註冊 登入

電腦白痴的想砌部新機,求幫手唔該。

電腦白痴的想砌部新機,求幫手唔該。 E-mail 此主題給朋友

大家好,我部舊機用咗大約7,8年,最近無啦啦壞咗,我諗喺時候要換部新了,但我又唔識呢啲嘢,去到黃金又怕比人呃,可以幫幫我整個List 去買嗎?唔該大家。

我嘅用途都喺打下機,玩下槍game,睇下片,上下網咁,預算6千蚊左右,本身有window 7 正版碟(所以唔需要呢樣)。

見好多版友話用i7 ,唔知喺咪最新呢?
希望砌部機多啲ram,快啲,可以用返5,6年左右,麻煩大家幫幫手,萬分感激。

補充,mon,keyboard,mouse都唔需要,唔該大家。

回覆 引用 TOP

砌最新i7用唔到Win 7

Do you feel the heartbeat of land?
引用:
原帖由 園田都市線 於 2018-5-16 09:05 PM 發表

砌最新i7用唔到Win 7
咁點算好?
我其實而家用緊win10,好似喺前幾年免費upgrade下載,喺咪新機裝win7都可以免費下載返?

引用:
原帖由 Davin_abc_123 於 2018-5-16 20:47 發表

大家好,我部舊機用咗大約7,8年,最近無啦啦壞咗,我諗喺時候要換部新了,但我又唔識呢啲嘢,去到黃金又怕比人呃,可以幫幫我整個List 去買嗎?唔該大家。

我嘅用途都喺打下機,玩下槍game,睇下片,上下網咁,預算6千蚊左右,本身有window 7 正版碟(所以唔需要呢樣)。

希望砌部機多啲ram,快啲,可以用返5,6年左右,麻煩大家幫幫手,萬分感激。: ...
https://www.swd.gov.hk/annualrep ... h_disabilities.html

CPU:  AMD Athlon X4 860K
M B:  ASROCK FM2A78M-ITX+
GPU:  Yeston R7 240 2G
PSU:  GTR 500W
RAM:  Tigo 8G DDR3 1333 *2
HDD:  SEGATE 500GB
引用:
原帖由 Davin_abc_123 於 2018-5-16 20:47 發表

希望砌部機多啲ram,快啲,可以用返5,6年左右,麻煩大家幫幫手,萬分感激。: ...
6000 i7加顯咭炆少少........

無啦啦串我做乜鬼我真喺一直都無留意電腦嘢呀嗎,又唔識,如果用唔到i7,i6改用i5

引用:
原帖由 xanavi23 於 2018-5-16 09:26 PM 發表

6000 i7加顯咭炆少少........
救推介,可以i6,i5, 其實我真喺完全冇留意電腦嘢,對呢方面完全冇認識。
因為咁怕去到黃金比人呃,所以上黎請教你地,感激。

引用:
原帖由 Davin_abc_123 於 2018-5-16 21:32 發表

無啦啦串我做乜鬼我真喺一直都無留意電腦嘢呀嗎,又唔識,如果用唔到i7,i6改用i5
唔好意思,我誤以為你有這方面需要。

其實你白痴在於邊方面,等我重點幫你。

CPU:  AMD Athlon X4 860K
M B:  ASROCK FM2A78M-ITX+
GPU:  Yeston R7 240 2G
PSU:  GTR 500W
RAM:  Tigo 8G DDR3 1333 *2
HDD:  SEGATE 500GB
引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2018-5-16 09:52 PM 發表

唔好意思,我誤以為你有這方面需要。

其實你白痴在於邊方面,等我重點幫你。
白痴在電腦方面,同埋我喺死窮鬼,滿意了嗎?

引用:
原帖由 Davin_abc_123 於 2018-5-16 21:34 發表

救推介,可以i6,i5, 其實我真喺完全冇留意電腦嘢,對呢方面完全冇認識。
因為咁怕去到黃金比人呃,所以上黎請教你地,感激。
Intel  Core i5-8400 box  $1340
ASRock B360M Pro4 B360  $745
Kingston HyperX Fury DDR4 2666MHz 16GB Kit (2x8GB) HK$ 1499
Samsung PM981 256GB M.2 2280 NVMe SSD MZVLB256HAHQ $765
Toshiba DT01ACA200 2TB SATA3 6Gb/s /64MB HDDHK$ 390
Antec NX550 AN-PS-NX-550 550W 80Plus BronzeHK$ 399
Antec  P6 Tempered Glass Micro-ATX Case  $329
Windows 10 32-bit/64-bit Full Version Box USB  $980

=$6447
夠用幾年
如真是有打機需要再加張1060 6g display card.......

引用:
原帖由 xanavi23 於 2018-5-16 09:58 PM 發表

Intel  Core i5-8400 box  $1340
ASRock B360M Pro4 B360  $745
Kingston HyperX Fury DDR4 2666MHz 16GB Kit (2x8GB) HK$ 1499
Samsung PM981 256GB M.2 2280 NVMe SSD MZVLB256HAHQ $765
Toshiba DT01ACA200 2 ...
萬分感激,多謝你
如果要加埋你講嗰張display card 要加幾多錢左右呢?

$6K都買得到 i5-8400 + 8GB Ram + 256GB SSD + GTX1050Ti

Intel Core i5-8400 Coffee Lake (3GHz,9M Cache,LGA 1151,14nm) Box        HK$ 1340 (6C6T)
Asrock H370M-Pro4, DDR4,LGA1151,USB3.1,SATA3 6Gb/s, M.ATX MB         HK$ 730
Team Delta T-Force RGB DDR4-2666MHz 8GB Ram TF3D48G2666HC15B01    HK$ 695
Seagate BarraCuda 1TB ST1000DM010 SATA3 6Gb/s /64MB HDD           HK$ 305
Kingston UV500 256GB SUV500/240G 2.5" SATA 3 6Gb/s SSD            HK$ 585 (2選一)
Intel 545s Series 256GB SSDSC2KW256G8X1 2.5" SATA 3 6Gb/s SSD (5年保養)HK$ 590 (2選一)
Zotac (ZT-P10510B-10L) GTX1050Ti OC Edition 4GB GDDR5 (5年保養)        HK$ 1530
EVGA 650 B3 650W 80Plus Bronze Full Modular 火牛  (5年保養)           HK$ 570
Sharkoon S1000-W (Windows) USB3.0 (Black) MATX Case                 HK$ 299
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ TOTAL $6059 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

引用:
原帖由 Davin_abc_123 於 2018-5-16 22:00 發表

萬分感激,多謝你
如果要加埋你講嗰張display card 要加幾多錢左右呢?
現在顯咭較貴1060 6g $2500 ~ $2800
就算低一級1050ti都要~$1500.......

引用:
原帖由 edwin5815 於 2018-5-16 10:03 PM 發表

$6K都買得到 i5-8400 + 8GB Ram + 256GB SSD + GTX1050Ti

Intel Core i5-8400 Coffee Lake (3GHz,9M Cache,LGA 1151,14nm) Box        HK$ 1340 (6C6T)
Asrock H370M-Pro4, DDR4,LGA1151,USB3.1,SATA3 ...
THANKS多謝你,我會好好參考

回覆 引用 TOP

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。