查看完整版本 : "原罪"

真鬼 2006-7-26 05:11 AM

"原罪"

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

daircs2005 2006-7-26 05:20 AM

請問生物間或物質世界的能量轉移,是否屬宇宙的規律,沒有這種規律,萬物會[color=Blue]出現[/color]和[color=Blue]延續[/color]嗎?

真鬼 2006-7-26 05:29 AM

真鬼 2006-7-26 05:31 AM

ncwken 2006-7-26 05:32 AM

?????????????????????????
質量與宇宙定律~!!!!!!!!!!!!!!!!!嘩~~~~~!!!!!!!!救命呀?
路過!!路過!見我唔到!見我唔到~!你見我唔到~

真鬼 2006-7-26 05:34 AM

ncwken 2006-7-26 05:40 AM

我唔知因果由邊個主宰,天地宇宙萬物由邊個創做,創造者又在邊到,
創造者又由邊個創造..........太永恆不息問題:L:L:L:L

bububee 2006-7-26 08:41 AM

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-7-26 05:11 AM 發表
由於我比較偏向 "有神但神非上帝"論
我想先講一講,
係撇除任何宗教思想既影響之下,
到底人, 甚至包括其他生物,
究竟有無原罪

(但大家係往後回覆, 仍然可以從宗教角度討論)

係我心目中,
所有 ... [/quote]
首先
點解"某程度地犧牲其他生物既生命去延續自己既生命"係一種罪?

bububee 2006-7-26 08:44 AM

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-7-26 05:29 AM 發表
再講講有宗教成份既原罪,
佛教既輪迴都有類似既色彩,
人/生物出世前已經背負前世既緣/債

不過最令我不解都係要數到天主/基督教中,
阿當夏娃帶比往後子孫既原罪

第一個不解就係,
其實係阿當夏娃比原罪我 ... [/quote]
基督教果種罪就睇你信唔信基督教啦
如果唔信就梗係唔認同有聖經講既呢種罪
如果係信教既, 就唔好問咁多, 堅信上帝愛我:smile_40:

Iri 2006-7-26 08:59 AM

[quote]原帖由 [i]bububee[/i] 於 2006-7-26 08:41 AM 發表

首先
點解"某程度地犧牲其他生物既生命去延續自己既生命"係一種罪? [/quote]
朋友簡單想世上只有二人要生存只有吃對方的肉   
你吃他時他會痛   他吃你時你會痛
最終  你一口  他一口  
你說他犯罪  他也說你犯罪      無法逃脫
除非大家接受一個給養者例如[color=Red]神[/color]
大家就不須煩了
但你也要接受  你只是神的僕人   失去主權

終極垃圾 2006-7-26 12:20 PM

某程度地犧牲其他生物既生命去延續自己既生命
這點 不認同
弱肉強食是自然法則
你看看食物避鏈
你吃魚 吃菜 都係破壞他們生存的權利 (如果他們只為別人吃而出在另說)
生老病死 好正常 (偏偏有人把這別說是罪)
所以說原罪不存在

giolam 2006-7-26 01:59 PM

[quote]原帖由 [i]daircs2005[/i] 於 2006-7-26 05:20 AM 發表
請問生物間或物質世界的能量轉移,是否屬宇宙的規律,沒有這種規律,萬物會出現和延續嗎? [/quote]

請問生物間或物質世界的能量轉移可以萬物會出現和延續嗎?

怎麼會有物種絕種這回事?

bububee 2006-7-26 02:23 PM

[quote]原帖由 [i]Iri[/i] 於 2006-7-26 08:59 AM 發表

朋友簡單想世上只有二人要生存只有吃對方的肉   
你吃他時他會痛   他吃你時你會痛
最終  你一口  他一口  
[color=Red]你說他犯罪  他也說你犯罪[/color]      無法逃脫
除非大家接受一個給養者例如神
大家就不須煩了
但你也 ... [/quote]
問題黎啦
有冇罪只係互相指摘
你話我唔arm, 我話返你錯
但係始終難以得出一致既結論

情況正如a一神教信徒同b一神教信徒互相指摘, 聲稱對方信既係魔鬼
咁佢地係咪真係魔鬼信徒?

giolam 2006-7-26 02:42 PM

[quote]原帖由 [i]bububee[/i] 於 2006-7-26 02:23 PM 發表

問題黎啦
有冇罪只係互相指摘
你話我唔arm, 我話返你錯
但係始終難以得出一致既結論

情況正如a一神教信徒同b一神教信徒互相指摘, 聲稱對方信既係魔鬼
咁佢地係咪真係魔鬼信徒? [/quote]

點先係犯罪啊?

bububee 2006-7-26 03:01 PM

[quote]原帖由 [i]giolam[/i] 於 2006-7-26 02:42 PM 發表

點先係犯罪啊? [/quote]
係lo, 點為之罪(sin)呢?

giolam 2006-7-26 03:17 PM

[quote]原帖由 [i]bububee[/i] 於 2006-7-26 03:01 PM 發表

係lo, 點為之罪(sin)呢? [/quote]

咁咪係lor
大定個基本觀點都唔同,只有爭持在
子非魚怎會知道魚之樂的問題
除非你比到個定位我嗜

[[i] 本帖最後由 giolam 於 2006-7-26 03:18 PM 編輯 [/i]]

bububee 2006-7-26 03:26 PM

[quote]原帖由 [i]giolam[/i] 於 2006-7-26 03:17 PM 發表

咁咪係lor
除非你比到個定位我嗜 [/quote]
哲學就是要尋求真理嘛

giolam 2006-7-26 03:31 PM

[quote]原帖由 [i]bububee[/i] 於 2006-7-26 03:26 PM 發表

哲學就是要尋求真理嘛 [/quote]

