查看完整版本 : 信長13初心者

00026439 2012-4-19 01:44 PM

信長13初心者

各位高手,小弟最近先開始玩信長13,之前完全未玩過信長系,玩之前已經上晒教學。不過玩落都係有少少問題,希望各位高手幫下手。
我玩第一個時代用武田家,一開始都算OK,而家有D兵就開始想打小笠元家,但發覺打人完全唔易。
我先開路佔左佢個商人町,然後出左萬一兵(騎兵)再請求左3000原住民一齊打,小笠元家只有6000左右兵,但係都發覺要打幾長時間先城破,滿以為可以滅左佢,但原來佢有援兵,唔記得左係咩家,但一出就13000援兵,我即刻唔夠打要退兵。
想問下大家,其實攻城戰有咩要注意? 唔用兵器,點樣較有效可以破城?
攻城時係唔係應該要用攻城強既陣,而城破後係唔係應該用番攻力強既陣?
信長13會唔伯有兵重雙剋? 如弓>騎>步?
重有我見小笠元需要已經冇左商人町,但仍然有金收入,正常?

謝大家

fanko 2012-4-19 02:18 PM

因為匠之町也可以建商館.

如果打城..我不太懂解釋.
你可試試先退回城.再出兵..或退後..引他援軍離開城左打.
有時 是要重複幾次.
因為有援軍..沒辦法.

但要小心自己會不會缺糧.
更要小心有人偷襲你本城.

00026439 2012-4-19 03:51 PM

另外我想問下,如果其他勢力想打我,例如佔領區我商人町,佢係唔係一定要開到路先可以佔據? 會唔會只係破壞完就走而唔佔據?

fanko 2012-4-19 04:37 PM

係..電腦每次攻城一定開路...所以只要撤除一段路可減慢電腦進攻速度.

如沒道路連接他沒辦法佔領你城下町.

00026439 2012-4-19 04:58 PM

[quote]原帖由 [i]fanko[/i] 於 2012-4-19 04:37 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=326494264&ptid=18732887][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
係..電腦每次攻城一定開路...所以只要撤除一段路可減慢電腦進攻速度.

如沒道路連接他沒辦法佔領你城下町. [/quote]

[font="]多謝[/font]Ching[font="]指點[/font]

[font="]咁請問你知唔知,如果我主動同同盟國取消盟約會唔會有咩懲罰[/font]?
頁: [1]
查看完整版本: 信長13初心者