查看完整版本 : 港大交通指南(17/3更新於#1,請見紅字)

驚雲小子 2006-6-16 03:33 PM

港大交通指南(17/3更新於#1,請見紅字)

鑑於近期好多人問關於去港大0既交通
我決定整個交通指南俾大家
等大家唔好成日係咁開新topic問點去,
[color=Red][size=4]如果想問得specific d就請響呢度問[/size][/color]
p.s. 可能資料有錯漏,如有巴打見到請回覆,等在下更正

於港大落車0既巴士/小巴有
巴士
新巴23(北角碼頭--蒲飛路)--北角至金鐘一帶可上車,於港大東閘或西閘落車。於北角碼頭至皇仁書院前上車$6.5,之後$5.7
城巴37A(金鐘地鐵站--置富循環線)--全程$4.7,可於灣仔修頓球場及金鐘上車,於西閘落車
城巴40/40M(灣仔碼頭--華富)--全程$5.3,搭船到灣仔者可於灣仔碼頭對面之巴士總站上車,而地鐵者可於灣仔修頓球場及金鐘上車,於港大東閘或西閘落車。
新巴91及城巴7/71--中環香港站/中環港外線碼頭附近上車,於港大西閘落車。91於中環上車$5.5,7/71中環上車$5.3
新巴970/970x--深水埗蘇屋邨開始,沿彌敦道至佐敦都可以上車,於西閘落車,於九龍上車$10.6
九巴103(竹園至蒲飛路)--全程$9.4,於九龍醫院開始收$8.9,但本人唔建議搭呢條線,因為兜好耐
紅色小巴--觀塘/旺角/中環/灣仔至華富邨,於以下地點上車
觀塘:收費$16,聖約翰小學至牛頭角道孔雀樓一帶上車多數有位坐,但牛頭角要睇彩數
旺角:收費$12.8,金雞廣場外上車,多數客滿就開
中環:收費不詳(好似$6)交易廣場樓下0既小巴站(對住香港站其中一個入口)
灣仔:灣仔大有廣場旁邊上車(每日下午3點先有), 可於西閘落車
綠色小巴--55(中環環球大廈至瑪麗醫院),於西閘落車
10A/28/31--於銅鑼灣上車,港大東閘/西閘都可以落車
(因綠巴少搭,煩請知道收費0既巴打補充)

於HKU附近落車0既巴士/小巴有
所有往堅尼地城之巴士(包括隧巴101,104,城巴5B,新巴18)--於皇后大道西近水街附近落車(過0左西區警署之後就落得車),收費如下
101:於觀塘至九龍城機場上車$9.4,之後到紅隧口收$8.9
104:於白田邨至協和小學上車$9.4,彌敦道聯合廣場至紅隧口收$8.9
城巴5B:全程$3.4,可於銅鑼灣至中上環一帶上車
新巴18:全程$4.9,可於北角上車
另一條線18P,全程$4.9,於北角地鐵站英皇道出口附近上車,於香港商業中心對面落車,並沿西寶城外之電梯前往HKU
小巴--觀塘至西環,一望到西區警署嗌「水街有落」就得,於觀塘上車$13,於土瓜灣上車收$10
以上方法於落車之後沿水街向上行,去到薄扶林道穿過興漢道,再過對面馬路就係港大東閘

而去沙宣道(包括醫學院、中醫學大樓及沙宣道)都可以搭以上0既交通工具(除0左新巴23同隧巴103)
各區往HKU貼士
港島區
柴灣:可選擇到柴灣站坐地鐵灣仔/金鐘站轉23/40巴士,或坐8P到軒尼詩道官立小學落車轉23巴士
筲箕灣/太古:坐地鐵到灣仔/金鐘轉23/40巴士
南區:坐經薄扶林道之巴士,即40/40M/7/71/90B/91,過寶翠園後落車
九龍市區/將軍澳--地鐵:如搭荃灣線於金鐘落車,去金鐘道太古廣場出面轉新巴23/城巴40;如搭將軍澳線過海於灣仔落車,去灣仔條頓球場出面轉新巴23/城巴40;如搭東涌線過海於香港站落車,去香港站門外轉新巴M49
沙田/北區(粉嶺/上水)--坐火車到尖東站轉地鐵,再到金鐘站去金鐘道太古廣場出面轉新巴23/城巴40
馬鞍山--九巴681/680到銅鑼灣轉綠色小巴10A/28/31,或到灣仔轉新巴23/城巴40
屯門--坐九巴960/961/962到西隧口轉970/970x
元朗--坐九巴968到西隧口轉970/970x
荃灣--坐城巴930到西隧口轉970/970x
天水圍--坐城巴967/969到西隧口轉970/970x
大埔--搭307至中環轉M49

