退地/去背 方法一問

退地/去背 方法一問 E-mail 此主題給朋友

想請教各高手有關"退地"或"去背"的繪圖軟件, 用哪個軟件會比較好用呢?

其實我都係半桐水, 識d唔識d咁, 我試過用CorelDraw12,係就係out到個圖出來, 個圖係一個卡通人物, 我只係要out個人頭出來, 利用"貝茲線"out 左出來後, deleted左個背景, 然後另存gif檔案, 原本都以為成功左啦...

然後,我再在coreldraw輸入那個"去背圖"之後,再畫一塊黑色方型在"去背圖"的底層試試, 點知最後都衰左, 係out到個頭, 但係個頭的上下左右出現白色邊,幅圖係四方型...

我想請問大家; 到底怎樣才能完整的out到個人頭出來,而沒有白邊?  

另外, 如果用photoshop, Illustrator,係點out圖的呢?

p.s.本人亦不太明白"去背"和"退地"的分別, 其實我都只係想將一張圖裡面的某一處勾取出來.

請多多指教.

我都唔係好明你點用 Coreldraw 12 勾線退地,Power-Clip? 跟來的 Photo-Paint?......可能 save 做 gif 時選項上出了問題保留唔到 transparent....

反而 Corel X3 可以用 intersect 做勾線退地....

而用 Photoshop 做退地係最多人採用,方法都有好幾個,你可以好似之前咁用鋼筆勾線再 del 個地,仲可以用魔術棒、extract、quick mask、color range....etc 去做....,相信要M本書睇睇....三言兩語好難講....

至於退地即係去背....

引用:
原帖由 lancer888 於  2007-4-6 10:23 發表
p.s.本人亦不太明白"去背"和"退地"的分別, 其實我都只係想將一張圖裡面的某一處勾取出來.
去背 和 退地 是一樣的,叫法不同而已
引用:
原帖由 Matxela 於 2007-4-6 11:45 發表
我都唔係好明你點用 Coreldraw 12 勾線退地,Power-Clip? 跟來的 Photo-Paint?......可能 save 做 gif 時選項上出了問題保留唔到 transparent....

反而 Corel X3 可以用 intersect 做勾線退地....

而用 P ...
用coreldraw退地,可以畫path 圍住幅圖,然後做mask....但係export出去做gif做唔做到transparent...未試過

引用:
原帖由 大埔惡霸 於 2007-4-6 12:20 PM 發表

用coreldraw退地,可以畫path 圍住幅圖,然後做mask....但係export出去做gif做唔做到transparent...未試過   
咁即係 powerclip....不過用來退地就.....

export gif 係有個 option 做transparent,不過我唔係做web,所以都係冇用過....

引用:
原帖由 Matxela 於 2007-4-6 12:41 發表

export gif 係有個 option 做transparent,不過我唔係做web,所以都係冇用過....
其實有好多人都會用ai, coreldraw畫path做mask,或者係photoshop畫path save做tif+clipping path,我不喜歡這種做法,條邊會好梗

我通常畫完path做selection,再加1-2pt feather再delete background,索性save 做psd放在其他software

至於做transparent gif, 一定係用photoshop做,扔左個flatten background再save as web, 暫時都係photoshop做optimise color table做得最好

引用:
原帖由 大埔惡霸 於 2007-4-6 12:55 PM 發表

其實有好多人都會用ai, coreldraw畫path做mask,或者係photoshop畫path save做tif+clipping path,我不喜歡這種做法,條邊會好梗

我通常畫完path做selection,再加1-2pt feather再delete background,索性save 做psd放在其他software
時代進步...... 而家就話 support psd transparent layer....
以前大部份唔 support,一定要 clipping path,用 tif 去output 有時 rip 都會出問題,所以用 eps+clipping path 最穩陣.......兼且焗住硬....

引用:
原帖由 Matxela 於 2007-4-6 13:29 發表

時代進步...... 而家就話 support psd transparent layer....
以前大部份唔 support,一定要 clipping path,用 tif 去output 有時 rip 都會出問題,所以用 eps+clipping path 最穩陣.......兼且焗住硬....
o....我寫錯左,係eps+clipping path

以前得quark support alpha channel,未support psd transparent layer的software, 我會索性係psd入面做地,字先係ai/排版software做

引用:
原帖由 Matxela 於 2007-4-6 12:41 PM 發表

咁多位高手, 你地好!
點解我唔明你地所講的? powerclip? transparent? 唉...我都只係初學者, 你地講得好Pro"專業", 我真的不明白...

其實,只係問一問, 有沒有人好心,可以在這裡放埋整個過程, 有埋圖片的教學方法呢? 最好是用photoshop啦. 我媽媽快生日了,我只想整張靚靚生日咭給她.
如果有好心人, 真的感激不盡.
現時, 我會看些photoshop書, 試試能否做到.
thank you everyone.

引用:
原帖由 lancer888 於 2007-4-9 03:22 發表
咁多位高手, 你地好!
點解我唔明你地所講的? powerclip? transparent? 唉...我都只係初學者, 你地講得好Pro"專業", 我真的不明白...

其實,只係問一問, 有沒有人好心,可以在這裡放埋整個過程, 有埋圖片的教學方法呢? 最好是用photoshop啦. 我媽媽快生日了,我只想整張靚靚生日咭給她.
如果有好心人, 真的感激不盡.
現時, 我會看些photoshop書, 試試能否做到.
thank you everyone.
很孝順啊   還有一個月才是 媽媽節 ......你給我幾天時間吧.....  

那講比較簡單的一種.........

Photoshop 魔術棒退地......

1. 先選取魔術棒工具,在圖片中點選不要的背景或顏色部份,按著 Shift 可繼續
點選不同部份直至完成所需選取位置,Tolerance 值是改奱對顏色的寬容度...

2. 完成魔術棒點選後會出現閃礫的虛線選取範圍...

3. 可因應需要將邊緣羽化,1-2 pixels 已足夠...

4. 將 Background Layer 轉為可透明的 Layer...

5. 按 Del 將選取部份刪除......完成

引用:
原帖由 Matxela 於 2007-4-9 01:18 PM 發表
那講比較簡單的一種.........

Photoshop 魔術棒退地......

1. 先選取魔術棒工具,在圖片中點選不要的背景或顏色部份,按著 Shift 可繼續
點選不同部份直至完成所需選取位置,Tolerance 值是改奱對顏 ...
唔好敎人用魔術棒黎退地啦 , 如果遇上一d 背景花碌碌既圖 , 呢個方法根本用唔著 , 建議樓主用photoshop , 運用channal 黎退~~

引用:
原帖由 Fritz31 於 2007-4-9 11:22 PM 發表
唔好敎人用魔術棒黎退地啦 , 如果遇上一d 背景花碌碌既圖 , 呢個方法根本用唔著 , 建議樓主用photoshop , 運用channal 黎退~~
除左花碌碌...... 都係退地................ 點解唔好教?...........

引用:
原帖由 lancer888 於 2007-4-9 03:22 發表

咁多位高手, 你地好!

其實,只係問一問, 有沒有人好心,可以在這裡放埋整個過程 ...
Matxela兄的帖子
http://www16.discuss.com.hk/redi ... o=lastpost#lastpost

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。