註冊 登入

[系統問題] 求救外置硬碟無法讀取!

求救外置硬碟無法讀取! E-mail 此主題給朋友

各位CHING, 我有隻外置硬碟buffalo mini station hd-pcu2, 插入了三部電腦以上都有著燈但沒有反應. 入面有好多重要資料. 唔想給原廠請問有什麼救亡方法?

它在我的電腦沒有讀到, Computer Management也讀不到及分割不了.
只在Device Manger看得到, 在usb一欄也沒有問題都update了.

謝謝提供重要意見!!

附件

2018-1-8 12:52 PM

引用:
原帖由 sugna 於 2018-1-8 12:52 PM 發表

各位CHING, 我有隻外置硬碟buffalo mini station hd-pcu2, 插入了三部電腦以上都有著燈但沒有反應. 入面有好多重要資料. 唔想給原廠請問有什麼救亡方法?

它在我的電腦沒有讀到, Computer Management也讀不到及分割 ...
試下download partition recovery tools做下partition recovery咯

引用:
原帖由 sugna 於 2018-1-8 12:52 PM 發表

它在我的電腦沒有讀到, Computer Management也讀不到及分割 ...
有可能usb供電不足問題 , 買條3頭usb缐試下 , 2頭既接電腦二個usb位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PnPnL 於 2018-1-8 01:10 PM 發表

試下download partition recovery tools做下partition recovery咯
請問係recovery那方面的東西?因我隻hard disck讀唔到, 應該未dead.

回覆 引用 TOP

可以試下  diskgenius

https://kai73002981.blogspot.hk/2015/06/diskgenius.html

引用:
原帖由 alwaysonline 於 2018-1-9 11:58 AM 發表

可以試下  diskgenius

https://kai73002981.blogspot.hk/2015/06/diskgenius.html
謝謝提供.

我其實想知我係讀唔到隻外置hard disk, 同我要救隻hard disk係兩回事黎?

引用:
原帖由 sugna 於 2018-1-9 12:55 PM 發表

我其實想知我係讀唔到隻外置hard disk, 同我要救隻hard disk係兩回事黎?
我既理解係HDD 讀唔到資料而又想搵番入面既資料, 即等同救番隻HDD

乜你既理解有唔同咩?

如有唔同歡迎提出討論

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

Usb都detect唔度,點用software救?

回覆 引用 TOP

你幅圖, Disk1 係咪就係隻USB HDD? 係既咪即係系統認到, 只係讀唔到內容

讀唔到內容可以好多原因, 有網友提過既轉用兩頭USB係針對唔夠電推起隻碟既可能, 而且亦其實係好多時都出現的可能。

先解決硬件問題(USB 唔夠電/USB 盒壞/HDD 本身壞)再以軟件去解決, 屬非常合理

而以樓主既圖睇, 你絕對唔係硬件層面認唔到隻碟, 所以再用軟件去試, 亦屬合理。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2018-1-9 01:30 PM 發表

你幅圖, Disk1 係咪就係隻USB HDD? 係既咪即係系統認到, 只係讀唔到內容

讀唔到內容可以好多原因, 有網友提過既轉用兩頭USB係針對唔夠電推起隻碟既可能, 而且亦其實係好多時都出現的可能。

先解決硬件問題(USB ...
睇完但都係唔明即係點做? 硬件解決唔到, 軟件都唔會解決到(usd detect唔到).

回覆 引用 TOP

Device Manager 見到咪即係硬件層面認到囉

咁既樣可能你攞隻碟俾錢人救資料會簡單D

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:

我朋友隻buffalo好多年前出咗問題,情況應該和樓主差不多,攪咗好耐都唔得,最後經人介紹搵「專門機器」讀回所有資料,盛惠600元(多年前價格),取機時店員話HD唔知乜track 0花咗喎,不過我朋友話佢講乜都冇所謂,能夠取得番d小朋友童年生活照片好開心!

回覆 引用 TOP

最煩惱的事

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。