查看完整版本 : 喜愛的哲學流派/哲學家

willparry_1989 2006-7-29 11:35 PM

喜愛的哲學流派/哲學家

本人頗喜愛 Hume 同 Hegel …… 各位呢?

daircs2005 2006-7-30 01:26 AM

卡爾波柏同佢死對頭黑格爾,兩個完全相反概念既哲學家,兩個都鐘意。

笛卡兒都幾好

lovinghsbc 2006-7-30 01:45 AM

我會選 Karl Popper. 他的思想是現代知識論和科學方法的基石!

daircs2005 2006-7-30 01:54 AM

[quote]原帖由 [i]lovinghsbc[/i] 於 2006-7-30 01:45 AM 發表
我會選 Karl Popper. 他的思想是現代知識論和科學方法的基石! [/quote]
深有同感。

花之慶次 2006-7-30 02:49 PM

我喜歡的哲學家:
1)康德
2)費希特
3)黑格爾
4)費爾巴哈
5)叔本華
6)尼采
7)羅素
8)維特根斯坦
9)存在主義哲學家......

willparry_1989 2006-7-30 04:08 PM

回復 #2 daircs2005 的帖子

我都覺得笛卡兒幾好,不過佢夾硬話 human ration 有 ge "perfection" ge 概念 = God ,就總係聽落有 d 唔自然。

Dangio 2006-7-30 06:08 PM

羅素, 李天命, 牟宗三, 唐君毅

daircs2005 2006-7-30 06:23 PM

[quote]原帖由 [i]花之慶次[/i] 於 2006-7-30 02:49 PM 發表
我喜歡的哲學家:
1)康德
2)費希特
3)黑格爾
4)費爾巴哈
5)叔本華
6)尼采
7)羅素
8)維特根斯坦
9)存在主義哲學家...... [/quote]
慶次君,希望你多點來玩,係其他網頁哲學版經常見你個名哦....

daircs2005 2006-7-30 06:26 PM

[quote]原帖由 [i]willparry_1989[/i] 於 2006-7-30 04:08 PM 發表
我都覺得笛卡兒幾好,不過佢夾硬話 human ration 有 ge "perfection" ge 概念 = God ,就總係聽落有 d 唔自然。 [/quote]
其後康德等都有批評佢...

willparry_1989 2006-7-30 07:38 PM

回復 #9 daircs2005 的帖子

唔唔……不過我都係覺得 Hume 夠 down-to-earth,夠實在……你地又覺得佢點?我都想聽多 d

e力多 2006-7-30 08:25 PM

我係叔本華中間偏左信徒,以伊比鳩魯為生存態度........

daircs2005 2006-7-30 08:36 PM

[quote]原帖由 [i]willparry_1989[/i] 於 2006-7-30 07:38 PM 發表
唔唔……不過我都係覺得 Hume 夠 down-to-earth,夠實在……你地又覺得佢點?我都想聽多 d [/quote]
Hume夠實在,這倒第一次聽,也很少聽人喜歡他,他的懷疑論,否認一切包括知識,科學,數學,且認為沒有實質物體存在,我很有興趣知道,你點解會喜歡他...

秦皇 2006-7-31 11:31 AM

鄧小平.....

不論你認不認同,但他將哲學和中國民間智慧融合,淺白說話帶出深奧哲思,中國應用哲學第一高手,簡直係哲學界楊過,咁巧鄧小平又係金庸忠實讀者:smile_34:

kee1 2006-7-31 12:21 PM

kant, nietzsche and kierkegaard. just because i'm not familiar with the others.

willparry_1989 2006-8-1 01:33 AM

回復 #12 daircs2005 的帖子

聲明:哲學書裡面我淨係睇過 Sophie's World,所以係有限公司 haha

因為我覺得 Hume 能夠將 d 野拆細黎客觀分析,
唔會太過 ideal 或者有太強 ge 主觀意願。

即係好似佢認為 law of nature 永遠 show 唔到,岩架喎,
因為 experiment 裡面一 d no reaction ge 野我地都要填 time taken for reaction 係 infinity,
唔可以答 no,因為人唔可能肯定 no。

呢種睇法好緊要,證明所有 conclusion 都只係 assumption,
所以一定要 keep your eyes open to 新 ge 野,唔可以 hold 死住某個 conclusion…

當然仲有其他,不過今晚太夜啦……

bluesix 2006-8-1 01:22 PM

首推 : 老子
流派 : 道

daircs2005 2006-8-1 01:42 PM

[quote]原帖由 [i]willparry_1989[/i] 於 2006-8-1 01:33 AM 發表
聲明:哲學書裡面我淨係睇過 Sophie's World,所以係有限公司 haha

因為我覺得 Hume 能夠將 d 野拆細黎客觀分析,
唔會太過 ideal 或者有太強 ge 主觀意願。

即係好似佢認為 law of nature 永遠 show 唔到 ... [/quote]
無所謂,喜歡就行

有時間看看以下網址,看看 Hume這一流派的變化簡介,希望能引起你對哲學有更大興趣。
[url]http://www2.hkedcity.net/sch_files/a/tpy/tpy-syl/public_html/essay1.htm[/url]

daircs2005 2006-8-1 01:44 PM

[quote]原帖由 [i]bluesix[/i] 於 2006-8-1 01:22 PM 發表
首推 : 老子
流派 : 道 [/quote]

bluesix 兄,近排研究老子[道德經]呀?

bluesix 2006-8-1 04:35 PM

[quote]原帖由 [i]daircs2005[/i] 於 2006-8-1 01:44 PM 發表

bluesix 兄,近排研究老子呀? [/quote]

兄實不敢當, bluesix弟較適合
還望版主多多指教, 分享一些道/哲學心得

[[i] 本帖最後由 bluesix 於 2006-8-1 10:56 PM 編輯 [/i]]

