註冊 登入

現在D顯卡係唔係都係用hdmi線?

現在D顯卡係唔係都係用hdmi線? E-mail 此主題給朋友

我仲用緊VGA線,大家都插緊hdmi?
係唔係畫面質素靚d定點?

主要都係BW問題,DP係取代HDMI
VGA係模擬,BW窄

熱門搜尋: 去黑眼圈 粉底 瘦面 香水 面霜
引用:
原帖由 KowaxFan 於 2018-2-13 09:06 AM 發表

VGA係模擬,BW窄
請問BW是什麼意思?

引用:
原帖由 梅西寶貝 於 2018-2-13 09:14 AM 發表

請問BW是什麼意思?
帶寛(Bandwidth)

回覆 引用 TOP

有HDMI 當然用HDMI啦, 數碼訊號好過模擬訊號的

VGA是幾十年前的產物

引用:
原帖由 梅西寶貝 於 2018-2-13 08:44 AM 發表

只係做文書普通野分別不大
不過VGA 接頭愈來愈少,如果電腦同mon都新換就一定用hdmi或dp

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2018-2-13 09:50 AM 發表

有HDMI 當然用HDMI啦, 數碼訊號好過模擬訊號的

VGA是幾十年前的產物
VGA效果可以好過HDMI架,只係BW真係窄
一般優先DP>HDMI>VGA

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 梅西寶貝 於 2018-2-13 08:44 AM 發表

Office用緊 VGA, 屋企用緊雙DP, 朋友屋企用緊HDMI, 我最主要既分別係DP 144hrz..

回覆 引用 TOP

仲有HDMI 要授權費

引用:
原帖由 chan011086 於 2018-2-13 08:11 PM 發表

仲有HDMI 要授權費
咩授權??請詳細說明

引用:
原帖由 梅西寶貝 於 2018-2-13 22:00 發表

咩授權??請詳細說明

最後D乜乜費咪消費者受囉

引用:
原帖由 chan011086 於 2018-2-13 09:29 PM 發表

最後D乜乜費咪消費者受囉
用hdmi要比俾錢?
唔係一插即用架咩?

熱門搜尋: lipstick eye 韓國代購 化妝掃
vga模擬signal睇壞眼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 梅西寶貝 於 2018-2-13 23:29 發表

用hdmi要比俾錢?
唔係一插即用架咩?
你買個MON有HDMI同無HDMI 都差$100啦,顯卡呢又系一樣囉

咁既然啲mon 都唔出HDMI,咁顯卡出嚟做乜啊?歸根究底都係普及程度影響顯卡對接口嘅採用程度囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KowaxFan 於 2018-2-13 10:06 發表

VGA係模擬,BW窄
但係雖然話DP要取代HDMI係因為佢係開放授權嘅關係,但係因為HDMI係好多市場都普及左,所以話要取代其實更多義意上只系口號。更何況HDMI 以後仲會更新,例如HDMI 2.1

就例如你返學返工要做present部投影機得HDMI,你有DP都冇用

25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。