註冊 登入

買電腦底板

買電腦底板 E-mail 此主題給朋友

買電腦底板需要注意d咩野,同咩牌子好?

引用:
原帖由 joeleung2010 於 2017-11-14 01:34 PM 發表

買電腦底板需要注意d咩野,同咩牌子好?
齋買mb吾洗上u?
用乜u就要對應嘅mb...

好耐好耐知前,呢度D師兄時尚説:玩超頻用華碩,求穩定用技嘉!

我自己信呢一套!

引用:
原帖由 PnPnL 於 2017-11-14 01:42 PM 發表

齋買mb吾洗上u?
點睇底板對唔對應到個cpu同顯卡之類個d野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PnPnL 於 2017-11-14 01:42 PM 發表

齋買mb吾洗上u?
我唔想要底板連cpu個d

引用:
原帖由 joeleung2010 於 2017-11-14 01:47 PM 發表

AMD u 用 support AMD u mb, Intel u 用support Intel umb

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joeleung2010 於 2017-11-14 01:47 PM 發表

連u嘅mb應該好少散賣,套裝機或二手貨多

引用:
原帖由 PnPnL 於 2017-11-14 01:57 PM 發表

連u嘅mb應該好少散賣,套裝機或二手貨多
我就係唔想要個d,因為如果第日換野嘅話換唔到粒cpu,好似仲麻煩

用AMD底板不過我用n卡怕唔怕唔架

引用:
原帖由 joeleung2010 於 2017-11-14 02:06 PM 發表

我就係唔想要個d,因為如果第日換野H話換唔到粒cpu,好似仲麻煩
其實你用得部機過三年基本上已經無乜機會換到啱用既野, 二手除外
因為CPU公司會咁上下就改朝換代, 出新CPU而不兼容舊款底板; 而同時舊款CPU亦賣完即止

Intel 就一定係咁咧; AMD就或者壽命可以長D, 但不能保證

所以如果自問唔係硬件玩家, 好快時間就會換野既話, 而係諗住部機要用幾年以上的, 咁可唔可以換CPU其實影響不大。因為到時你新CPU連底板買過會仲實際。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xieling 於 2017-11-14 01:44 PM 發表

好耐好耐知前,呢度D師兄時尚説:玩超頻用華碩,求穩定用技嘉!

我自己信呢一套!
我之前用華擎用左都幾耐下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joeleung2010 於 2017-11-14 02:21 PM 發表

用AMD底板不過我用n卡怕唔怕唔架
樓主可以講下剩番d乜硬件,睇下有冇人推介合適舊款mb(如果仲有嘅話)配番d 舊parts

齋up話要mb,鬼知乜mb岩樓主咩?!

回覆 引用 TOP

宜家剩係得cpu同顯卡未諗好,cpu我就唔知用咩底板對應好所以上黎問,而顯卡我就諗緊gtx1080ti 定gtx1080好,聽講ti勁過一般果個好多所以心大心細緊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xieling 於 2017-11-14 01:44 PM 發表

我自己信呢一套!
打電競用MSI

我會揀華碩
MSI 哂氣 假架個名

21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。