21 12
發新話題發佈投票

[軟件問題] microSD 突然讀唔到

microSD 突然讀唔到 E-mail 此主題給朋友

我有張 microSD, 一路用好地地, 今日插入電腦突然話要格式化先用得

救命呀!!!!!!! 格式化咪即係無晒入面D野?!?!!?!????????

請問有無得救架???????

麻煩幫幫我..... 唔該.....

去第二部機再插卡, 或試第二個 card reader.

都唔得就...........抱歉了.

其實呢類便携儲存裝置, 最好定時再 backup 一份到第二個位置或燒碟.

關唔關我尋日無 card reader... 用左 mp3 機去 read 佢事

但當時用 mp3 機去 read 佢時, 佢又係叫我格式化

想問有無 software 救到架.... 我淨係想睇下入面有乜野咋

有啩...但唔好期望太大...............

其實看我簽名檔你已經見到有程式用.

入到 post 內找專救 sd 卡的程式.

good luck for you

引用:
原帖由 isobel 於 2009-1-12 09:22 PM 發表
有N...但唔好期望太大...............

好的好的... 感激

其實有冇試過用 card reader 再讀卡 ???

引用:
原帖由 isobel 於 2009-1-12 09:59 PM 發表
其實有冇試過用 card reader 再讀卡 ???
我張 micro SD 係放入 adaptor 用的

試過就咁插入電腦唔得, 用 USB card reader 都唔得, 兩種方法都叫我格式化

想問一問
而家我一插 card 電腦就要求我格式化

我想開得返張 card 入面 D 野, 係唔係一定要做左格式化先??
跟住先可以再用 software 試下救??

引用:
原帖由 isobel 於 2009-1-12 21:22 發表
有啩...但唔好期望太大...............

如果做左格式化 ,入面 D 野會全部無曬

應該先用軟件,可唔可打開 !

得失前緣已定  聚散本是平常  執著徒增煩惱  灑脫樂得自然

Success is a journey not a destination

引用:
原帖由 stupiddog 於 2009-1-13 03:47 PM 發表
想問一問
而家我一插 card 電腦就要求我格式化

我想開得返張 card 入面 D 野, 係唔係一定要做左格式化先??
跟住先可以再用 software 試下救??
開得番就已經唔駛用 software 救..................

不過將卡又不是我的, 我不能為你決定如何做, 因為軟件也不能保証百份百會救到資料.

你可以找專業公司格價, 問救一張卡要多少錢, 成功機會有幾大.

多謝樓上兩位提醒....

因為我真係乜都唔識

張 Card格式化先有機會開到張 Card
開到張 Card 先有機會 用 Software 救 data 啊~~

自己決定, 自己負擔風險啊~~

我用 FinalData read 張 card, 但佢話 "不支援這個檔案格式"
咁即係點

microSD原本是用手機,但又插去mp3機,或其他,有機會出事

新卡用手機,手機已寫左些檔案和標記咩手機
所以去mp3機認吾到張卡是果部mp3機用,自然叫你格式化

總之張卡已寫了野,就吾可交換其他機用,除非洗左資料format過(但不是在電腦做format,否則張卡報銷

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2009-1-18 01:41 AM 發表
microSD原本是用手機,但又插去mp3機,或其他,有機會出事

新卡用手機,手機已寫左些檔案和標記咩手機
所以去mp3機認吾到張卡是果部mp3機用,自然叫你格式化

總之張卡已寫了野,就吾可交換其他機用,除非洗左資料for ...
我張卡平時只當 "流動儲存" 咁用....

平時用 card reader read, 果日唔記得拎 card reader 返屋企, 用左架 mp3 機試 read
完全唔知會出事

伸延閱讀
 21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。