查看完整版本 : 你點睇李天命的哲學

joeymok 2006-3-9 11:20 AM

你點睇李天命的哲學

很想知道其他人點睇他的「思方學」、「天人學」。

bitmadboss 2006-3-9 11:45 AM

[quote]原帖由 [i]joeymok[/i] 於 2006-3-9 11:20 AM 發表
很想知道其他人點睇他的「思方學」、「天人學」。 [/quote]

深入淺出,我鍾意睇

whogogogog 2006-3-9 11:57 AM

Mr. Li 's basic apporach is good but now he seems to be a marketer, not a scholar.

bitmadboss 2006-3-9 12:05 PM

[quote]原帖由 [i]whogogogog[/i] 於 2006-3-9 11:57 AM 發表
Mr. Li 's basic apporach is good but now he seems to be a marketer, not a scholar. [/quote]

he...that's y he retired from skool

小霸霸 2006-3-9 12:16 PM

我只係睇過一本李天命的思考藝術,已經得到好多啟發

學識點分析人地講既野,同一d析學概念

成日想睇佢既書,不過又冇左年事

sailorjoey1980 2006-3-9 12:27 PM

吓?!乜佢係哲學家咩??仲以為佢係風水師添!!

joeymok 2006-3-9 12:51 PM

[quote]原帖由 [i]sailorjoey1980[/i] 於 2006-3-9 12:27 PM 發表
吓?!乜佢係哲學家咩??仲以為佢係風水師添!! [/quote]

楊天命先係風水師

whogogogog 2006-3-9 01:29 PM

[quote]原帖由 [i]sailorjoey1980[/i] 於 2006-3-9 12:27 PM 發表
吓?!乜佢係哲學家咩??仲以為佢係風水師添!! [/quote]

李天命 cries. You also cry.

:'):'):'):')

sonicjet 2006-3-9 01:47 PM

李天命先生聽到實會哈哈大笑!!
佢最反對迷信架啦..

聽講,李天命先生已經退咗休啦喎
係咪架?

Christian223 2006-3-9 02:07 PM

[quote]原帖由 [i]sonicjet[/i] 於 2006-3-9 01:47 PM 發表

李天命先生聽到實會哈哈大笑!!
佢最反對迷信架啦..

聽講,李天命先生已經退咗休啦喎
係咪架? [/quote]

我覺得佢係反對盲信,李生本身都信世上有神

另,李生已於05年退休.

joyorpain 2006-3-9 02:52 PM

未接觸哲學而走去睇既就幾好。

接觸過哲學而走去睇的話就會訓著。

我唔係話佢無料到呀,唔好誤會呀!

小霸王孫策 2006-3-9 03:34 PM

[quote]很想知道其他人點睇他的「思方學」、「天人學」。 [/quote]

思方學,受用無窮。
當中以語理分析及謬誤剖析最為實用。

Viann_Ida 2006-3-9 06:20 PM

我睇到語理分析咋, 但係覺得都好有用....

doubleeighthold 2006-3-9 06:53 PM

我1直都認為,其實中學生應該要開始學<思方學>了.......:o

ngcheng2000 2006-3-9 07:02 PM

my cousin worked with him in Uni, he genrates the following comment with regards to him: a very smart person, with vision..

I personally think his 語理分析及謬誤剖析 sessions.. are of the most important part, coz they are useful in our daily lifes.

Chungchung-Ying 2006-3-9 07:02 PM

我學校圖書館有佢的vcd
我今日見到,未去借黎睇囉~
我未睇過佢的野ga~mm....係演出系列2的邏輯與詩之間的~唔知呢度有冇睇過??

小粗子 2006-3-10 12:58 AM

講真 ... 我真係唔知佢邊個 =.= ...
我對陶傑 , 黃子華有興趣多 d ...
雖然佢地唔係哲學家 , 但佢地既睇法 , 意見, 好出人意表 , 好有現代既感覺

pkwong89 2006-3-10 01:06 AM

而家d細路, 連李天命都唔知係邊個....唉=.=

leroyhk 2006-3-10 01:15 AM

[quote]原帖由 [i]小粗子[/i] 於 2006-3-10 12:58 AM 發表
講真 ... 我真係唔知佢邊個 =.= ...
我對陶傑 , 黃子華有興趣多 d ...
雖然佢地唔係哲學家 , 但佢地既睇法 , 意見, 好出人意表 , 好有現代既感覺 [/quote]

黃子華有讀哲學

關您蛋治 2006-3-10 01:31 AM

李天命同雲海邊個勁d呀?:@:D:handshake

muuuuli 2006-3-10 07:22 AM

回復 #20 關您蛋治 的帖子

呢兩個人好似無咩關係喎…
你係唔係又以為李天命係楊天命呀?

superjoey66 2006-3-10 09:26 AM

都好過佢講李天命都唔夠吳唱K靚仔既

李天命最大貢獻係將思方學有系統咁歸納,而唔係創建,不過佢話對思方學都告一段落,以後集中探討生死人生問題,期待中

vdairy 2006-3-10 09:43 AM

:smile_03::smile_03::smile_03::smile_03:你好搞野 ...係咪當左楊天命? 哈哈.....:smile_03::smile_03::smile_03:

vdairy 2006-3-10 09:47 AM

個人來講十分喜歡李先生講語理分析及謬誤剖析, 但超越此層次則未見有
其真正高明的地方。

Bware 2006-3-10 10:02 AM

語理分析只是哲學的其中一個入門方法而矣,它幫你澄清問題,而不是給予解決。當然,能問好的問題己是解決了一半,所以有這麼多人對此有好感。

whogogogog 2006-3-10 10:05 AM

Is this philosophy forum, why so many ppl who even do not know 李天命 show up?

Viann_Ida 2006-3-10 12:16 PM

[quote]原帖由 [i]whogogogog[/i] 於 2006-3-10 10:05 AM 發表
Is this philosophy forum, why so many ppl who even do not know 李天命 show up? [/quote]

因為"天命"呢兩個字好有玄學FEEL:smile_03:

walkure2005 2006-3-10 10:39 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

vdairy 2006-3-10 11:41 PM

講開李天命, 之前睇哲道行者, 發現好似有D地方有D問題,
照計李先生寫咁耐check咁多次唔會有咩謬誤架....
有時間搵番出來同大家吹下水。:handshake:handshake

leroyhk 2006-3-11 12:28 AM

[quote]原帖由 [i]vdairy[/i] 於 2006-3-10 11:41 PM 發表
講開李天命, 之前睇哲道行者, 發現好似有D地方有D問題,
照計李先生寫咁耐check咁多次唔會有咩謬誤架....
有時間搵番出來同大家吹下水。:handshake:handshake [/quote]

歡迎之至, 大家一同分享 :smile_04:
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 你點睇李天命的哲學