d女仔內容無咁硬挷挷~ [/quote]
我以為佢係男仔:L:L

siusks 2006-10-9 02:34 AM

[quote]原帖由 [i]beta_shit[/i] 於 2006-10-7 01:58 PM 發表

佢講的 HF 指  hydrofluoric  acid, 用來extract 鈾......不過HF咁毒, 如果有支都大把野玩唔玩鈾分離啦, [/quote]
唔係呀....HF有乜好玩呀......你想用來做電路板呀?定係做nano呀?

siusks 2006-10-9 02:35 AM

[quote]原帖由 [i]星海揚帆[/i] 於 2006-10-8 02:02 PM 發表

Mythbusters係好正的工作…收錢搞事 :smile_47: [/quote]
我都係咁話.....如果佢請我就好喇.....反正佢地冇乜人識chem.....

綺雅 2006-10-12 01:55 PM

版主你好 請容許本人在此賣個廣告:P

各位大家好

天文地理討論將於明晚10月14日開始
舉辦問答有獎遊戲  最先全答中的會員會有不錯的獎勵
所以有時間就抽空玩下

p.s 記得答案要直接pm給我 再回覆通知發pm的時間 方便我核實是否收到pm

BVEsun 2006-10-13 10:12 PM

[quote]原帖由 [i]綺雅[/i] 於 2006-10-12 01:55 PM 發表
版主你好 請容許本人在此賣個廣告:P

各位大家好

天文地理討論將於明晚10月14日開始
舉辦問答有獎遊戲  最先全答中的會員會有不錯的獎勵
所以有時間就抽空玩下

p.s 記得答案要直接pm給我 再回覆通知發 ... [/quote]

點玩ga...
我去到個區都見唔到ge...

lipoyin999 2006-10-16 08:10 PM

我聽日物理做溫度計...
唔知會做成點@@
聽人講好難做><
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 科學人小聚學會.吹水實驗室