[color=Red][size=3]更新17/3:新巴M49/M49P已取消,改為4X同30X,都係響交易廣場上車,西閘落車,收費係$5同$6.5[/size][/color]
希望呢個指南可以幫到大家

[[i] 本帖最後由 驚雲小子 於 2008-3-17 02:26 PM 編輯 [/i]]

supery 2006-6-16 05:11 PM

回復 #1 驚雲小子 的帖子

補充:
1. 40/40M的總站係灣仔碼頭對出巴士站;
2. 灣仔大有廣場旁邊都有去華富邨的紅色小巴(每日下午3點先有), 可以在西閘落車

[[i] 本帖最後由 supery 於 2006-6-16 05:49 PM 編輯 [/i]]

顏瑜 2006-6-16 05:34 PM

各區往HKU貼士果part有d亂
不過可以慢慢執
我遲d整O camp booklet都會加交通指南,到時可以互相指點下
另外,加埋幾多錢車費仲好:smile_43::smile_43:

purinmag 2006-6-16 07:57 PM

sorry 呀..我好stupid~有野請教
如果我要去main building,係唔係在east gate落會近d??
咁970去west嫁wor,咁係咪要行好耐~~

sorry我咁煩!!希望有好心人解答我o既問題o丫!!!

detroitfelix 2006-6-16 08:35 PM

[quote]原帖由 [i]purinmag[/i] 於 2006-6-16 07:57 PM 發表
sorry 呀..我好stupid~有野請教
如果我要去main building,係唔係在east gate落會近d??
咁970去west嫁wor,咁係咪要行好耐~~

sorry我咁煩!!希望有好心人解答我o既問題o丫!!! [/quote]

咁又唔駛話自己STUPID~~:smile_15:
其實東西閘落車無乜分別, 都係一條唔長0既斜路就到!!!
好易到, 一落車基本上...你會見到/GET到~~

回樓主...如果可以有埋到醫學院0既線路, 會更好~~
因為近期都見唔少人問醫學院條路~~
辛苦哂你!!!:smile_15:

顏瑜 2006-6-16 09:26 PM

[quote]原帖由 [i]detroitfelix[/i] 於 2006-6-16 08:35 PM 發表

因為近期都見 ... [/quote]
其實醫學院條,搭去HKU的車都會經
不過要行一小段路之麻
仲有,除左23同103唔經之外
多數都係O係瑪麗落

[TerTer] 2006-6-16 10:54 PM

我淨係識 23 40 40m..
原來有咁多
建議加埋價錢~
置頂~

honchan 2006-6-17 02:02 AM

又真是幾多post話唔識黎HKU......:smile_14::smile_14:
真是咁多人想黎hku讀....:smile_41:;P:P:lol

edward_2004 2006-6-17 03:37 AM

驚雲兄~~
此帖已被設定為精華兼置頂!!!

顏瑜 2006-6-17 07:08 AM

HKU版終於有精華置頂了~
老鬼出馬,好野

驚雲小子 2006-6-17 09:52 AM

[quote]原帖由 [i]edward_2004[/i] 於 2006-6-17 03:37 AM 發表
驚雲兄~~
此帖已被設定為精華兼置頂!!! [/quote]
唔該晒edward兄:smile_40::smile_15:

驚雲小子 2006-6-17 09:55 AM

[quote]原帖由 [i]顏瑜[/i] 於 2006-6-17 07:08 AM 發表
HKU版終於有精華置頂了~
老鬼出馬,好野 [/quote]
今次都係多得馬版版主edward兄出手幫忙:lol

我都響度多謝咁多位俾0既意見
可能初初整會比較混亂
所以都會根據番意見去作出更新
等reply埋d comment之後再整
請各位耐心等候:lol

驚雲小子 2006-6-17 09:59 AM

[quote]原帖由 [i]supery[/i] 於 2006-6-16 05:11 PM 發表
補充:
1. 40/40M的總站係灣仔碼頭對出巴士站;
2. 灣仔大有廣場旁邊都有去華富邨的紅色小巴(每日下午3點先有), 可以在西閘落車 [/quote]
唔該晒super兄
1.無錯,呢兩條線係以灣仔碼頭做總站,想搭船過海者可以去灣仔碼頭搭呢條線,而搭地鐵0既就可以響修頓球場出面搭呢條線
2.呢個會加埋落去,唔該晒:lol