滔~* 2006-8-1 04:50 PM

我比較鐘意李天命..佢o既思考分析.真係一流
佢可以由哲理分析去其他唔同o既野.佢真係一個好聰明o既人
佢d書..大家不妨買黎睇睇..我係佢書迷~_~

willparry_1989 2006-8-1 11:47 PM

回復 #17 daircs2005 的帖子

感謝,一有空即研讀(暑期工太忙,腦子有時轉不了…)

cforcaca 2006-8-1 11:57 PM

[quote]原帖由 [i]bluesix[/i] 於 2006-8-1 04:35 PM 發表

還望版主多多指教, 分享一些道/哲學心得 [/quote]
唔好謙虛喇...何必收收埋埋呢?
:smile_39:不過我認為老子既學說其實係入世既...

daircs2005 2006-8-2 12:21 AM

[quote]原帖由 [i]bluesix[/i] 於 2006-8-1 04:35 PM 發表

還望版主多多指教, 分享一些道/哲學心得 [/quote]
唔好咁客氣,大家交流學習...:handshake

bluesix 2006-8-2 10:52 AM

[quote]原帖由 [i]cforcaca[/i] 於 2006-8-1 11:57 PM 發表

唔好謙虛喇...何必收收埋埋呢?
:smile_39:不過我認為老子既學說其實係入世既... [/quote]

我都係岩岩睇佢既書, 大家有咩心得一齊分享下

秦皇 2006-8-2 06:21 PM

有冇人喜愛女哲學家?

rainc 2006-8-3 02:22 AM

[quote]原帖由 [i]秦皇[/i] 於 2006-7-31 11:31 AM 發表
鄧小平.....

不論你認不認同,但他將哲學和中國民間智慧融合,淺白說話帶出深奧哲思,中國應用哲學第一高手,簡直係哲學界楊過,咁巧鄧小平又係金庸忠實讀者:smile_34: [/quote]
我想study 毛澤東 --- 佢d 咩思想, 除左魅力, 應該仲有d野. 唔係點解攪掂咁多人, 仲玩埋文革

pete_wyleung 2006-8-3 03:05 AM

[quote]原帖由 [i]rainc[/i] 於 2006-8-3 02:22 AM 發表

我想study 毛澤東 --- 佢d 咩思想, 除左魅力, 應該仲有d野. 唔係點解攪掂咁多人, 仲玩埋文革 [/quote]
[color=Purple]有一点好奇, 除了毛澤東, 其他共產體際或獨裁體際中的最高領袖,如: 史太林, 卡斯特羅, 薩達姆, 希特拉....
都被喻為有超凡的魅力. 究竟是體際中的人神化了他們的領袖去保蘐權力, 還是擁有超凡的魅力的人才能爬上領袖這位置.

也有一點提出, 以上提及的領袖都是軍人出身, 在戰場上打滾, 很有可能魅力是從戰爭中培養.[/color]

先峰 2006-8-3 04:19 AM

我最鐘意都係老子同李天命,跟住先係莊子(因為佢ge思想好多都無咁適用於現世,但仍然係大智慧)

個人認為孔子係洞察力方面比老子差十萬幾皮,道家比儒家好好多:smile_34:(對唔住儒家支持者:smile_13:)
由於
1.道家思想同行為比儒家自由得多,本人鐘意率性而為(非任性而為),孔子話克己復禮為仁,之係禮高於仁,比仁更加重要,但現實上,我好多禮(唔係指一般人與之間ge最基本尊重),例如拜山個d禮都唔明why唔可以係先人面前嬉戲:L嬉戲又唔一定代表唔尊敬先人,點解要規范呢類ge行為wor...

2.道家重自然(包括行為性格),重真,但儒家過份注重於禮就失去左自然ge特性,就算孔子原意係想人有真誠
ge心行禮ge行為,但現世上好多人都只強迫你行禮ge行為

3.係對宇宙ge洞察方面,道家明顯比儒家多好多,唔須要我多講

道德經入面,上半部主要描述道ge特性,下半部主要描述德,即將部份道ge特性用於人身上,之係做人之道同埋治世之道,真係令我好佩服:smile_40:

至於李天命,思方學對現實上思考大有幫助,天人學我都幾鐘意~但老實我都有d睇唔明,或者感受唔到
(例如神秘樂觀?尚乳主義?)
但整體上李天命ge書用字能力非常高,內容真實,思路清晰,好佩服佢思路方面ge能力,以及羡慕佢校園生活仲荒唐過我都讀書咁鬼勁:L

有d哲學研究書,我感受唔到真係對"人"講,好似d阿伯自言自語咁,但係李天命ge書我就感受到真係同人講,呢點亦可能係佢d書多人買之一

pete_wyleung 2006-8-3 04:37 AM

[quote]原帖由 [i]先峰[/i] 於 2006-8-3 04:19 AM 發表
有d哲學研究書,我感受唔到真係對"人"講,好似d阿伯自言自語咁,但係李天命ge書我就感受到真係同人講,呢點亦可能係佢d書多人買之一  [/quote]
[color=Purple]這句令我想起一本書, 「存在主義概論--李天命著」(係ar, 又係李天命, 不過我不是佢書迷) :smile_35:
當中一句: 「[color=Blue]存在主必義的哲學態度是投入的而不是旁觀的[/color]」
不知李生是否存在主必義者? :smile_41:[/color]

先峰 2006-8-3 05:17 AM

佢個本書我都唔係好睇得明:L我指個d係佢哲道十四闋ge書
佢係咪存在主義者我就唔知la
但記得入面有句說話好似係咁:存在主義者都唔鐘意承認自己係存在主義者
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 喜愛的哲學流派/哲學家