你現在是打個死結
而且人先有真理個世界係冇的
他用道德的哲學思考
你用其他的哲學思考
兩種宦是真理,仄個是是歪理
看你怎樣想而已,站在那裡,便是那裡
而且哲學....我想是教人思考一下
尋找真理......太高深了

[[i] 本帖最後由 giolam 於 2006-7-26 03:35 PM 編輯 [/i]]

Iri 2006-7-26 04:47 PM

[quote]原帖由 [i]giolam[/i] 於 2006-7-26 03:17 PM 發表

咁咪係lor
除非你比到個定位我嗜 [/quote]
可否這樣想   
人的慾望就叫罪
人因慾望傷害別人就叫犯罪

gn02903173 2006-7-26 08:00 PM

唔傷人,,...自己餓死也是罪....對自己唔住A_A

daircs2005 2006-7-26 08:20 PM

[quote]原帖由 [i]真鬼[/i] 於 2006-7-26 05:31 AM 發表

我覺得重點係,
點解現況要依靠呢種生物間既能量轉移先可以出現/延續萬物...?? [/quote]
首先你得回答,能量轉移是否宇宙的規律?
如果是,這種能量轉移就是生物進化的歷程,物種為保持繁衍和基因下傳,就必須爭奪有限的能量。
植物為爭奪陽光,長高或長寬葉子,然後到吃草動物,吃肉動物,細菌.....,能量在物種間轉移
如果這種規律是[原罪],則整個宇宙的存在都是罪
而你提問,[點解現況要依靠呢種生物間既能量轉移先可以出現/延續萬物]
這是因為,不是這樣的話,就不會出現人類,也不會有人所觀測到的這種結果,若不是這樣,就不是今天的宇宙。

所以,你這個包括萬物的問題太宏觀,無法和道德上的用詞[罪]劃上等號
把問題限制於人,我想可能會好討論一點。

siusks 2006-7-26 10:01 PM

有冇罪係人定的......不過好似上面的人兄咁講,你話我錯我話自己o岩,要決定邊個先係真定正確就要一個最公平的"人"來斷定對錯,但係佢地就定個你同我同呢個世界的所有人都見唔到的"人",咁咪要搵d人同佢寫低佢o既意旨...原罪就係呢d自稱見到佢或聽到佢把聲的人寫的.....不過呢d人係真係先知定係思覺失調証患者呢......haha....

覆你第一個不解: 佢係擺明車馬陰 (用毛澤東的講法係"陽謀") 阿當同夏娃.......佢造個爛生果出來冇問題....但係仲點解要做條水蛇......仲要造到佢可以同夏娃溝通,佢就算唔係全知,但係真估到喇 (其實個故仔都好有問題的.....如果人又分唔到善惡,又點知道不遵守上帝的話係唔好的呢)......有人話條蛇係撒旦變的....咁點解撒旦fallen之後又唔收返佢d能力......要比佢變到蛇仲要可以同人講野.......上帝咁真重的人間天堂伊甸園都係咁收喇,上帝冇理由唔收得撒旦的能力.....除非佢係縱容撒旦,或者另有目的喇,好似呢鑊咁...anyway.....所以如果上帝存在並且聖經是對的,上帝是希望/預知到及並不阻止人去中呢個陷阱的

不解二: oringinal sin係食生果,所以唔關繁殖的事,anyway,點解仲要罰晒個犯的仔仔女女,佢屈你要理由ga mei?d人呢日都話上帝係超邏輯ga ma,呢個咪係一個好例子,佢做d野係唔合理的,你(同埋你父母.....祖父母......)唔計亞當同夏娃,全世界出現過的人都為o左一個由細到大都冇犯過的罪而受罰.....佢係要屈你,你唔服都冇用....吹咩.......

如果食野都話係罪,咁生存本身就係罪惡的根源喇....呢個講法係違反人性的......
不過算喇.....違反人性的道德觀係威d ga ma.....所以有好多人都會話佢係正確的

一句話做總結喇......罪係由人定的,呢個本身係一個無罪的(無序都得...hoho)世界,係d既得利益者用呢d講法去維護自己的利益,如果你有足夠的人同槍炮,你都可以定什麼是罪.........

真鬼 2006-7-26 11:58 PM

真鬼 2006-7-27 12:00 AM

真鬼 2006-7-27 12:04 AM

真鬼 2006-7-27 12:11 AM

cforcaca 2006-7-27 12:17 AM

回復 #1 真鬼 的帖子

你舉"原罪"既例子真係好攪笑...
原來BB食奶又係佢既罪
但係,個BB無經過任何殺生之後先到d飲奶架...
係佢呀媽殺生,即係個BB無(所謂既)罪啦...

原來吸取已死物質既養份又係殺生???
大樹吸取自己跌落黎既葉既養份,又係犯罪??

我同意人係要利用其他物種來進行繁殖
但唔好無限上綱
搞到全世界都有罪先得架~

真鬼 2006-7-27 12:21 AM

真鬼 2006-7-27 12:24 AM

cforcaca 2006-7-27 12:39 AM

回復 #29 真鬼 的帖子

咁吸取己死物質既養份點計先?
仲有,好似動物食生果,其實係幫緊樹林繁殖架wor...
萬物都係一個cycle je...何有原罪之說?
頁: [1] 2
查看完整版本: "原罪"