註冊 登入

SSD外置硬碟一問

SSD外置硬碟一問 E-mail 此主題給朋友

各位師兄

我現在一直用緊外置硬碟,但就差唔多一兩年就死一隻。
而我堶惟顒榛ata十分重要,而且要成日嚟咱h運行,DATA大概4G左右,用於databases運算,而我三兩日就會BACKUP 一次,但如果做緊野時死,又要抄番BACKUP再UPDATE過一部份DATA,會影響幾大。

想請教一下各位,其實換隻SSD既外置硬碟,係咪會穩陣過普通既硬碟?

非常感謝各位

引用:
原帖由 hkhome 於 2017-9-13 07:20 PM 發表

各位師兄

我現在一直用緊外置硬碟,但就差唔多一兩年就死一隻。
而我堶惟顒榛ata十分重要,而且要成日嚟咱h運行,DATA大概4G左右,用於databases運算,而我三兩日就會BACKUP 一次,但如果做緊野時死, ...
用USB手指, 我技用咗7年都未死

回覆 引用 TOP

係,  SanDisk Extreme 500 Portable SSD 120GB  $610

用手指試過,運算慢咗少少。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kathy_yoyo1128 於 2017-9-13 08:57 PM 發表

係,  SanDisk Extreme 500 Portable SSD 120GB  $610
謝謝你,我上網抄下資料。

感謝

回覆 引用 TOP

Backup一定唔好用SSD, 特別係新一代為左省成本用TLD, 而TLD缺點係可重寫次數最少, 用來做Backup要經常複寫資料, 其實唔建議, 效益成本以及可靠性一定唔以及手指. 我都用開外置硬碟, 但係外殼還外殼買, 碟還碟買, 最早隻碟用左四年幾都未死, 相反隻外殼就死左兩隻. 碟黎講Toshiba同Hitachi都幾可靠, WD近幾年真好一般. 不過考慮過樓主既情況, 手指過資料兩分鐘內完成可唔可以接受 ?

引用:
原帖由 maoleitau 於 2017-9-13 10:03 PM 發表

Backup一定唔好用SSD, 特別係新一代為左省成本用TLD, 而TLD缺點係可重寫次數最少, 用來做Backup要經常複寫資料, 其實唔建議, 效益成本以及可靠性一定唔以及手指. 我都用開外置硬碟, 但係外殼還外殼買, 碟還碟買, 最早 ...
感謝你的意見

我試過成套系統放係手指度,但運算係嚟好慢,因為我係用foxpro寫咗一堆程式,做成EXE係度外置硬碟中,而我執行該EXE後,佢會進行運算再嘔一堆嘢出嚟用。

我唔知係咪我隻手指慢定係我套程式要運算既問題,我啲手指係幾十蚊個啲而己。

其實我唔係想用嚟BACKUP,因為我係幾個地方每日都會BACKUP一次,主要係想佢穩定啲。

好似今日咁,我插隻EXT HDDS去客幫電腦,跟住運行我既式程式,就不斷出ERROR,之後一兩個放資料既table死咗,而我昨日寫過既程式都無晒。

其實程式事少,因可寫過,但如main table如死咗,就大件事了。

引用:
原帖由 hkhome 於 2017-9-13 10:30 PM 發表

感謝你的意見

我試過成套系統放係手指度,但運算係嚟好慢,因為我係用foxpro寫咗一堆程式,做成EXE係度外置硬碟中,而我執行該EXE後,佢會進行運算再嘔一堆嘢出嚟用。

我唔知係咪 ...
Database有overhead問題, 中間涉及handshaking, 特別開啟檔案愈多愈明顯, 無論用external hd或手指都會有呢個問題, 建議樓主先壓縮檔案抄至pc後解壓運行, 運行後再壓縮抄回手指. 雖簡接, 但可靠.