驚雲小子 2006-6-17 10:01 AM

[quote]原帖由 [i]顏瑜[/i] 於 2006-6-16 05:34 PM 發表
各區往HKU貼士果part有d亂
不過可以慢慢執
我遲d整O camp booklet都會加交通指南,到時可以互相指點下
另外,加埋幾多錢車費仲好:smile_43::smile_43: [/quote]
大家互相交流0下都好
到時可以互相補充
btw,我打算將各區往hku0既貼士改為每個大區都會有,例如觀塘、將軍澳、九龍城、旺角、九龍西區、荃灣、青衣、沙田、馬鞍山、屯門、元朗、天水圍、大埔等地區
而車費亦可以加埋落去(附分段收費同上車地點)

驚雲小子 2006-6-17 10:02 AM

[quote]原帖由 [i]detroitfelix[/i] 於 2006-6-16 08:35 PM 發表

因為近期都見 ... [/quote]
無問題:lol

驚雲小子 2006-6-17 10:03 AM

[size=6]各位兄台,由於今朝比較忙(開工呀:Q)
我下晝先更新
如果再有其他問題或補充資料可繼續發表
到時會一次過更新:lol[/size]

驚雲小子 2006-6-17 05:26 PM

[size=6]updated#1 @ 17:25 17/6/2006:lol:lol:lol [/size]

Vestige 2006-6-17 11:41 PM

驚雲小子 very good ar:victory:

supery 2006-6-18 09:44 PM

[quote]原帖由 [i]驚雲小子[/i] 於 2006-6-17 09:59 AM 發表

唔該晒super兄
1.無錯,呢兩條線係以灣仔碼頭做總站,想搭船過海者可以去灣仔碼頭搭呢條線,而搭地鐵0既就可以響修頓球場出面搭呢條線
2.呢個會加埋落去,唔該晒:lol [/quote]

唔洗客氣, 大師兄好嘢!!:smile_40:

kamto1984 2006-6-19 02:58 PM

驚雲小子真有心, 唔做板主真浪費

我想問, 北角出發我只係識搭23號or地鐵去金鐘轉巴士, 但咁好似好慢, 由其係23, 慢到呀
有咩方發係最快呀北角出發, 貴d都唔緊要ga, 的士除外

[[i] 本帖最後由 kamto1984 於 2006-6-19 03:00 PM 編輯 [/i]]

驚雲小子 2006-6-19 03:07 PM

[quote]原帖由 [i]kamto1984[/i] 於 2006-6-19 02:58 PM 發表
驚雲小子真有心, 唔做板主真浪費

我想問, 北角出發我只係識搭23號or地鐵去金鐘轉巴士, 但咁好似好慢, 由其係23, 慢到呀
有咩方發係最快呀北角出發, 貴d都唔緊要ga, 的士除外 [/quote]
其實我響第一帖都講0左個方法,就係坐18P去到香港商業中心對面、山道天橋前落車
不過跟住要去西寶城外搭電梯上
如果你唔怕行,$4.9就攪掂:lol
補充多點,你可以響北角地鐵站英皇道出口附近搭,就係一出英皇道之後轉右行無耐就見到

[[i] 本帖最後由 驚雲小子 於 2006-6-19 03:09 PM 編輯 [/i]]

blue0321 2006-6-22 09:59 PM

[color=Brown][size=3][b]咁去knowles building係點去呀??[/b][/size][/color]

驚雲小子 2006-6-23 10:06 AM

[quote]原帖由 [i]blue0321[/i] 於 2006-6-22 09:59 PM 發表
咁去knowles building係點去呀?? [/quote]
你可以specific你搭咩車去到HKU落車嗎?

