註冊 登入

部舊機開始好慢,請教換機定升級?

部舊機開始好慢,請教換機定升級? E-mail 此主題給朋友

部機都買左5年!一般文書,唔睇片及唔打機。想問問升級好定買部$2-4000既notebook 好?

Asus P8H61+
   Intel G620
   King DDR 3 4GB
   Seagate 500 GB
   Lite-On DVD RW
   Case & Maxtron 370
   Logitech MK120

最平玩法係落新高登配多4GB RAM, 買隻128 SSD
重新裝過WINDOWS

引用:
原帖由 dontail 於 2017-10-11 04:00 PM 發表

部機都買左5年!一般文書,唔睇片及唔打機。想問問升級好定買部$2-4000既notebook 好?

Asus P8H61+
Intel G620
King DDR 3 4GB
Seagate 500 GB
Lite-On DVD RW
Case & Maxtron 370
Logitech MK1 ...
建議你出過一部新機

你的要求廠機最適合你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dontail 於 2017-10-11 04:00 PM 發表

...
咁你自己覺得夠唔夠用先
你既用途, 部機唔壞及你唔嫌唔夠快, 的確唔洗花錢換新
個人建議加多4G RAM, 換隻SSD 然後重裝過 Windows 應該可以俾你頂多三幾年

4千蚊既notebook 用起黎唔會同你依家部機爭好遠。如果你無姥犬咱h既需要, 唔太值得轉notebook。除非你買到6~7千蚊以上既機款

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

以樓主既需要, 買廠機最穩陣

$4000樓下無乜好notebook, 可以考慮呢部 :
http://www.dell.com/hk/p/inspiron-3668-desktop/pd?oc=3668-d1300&model_id=inspiron-3668-desktop

如果要平, 可以諗 Lenovo V V520-15IKL Desktop, 但係首選係部dell.

而家樓主部野, 以今日既水準, 應付文書工作只係啱啱好, 昇級作用唔大, 換左佢好過. 二手價只係最多五六百蚊既舊機, 叫你換隻起碼要賣四五百蚊既SSD, 個啲其實係明昆人. 舊底板有機會死晶片, 特別係asus啲平價板做工唔係咁好, 到時真係唔上唔落

多謝大家!因為其實家中仲有兩三部7-8年既舊notebook!只係唔想浪費先睇下有無得搞!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 maoleitau 於 2017-10-12 10:07 AM 發表

以樓主既需要, 買廠機最穩陣

$4000樓下無乜好notebook, 可以考慮呢部 :
http://www.dell.com/hk/p/inspiron-3668-desktop/pd?oc=3668-d1300&model_id=inspiron-3668-desktop

如果要平, 可以諗 Lenovo V V520 ...
SSD+舊RAM都係六, 七舊水, 最少都可以頂兩年, 平均一年先三舊水
買部新機4000玩五年, 一年就八舊水
如何取捨係樓主個人想法, 但唔好話我昆人

引用:
原帖由 louie186 於 2017-10-12 11:10 AM 發表

SSD+舊RAM都係六, 七舊水, 最少都可以頂兩年, 平均一年先三舊水
買部新機4000玩五年, 一年就八舊水
如何取捨係樓主個人想法, 但唔好話我昆人
原來唔駛計埋當年賣入價同之後其它野有機會壞既可能, 特別係火牛. 乜叫誤導, 心照.

引用:
原帖由 maoleitau 於 2017-10-12 11:16 AM 發表

原來唔駛計埋當年賣入價同之後其它野有機會壞既可能, 特別係火牛. 乜叫誤導, 心照.
佢部電腦你都睇到係乜年代, 你公司D電腦可以折舊十年架?
我隻牛用左七年都未壞, 你憑乜認為人地用唔到先?

樓上兩位師兄唔使咁火

幫到那是緣份幫不到那是命數

引用:
原帖由 xieling 於 2017-10-12 11:21 AM 發表

樓上兩位師兄唔使咁火

幫到那是緣份幫不到那是命數
我都唔想嘈
其實佢唔同意我既方法唔緊要, 但點解話我昆人
我舊公司就係用呢個方法, 十幾台機玩多四年, 老細不知幾開心

引用:
原帖由 louie186 於 2017-10-12 11:20 AM 發表

佢部電腦你都睇到係乜年代, 你公司D電腦可以折舊十年架?
我隻牛用左七年都未壞, 你憑乜認為人地用唔到先?
無端端扯埋會計睇法, 有人被人踢爆想昆人開始發火啦, 好驚驚.

其實樓主可以先做defragment同用cclean清左垃圾睇黿〞p點.

引用:
原帖由 louie186 於 2017-10-12 11:28 AM 發表

我都唔想嘈
其實佢唔同意我既方法唔緊要, 但點解話我昆人
我舊公司就係用呢個方法, 十幾台機玩多四年, 老細不知幾開心
請問舊公司執左未 ? 原來時間唔係$ ?

引用:
原帖由 maoleitau 於 2017-10-12 11:29 AM 發表

無端端扯埋會計睇法, 有人被人踢爆想昆人開始發火啦, 好驚驚.

其實樓主可以先做defragment同用cclean清左垃圾睇黿〞p點.
哦, 似係有人唔知有折舊呢回事, 而家好驚驚囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 maoleitau 於 2017-10-12 11:31 AM 發表

請問舊公司執左未 ? 原來時間唔係$ ?
同你講真係晒氣, 你都唔明乜野係BUY TIME

回覆 引用 TOP

24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。