查看完整版本 : 教狗仔去廁所

cloudian39 2011-8-24 10:08 AM

教狗仔去廁所

我最近養左隻迷你牧羊, 2個月大, 教極佢都唔識去廁所。O係竉物店果時, 佢已經識得去廁板。返到屋企, 當困住佢既時候, 佢就識得去入面既廁板, 但係當放佢出黎周圍行時, 佢就唔識。有時諗住俾個大少少既空間佢, 淨係果住佢O係房, 唔困佢O係圍欄入面, 點知佢搞到自己一身都係屎同尿。
以前我曾經養過松鼠狗, 教左2日就識自己去, 點解依家會失敗架呢?

Lee_fatball 2011-8-26 08:29 PM

比d耐性la,我教左3個月

cloudian39 2011-8-27 10:39 AM

回覆 2# 的帖子

最慘係佢玩屎呀...每朝起身都玩到個地下有好多乾晒同扁晒既便便....
仲要佢自己成身係....

紫緩 2011-8-28 07:12 PM

下....我D狗狗教了2日己經識去廁所(除了一隻...)

如果牠在地下大便...我就5彩牠...

慢慢....牠以後也不再地下大便了:smile_o06:

好有用的:smile_o07:

cloudian39 2011-8-29 11:13 AM

我以前隻松鼠都係我自己教, 又係2,3次就識自己去廁所。唔知點解呢隻小牧學極都唔識, 唉....

山吹老師2 2011-8-30 11:13 AM

要慢慢教, 要讚佢地多d

嘉嘉9981 2011-9-1 04:21 PM

你試吓佢去啱就奬佢一粒小食, 我都係用哩個方法, 都好work ga, 但我隻就會"握"食, 去少少又嚟問我攞, 但總好過佢地周圍疴呀!:lol

cloudian39 2011-9-4 12:51 PM

各位~我成功左2日啦~
呢2日狗仔都無賴了~!!

akpoon 2011-9-14 01:50 PM

[quote]原帖由 [i]cloudian39[/i] 於 2011-9-4 12:51 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=301906679&ptid=15133139][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
各位~我成功左2日啦~
呢2日狗仔都無賴了~!! [/quote]

我隻貴婦剛回來5日,通常我放佢入籠,佢就響籠佢去廁所,放佢出黎玩,佢都會自己返入籠,之後當然讚佢,由於我唔想比小食佢,因為佢慣咗,怕佢唔食正餐,因她很細(2個多月大),但我又想教佢在廁板,如何教好呢?
頁: [1]
查看完整版本: 教狗仔去廁所