顏瑜 2006-6-24 01:45 PM

小妹正製作 I day booklet for freshmen,為師兄補充一下,如有錯誤請指正。

巴士
3B    中環(林士街)--蒲飛路     $4.3         般咸道(東閘)
4      中環--華富(南)                $5.0      薄扶林道(西閘)
37B  中環--置富花園                    $4.2      薄扶林道
90B  金鐘(東)--海怡半島         $5.8           薄扶林道
94    中環碼頭--利東                         $5.3      薄扶林道
973   尖吵咀(東)--赤柱           $13        薄扶林道

綠色小巴
10        銅鑼灣(謝婓道)--大口環        $8.5         般咸道
10A        中環(威靈頓街)--大口環            $6.5       般咸道
8        中環(天星碼頭)--碧瑤灣下     $6.0               般咸道
28        銅鑼灣(新會道)--碧瑤灣             $6.0         般咸道
22        中環(天星碼頭)--薄扶林花園 $6.0       般咸道
31        銅鑼灣(謝婓道)--田灣                $8.2           般咸道
55        中環環球大廈--瑪麗醫院        $6.0      薄扶林道
13        加惠民道--西營盤                    $2.7      薄扶林道
23        華富--堅尼地城                      $4.7 (for沙宣道道友落士美菲)

另外,西環創業中心旁有紅色小巴往來華富村/香港仔及西環,沙宣道道友落西環買完野可以直接搭此van仔返hall,$5,叫瑪麗有落即可

驚雲小子 2006-6-24 02:58 PM

[quote]原帖由 [i]顏瑜[/i] 於 2006-6-24 01:45 PM 發表
小妹正製作 I day booklet for freshmen,為師兄補充一下,如有錯誤請指正。

巴士
3B    中環(林士街)--蒲飛路     $4.3         般咸道(東閘)
4      中環--華富(南)                $5.0      薄扶林道(西閘)
37 ... [/quote]
加埋我之前提到0既就perfect
唔該晒:smile_15:

heiko1212 2006-6-24 04:00 PM

雖然對我冇乜用...但支持置頂幫下人

驚雲小子 2006-6-24 04:46 PM

[quote]原帖由 [i]heiko1212[/i] 於 2006-6-24 04:00 PM 發表
雖然對我冇乜用...但支持置頂幫下人 [/quote]
多謝晒喎:lol

blue0321 2006-6-24 04:51 PM

[quote]原帖由 [i]驚雲小子[/i] 於 2006-6-23 10:06 AM 發表

你可以specific你搭咩車去到HKU落車嗎? [/quote]

[color=Green][b][size=3]去knowles building ==>
如果我由荔枝角出發呢??
請教我點去啦~~
thank you~~~[/size][/b][/color]:smile_14:

驚雲小子 2006-6-25 11:03 AM

[quote]原帖由 [i]blue0321[/i] 於 2006-6-24 04:51 PM 發表

去knowles building ==>
如果我由荔枝角出發呢??
請教我點去啦~~
thank you~~~:smile_14: [/quote]
有兩個辦法
1.搭地鐵到金鐘,轉23/40巴士上去,落車之後見到個"香港大學"牌坊就行上去條樓梯,沿樓梯上,上到最盡就搭lift,出lift之後就去到最盡轉右,過0左jupas office就沿樓梯仔落再過埋度門就係Knowles building電梯大堂
2.你搭905去到西隧口轉970,去到黃克競樓就落車向左行,你可以
a.行行0下見到條樓梯仔就上,跟住行到盡過埋度門就有lift搭,上到最頂就轉右出去haking wong uncovered podium,再入番去haking wong covered podium,去到最盡就會見到條長走廊叫時光隧道
b.行到西閘附近見到條大樓梯,跟住沿大樓梯上到最盡就係黃克競樓地下,之後靠左行到尾有電梯搭,電梯按4字,出lift之後就轉左,去到分岔位再轉左,就係時光隧道
去到時光隧道之後就直行到尾,之後就差唔多最盡0個陣見到左手邊有度門,推出去再行樓梯落一層,之後就行條小巷仔,行到最尾再轉0左,咁就見到一個好大0既露天廣場,右手邊就係knowles building la
以上係提議行法,第時入到HKU再慢慢搵0下點行法啦:lol

blue0321 2006-6-25 03:42 PM

[quote]原帖由 [i]驚雲小子[/i] 於 2006-6-25 11:03 AM 發表

有兩個辦法
1.搭地鐵到金鐘,轉23/40巴士上去,落車之後見到個"香港大學"牌坊就行上去條樓梯,沿樓梯上,上到最盡就搭lift,出lift之後就去到最盡轉右,過0左jupas office就沿樓梯仔落再過埋度門就係 ... [/quote]
[size=3]
[b][color=Blue]thank u 4 ur help~~~
咁23/40 bus stop在admiralty哪裡架??[/color][/b][/size]:smile_24:
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 港大交通指南(17/3更新於#1,請見紅字)