註冊 登入

部電腦又有事, 大家幫幫手!

部電腦又有事, 大家幫幫手! E-mail 此主題給朋友

話說之前部電腦成日開機未入bios就自動關機開機無限restart, 跟住我換左新ram, 新mb同clone左個windows去新買HSSD叫解決左個問題. 搞掂之後用左兩個星期一直都冇問題, 點知前兩日開機發現部機開左兩秒後自動關機, 今次係自動off左唔會restart, 再開多幾次就過左bios畫面之後先off, 再過幾分鐘再試就入到windows, 之後用就冇問題, 但一關機嘗試再開就同之前一樣要試好多次先入到windows!

請問大家我部機有乜問題?
新買Hparts有
MB
Ram
SSD

舊有parts
火牛
兩個harddisk
cpu
display card
機箱

引用:
原帖由 marcopang 於 2018-1-12 11:45 AM 發表

話說之前部電腦成日開機未入bios就自動關機開機無限restart, 跟住我換左新ram, 新mb同clone左個windows去新買嘅SSD叫解決左個問題. 搞掂之後用左兩個星期一直都冇問題, 點知前兩日開機發現部機開左兩秒後自動關機, 今 ...
你可以留意
1.电腦开關制 睇下有冇事
2. 留意火牛是否老化

引用:
原帖由 xieling 於 2018-1-12 12:02 發表

你可以留意
1.电腦开關制 睇下有冇事
2. 留意火牛是否老化
1就應該冇問題, 係2唔知點check

引用:
原帖由 marcopang 於 2018-1-12 12:23 PM 發表

1就應該冇問題, 係2唔知點check
睇下隻牛本身watt數如果只有三四百watt而且又用了幾年,就好大機會係牛出事

引用:
原帖由 Joelxxxx 於 2018-1-12 12:34 發表

睇下隻牛本身watt數如果只有三四百watt而且又用了幾年,就好大機會係牛出事
最麻煩係我入到windows之後用幾耐都冇事, 只係開機之前要開好多次先入到, 所以我都唔知關唔關隻牛事!

引用:
原帖由 marcopang 於 2018-1-12 12:38 PM 發表

最麻煩係我入到windows之後用幾耐都冇事, 只係開機之前要開好多次先入到, 所以我都唔知關唔關隻牛事!
因為開機的時候所有電腦硬件都要運行 所以用電量會較多 再加上火牛老化導致唔夠力開稀冇電腦

引用:
原帖由 marcopang 於 2018-1-12 12:38 PM 發表

唔係完全冇電過至係隻牛出事㗎,壓力不足同飄忽都會扯唔起部機,好彩扯起則隻牛行行下低壓主板電容未扯光電所以你可以繼續用,仲有例子一切ok開機但其中有個出口電壓超常,燒死hdisk都有,小弟不幸中過此招

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xieling 於 2018-1-12 12:43 發表

因為開機的時候所有電腦硬件都要運行 所以用電量會較多 再加上火牛老化導致唔夠力開稀冇電腦
多謝你H分析, 我依家用OCCT試緊, 不過我都會留意下火牛老化依個問題, 其實我都希望係火牛老化而唔係其他!

OCCT run左一個鐘都冇問題, 唔知run依個test有冇參考價值呢?

熱門搜尋: 讀寫障礙 degree 教育 ielts education

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 marcopang 於 2018-1-12 12:50 PM 發表

多謝你H分析, 我依家用OCCT試緊, 不過我都會留意下火牛老化依個問題, 其實我都希望係火牛老化而唔係其他!
開機電流波動大,舊就好難講
正如舊式光管咁,有鎮流器先開到燈
我相信點TEST都TEST唔到開機時個波幅

引用:

試下張機箱reset制同power制對掉睇下.
因我之前電腦都係開好多次先開到機,如果原來是機箱power壞左

引用:
原帖由 ken_leung0118 於 2018-1-12 18:01 發表

試下張機箱reset制同power制對掉睇下.
因我之前電腦都係開好多次先開到機,如果原來是機箱power壞左
Ok,會試

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KowaxFan 於 2018-1-12 17:15 發表

開機電流波動大,舊就好難講
正如舊式光管咁,有鎮流器先開到燈
我相信點TEST都TEST唔到開機時個波幅
受教了

回覆 引用 TOP

我之前都有類似問題, 打開部機吸塵, cpu heat sink 同埋cooling fan 例菜清, 但我就連隻牛都打開埋吸入面啲塵, 呢半年又乜事都無, 我覺得開頭唔駛換呢樣換個樣, 做咗啲簡單野先再諗換parts

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2018-1-12 23:04 發表

我之前都有類似問題, 打開部機吸塵, cpu heat sink 同埋cooling fan 例菜清, 但我就連隻牛都打開埋吸入面啲塵, 呢半年又乜事都無, 我覺得開頭唔駛換呢樣換個樣, 做咗啲簡單野先再諗換parts
OK, 都會試下, 我都係會盡試先再買parts!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。