註冊 登入

桌上電腦-intel Core i3-2100 CPU

桌上電腦-intel Core i3-2100 CPU E-mail 此主題給朋友

桌上電腦-intel Core i3-2100 CPU,原廠4GB RAM, 想加到8GB RAM, 部機可以support到嗎?

如可以,有乜型號RAM 介紹,大約幾$?

自己拆開部機睇下仲有冇ram槽位可以加

求其買條ddr3 4gb ram就得

引用:
原帖由 賓賓戰術大師 於 11-10-2017 07:13 PM 發表

自己拆開部機睇下仲有冇ram槽位可以加

求其買條ddr3 4gb ram就得
其實部機已用了6至7年,根據部機configuration, 是否值得加RAM?

註:冇咁多$砌新機

引用:
原帖由 赤子佬 於 2017-10-11 07:16 PM 發表

其實部機已用了6至7年,根據部機configuration, 是否值得加RAM?

註:冇咁多$砌新機
講真都六七年机,你問值唔值得再投放資金我會建議你唔值得囉!

因為 已經用咗咁耐 電腦硬件都會有老化你 投放資金落去 分分鐘用唔夠 半年話畀你聽有其他硬件損壞 到時都唔知你救唔救好!

所以可以用的話我建議你繼續用落去但係就唔好諗住 再投放資金洛部投舊機度喇!
如果唔係分分鐘就會 有一句古人所講的說話但係好啱聽嘅: 執條襪帶累身家

引用:
原帖由 xieling 於 11-10-2017 07:23 PM 發表

講真都六七年机,你問值唔值得再投放資金我會建議你唔值得囉!

因為 已經用咗咁耐 電腦硬件都會有老化你 投放資金落去 分分鐘用唔夠 半年話畀你聽有其他硬件損壞 到時都唔知你救唔救好!

所以可以用的話我建 ...
但也想問買條DDR3 4GB RAM 大約多少$?

引用:
原帖由 赤子佬 於 2017-10-11 07:27 PM 發表

但也想問買條DDR3 4GB RAM 大約多少$?
冇記錯的話二百幾蚊到啦!

我建議你 最好 攞你而家部機 嗰條ram 拎出去電腦舖頭度配啦!

如果我冇記錯 你嗰個年代的電腦 所行的 ddr3 4gb ram 要雙面版本先至得, 單面版本好似行唔到。

回覆 引用 TOP

等新4CORES i3 啦, 唔洗1千蚊

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2017-10-11 07:32 PM 發表

等新4CORES i3 啦, 唔洗1千蚊
但係現時新系列intel主機板價格都仲係貴呢!

以性價比暫時來說都仲係amd較好

引用:
原帖由 xieling 於 2017-10-11 07:33 PM 發表

但係現時新系列intel主機板價格都仲係貴呢!

以性價比暫時來說都仲係amd較好
z370底板一千蚊都有啦

MSI Z370-A PRO USD$119.99

熱門搜尋: 債券 旅行保險 財務公司 貸款 估價物業

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 赤子佬 於 2017-10-11 07:16 PM 發表

睇用途
普通上網, 文書, 睇下戲及下載等, 依部機仲好夠用, 唔值得花錢換新住; 打機畫圖及重型database 等就另計
去腦場買條4G 或 8G DDR3 RAM 加就算啦, 二百幾蚊起有嫁咧

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 赤子佬 於 2017-10-11 07:03 PM 發表

桌上電腦-intel Core i3-2100 CPU,原廠4GB RAM, 想加到8GB RAM, 部機可以support到嗎?

如可以,有乜型號RAM 介紹,大約幾$?
加RAM解決唔到你既問題…嘥錢…信我…

引用:
原帖由 lastseduction 於 11-10-2017 07:57 PM 發表

加RAM解決唔到你既問題…嘥錢…信我…
Why? 正常加部機會行快少少

引用:
原帖由 赤子佬 於 2017-10-11 08:17 PM 發表

Why? 正常加部機會行快少少
舊機4G ram完全足夠,快慢係取決於某…

引用:
原帖由 lastseduction 於 11-10-2017 08:20 PM 發表

舊機4G ram完全足夠,快慢係取決於某…
取決於粒CPU?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 11-10-2017 07:51 PM 發表

睇用途
普通上網, 文書, 睇下戲及下載等, 依部機仲好夠用, 唔值得花錢換新住; 打機畫圖及重型database 等就另計
去腦場買條4G 或 8G DDR3 RAM 加就算啦, 二百幾蚊起有嫁咧
如我部機買一條8G DDR3 RAM 支援到嗎?

54 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。