註冊 登入

[系統問題] 廠機自行換HDD, Windows license 問題

廠機自行換HDD, Windows license 問題 E-mail 此主題給朋友

廠機過左保養, 個HDD壞左想自己換, 點樣可以用番以前個windows license?
如果直接裝個win 10又得唔得?

回覆 引用 TOP

如果你部廠機係Win10H,當然可以直接裝個Win10啦,裝完上網會自動激活。

如果唔係Win10,要用舊licenceH話,就要用番部廠機個Windows Recovery image,詳情可睇user manual,有教的。

回覆 引用 TOP

最好既方法就係用原廠跟黎既還原光碟建立程式, 整出黎既還原USB/光碟, 可以用黎重裝更換完HDD既機, 所有license 都唔會有影響

如果你要裝Win10, 你最好係部機本身要有正常操作及已激活的Win7/8 然後俾佢upgrade 上去。又或者如果你部機係跟Win7 的話, 機身上有key 俾你用, 可以用黎安裝Win10。Win8 開始因為再無key 係機身就唔可以用依招。

如果唔能夠整起部機及正常既Win7/8 俾佢upgrade, 咁你安裝Win10 時就要問你勃ey, 理論上你要重新購買授權先再會有。

而如果只要你部機能成功俾佢upgrade到上Win10 一次, 檢查下佢是已經被成功激活之後, 你就可以更換番你隻新HDD 而重新再安裝過Win10。因為你已曾成功upgrade過, MS 已經記錄了你部機的資料, 就之後既所有重裝都唔洗再入key, 任裝都得了。

p.s. MS 曾經話過 18 年後所有昇級會停。有人就話延長左期限。我就18年起暫未試過。所以資料只作參考。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

朱師兄唔洗試喇,我剛死馬當生馬騎,華碩h61舊廠機,原500g HDD打柴(以前是win7)我同他用另一個HDD重裝win10入舊key一樣比你激活,真係做少好多功夫

回覆 引用 TOP

電腦A本身用緊win 8, 換左新hdd係咪會無左個recovery image?
有另一部電腦B係用win 7 (hardware太舊用唔到), 機身有key.
如果電腦A裝win 10, 用win 7個key又得唔得?

引用:
原帖由 心跳回憶 於 2018-1-8 09:37 PM 發表

電腦A本身用緊win 8, 換左新hdd係咪會無左個recovery image?
有另一部電腦B係用win 7 (hardware太舊用唔到), 機身有key.
如果電腦A裝win 10, 用win 7個key又得唔得?
你去Google打下列字句可以幚到你
windows10upgrade9252.exe download

引用:
原帖由 leungmanman 於 2018-1-8 10:12 PM 發表

你去Google打下列字句可以幚到你
windows10upgrade9252.exe download
thx ching, 如果電腦A想裝番win7, 用電腦B個key又得唔得呢?

引用:
原帖由 心跳回憶 於 2018-1-9 01:23 AM 發表

thx ching, 如果電腦A想裝番win7, 用電腦B個key又得唔得呢?
听落有點複雜,但條Key已咬死你塊底板的!明冇?

引用:
原帖由 leungmanman 於 2018-1-9 01:27 AM 發表

听落有點複雜,但條Key已咬死你塊底板的!明冇?
咁樣即係第2部機用唔到個key啦
btw thx ching

熱門搜尋: 情侶戒指 韓國女裝 耳環 online shopping
引用:
原帖由 心跳回憶 於 2018-1-9 01:41 AM 發表

咁樣即係第2部機用唔到個key啦
btw thx ching
合約上法律上唔得。 架機條key係OEM版,用返OEM版安裝碟佢唔識分

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 心跳回憶 於 2018-1-9 01:23 AM 發表

授權問題, 唔可以。廠機OEM 授權(基本上所有MS OEM授權都一樣)只可以跟死果一部機, 唔可以轉

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

咁電腦B(原裝係win7, 機身有key), 換左hdd但無win7碟, 可以點做?
p.s.唔上win 10

如果係廠機,你應該自行聯絡有關品牌的維修中心,購買原裝修復光碟.
如果係砌機,你可以在有合法Windows OEM License Key情況下,經驗證後,下載安裝Windows光碟或USB

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 心跳回憶 於 2018-1-11 12:08 PM 發表

咁電腦B(原裝係win7, 機身有key), 換左hdd但無win7碟, 可以點做?
1) 正式方法: 聯絡廠機客服, 問番點奏f個Image。除爛佬牌外, 大多數一係要俾錢, 一係無得攪
2) 非正式方法: 自己搵方法搵安裝媒介, 再用番條key裝。Win7 會比XP好無咁揀擇隻碟既版本, 但都有機會唔認條key, 要自己搵不同版本試。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 心跳回憶 於 2018-1-11 12:08 PM 發表

樓主照你的Case ,有三個部份要做。(時間緊迫1月16日就到)
①諗辦法整隻win7 home光碟,重新先安裝Windows 7 入回機身舊Key。
②如我所言下載那個升級的exe,可能要升4小時以上,來升級win10,成功了就不用再入key了,因為MS已經有Record。
③如已成功上了win10 home你可以按自己須要再下載一隻win10手指洗機重裝一次,這個是不一定要做的,但對于用開又多不知明垃圾在内的舊HDD,真的要這樣做。

回覆 引用 TOP

33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。