引用:
原帖由 maoleitau 於 2017-9-14 07:53 AM 發表

Database有overhead問題, 中間涉及handshaking, 特別開啟檔案愈多愈明顯, 無論用external hd或手指都會有呢個問題, 建議樓主先壓縮檔案抄至pc後解壓運行, 運行後再壓縮抄回手指. 雖簡接, 但可靠.
原來咁高深,我查查資料先。
謝謝maoleitau兄。

回覆 引用 TOP

其實仲有另一方法, 問題係樓主隻手指平時抄資料速度有幾多, 如果係usb2.0果類速度好多時只有4MB/S, 用usb3.0 32G呢種有成3~40MB/S, 應該足夠使用.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkhome 於 2017-9-13 10:30 PM 發表

...我試過成套系統放係手指度,但運算係嚟好慢,因為我係用foxpro寫咗一堆程式,做成EXE係度外置硬碟中,而我執行該EXE後,佢會進行運算再嘔一堆嘢出嚟用。

我唔知係咪 ...
你用既情況唔係用於 Backup, 而係真正當儲存設置咁用而於上面運行 Database

所以運算速度, 唔計CPU 處理能力的話, 就係 interface 限制 + 媒介傳輸速度

interface 問題比較難配合, 因為即使你用上 USB 3.0 速度的device, 你用上果部機都要有 USB 3.0 先配合到。否則只會落番 USB 2.0 速度, 咁你既媒體有幾快都唔會太有用, 因為 bottleneck 係果度。

而由於樓主你用緊既係 Foxpro 依類 DB 程式, 軟件需要經常性讀寫 DB 資料。理論上用 電子儲存(手指/SSD) 既存取絕對會比用傳統碟式快。所以如果錢唔太係問題的話, 轉用 portable SSD 係理所當然。

當然, 做足 backup 亦係必然的。即使電子性儲存的抗震抗撞能力完全比碟高, 始終都係 portable 野, 一唔好彩有壞你會好麻煩。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2017-9-14 09:13 AM 發表

你用既情況唔係用於 Backup, 而係真正當儲存設置咁用而於上面運行 Database

所以運算速度, 唔計CPU 處理能力的話, 就係 interface 限制 + 媒介傳輸速度

interface 問題比較難配合, 因為即使你用上 USB 3.0 ...
DB更唔建議用SSD, 主要係可複寫次數問題, 特別係現今為左成本問題新SSD用左TLD技術. 將DB寄存在客戶PC運行是一個方法, 利用指令把資料轉成文字檔再抄入手指可大大改善問題, 因為當中不涉及DB既overhead問題, 所以當中速度會差好遠.

引用:
原帖由 maoleitau 於 2017-9-14 10:47 AM 發表

DB更唔建議用SSD, 主要係可複寫次數問題, 特別係現今為左成本問題新SSD用左TLD技術. 將DB寄存在客戶PC運行是一個方法, 利用指令把資料轉成文字檔再抄入手指可大大改善問題, 因為當中不涉及DB既overhead問題, 所以 ...
如果用SSD可以解決到overhead問題,就吾建議將data放很client pc到,因為要處理嘅野多左

買/用SSD成本會高左,但係一次性可付擔嘅成本,而且SSD都已經好common使用

引用:
原帖由 maoleitau 於 2017-9-14 10:47 AM 發表

DB更唔建議用SSD, 主要係可複寫次數問題, 特別係現今為左成本問題新SSD用左TLD技術. 將DB寄存在客戶PC運行是一個方法, 利用指令把資料轉成文字檔再抄入手指可大大改善問題, 因為當中不涉及DB既overhead問題, 所以 ...
連TLC 都寫錯為TLD, 根本閣下對SSD 的認知已經唔係一知半解而係完全唔識從而去到絕對偏見的地步。

公司用既SQL database 依家都轉緊用 SSD 你又知唔知? 就算公司用級既 SSD 好多都已經係 TLC 你又知唔知?  行Database 用 SSD 根本上無問題, 問題係有無做足 backup。

我唔想叫樓主當你既野無到, 但閣下對SSD既偏見已經去到一個景界真係唔可以相信。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 PnPnL 於 2017-9-14 10:58 AM 發表

如果用SSD可以解決到overhead問題,就吾建議將data放很client pc到,因為要處理H野多左

買/用SSD成本會高左,但係一次性可付擔H成本,而且SSD都已經好common使用
如何解決可複寫性問題 ? 其實係長期成本高, 普遍唔等於合用. 改program只係one-off, consolidate資料根本唔難, 只要系統設計合理就可以解決. 如果係security問題, 但係今日仲有幾多人用foxpro, 幾多人仲有套software, 只要改一改file extension已經包大把人唔知呢啲係乜. 所以要處理H野多左, 我真係睇唔出多左乜.

34 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。