註冊 登入

😍未來中、高階CPU將會是6核心天下…

😍未來中、高階CPU將會是6核心天下… E-mail 此主題給朋友

各類程式及遊戲將支援6核心為基準…

引用:
原帖由 lastseduction 於 2017-9-10 11:04 PM 發表

各類程式及遊戲將支援6核心為基準…

呢樣嘢我講咗好耐㗎喇

引用:
原帖由 xieling 於 2017-9-10 11:05 PM 發表

呢樣嘢我講咗好耐㗎喇
第一時間反應…

4C8T VS 6C6T

那個快?

引用:
原帖由 老黃帶來的N狗 於 2017-9-10 11:45 PM 發表

4C8T VS 6C6T
那個快?
現在低階使用者先會買4C8T…

引用:
原帖由 lastseduction 於 2017-9-10 11:06 PM 發表

第一時間反應…
啱啱入嚟睇到啫,唔好諗太多!

回覆 引用 TOP

但係新i-3賣今日i-5價錢, 咁我不如買Ryzen

引用:
原帖由 maoleitau 於 2017-9-11 08:13 AM 發表

但係新i-3賣今日i-5價錢, 咁我不如買Ryzen
Ryzen二代我諗會更多人買…

回覆 引用 TOP

多個核心運算優化要個軟件支持到先有用, 目前係轉片比較有優勢, 遊戲優化仲要幾年時間. 6核下一代先可能係主流, 4核4心已經應付到日常工作有突.

引用:
原帖由 maoleitau 於 2017-9-11 10:33 AM 發表

多個核心運算優化要個軟件支持到先有用, 目前係轉片比較有優勢, 遊戲優化仲要幾年時間. 6核下一代先可能係主流, 4核4心已經應付到日常工作有突.
我睇法同師兄的睇法有點唔同! 軟件要支援 快過硬件好多倍! 依家只係某啲廠商運用佢的經濟手腕 去 指向性支援幾多核心啫! 到六核心推出的時候廠商未支援6核心優化囉! 分分鐘到時 會支援四核心負優化都唔定, 因為如果四核心仲係仍然有氣有力有幾多人會出六核心呢, 但係到時的軟件支援四核心負優化就唔同講法啦,個個因應唔夠玩的情況個個都走去換機,到時又賺一筆錢。

引用:
原帖由 lastseduction 於 2017-9-10 11:49 PM 發表

現在低階使用者先會買4C8T…
其實好睇用乜軟件同日常做乜多, 多工用4C8T, 一般文書2C足夠有突, 多媒體或CAD之類6C先有分別, 但分別唔係快50%咁(比4核多兩核), 因為多核同步工作有overhead問題, 雙核一般只係比單核快75%. 如果多工用6C6T不如用6C12T, 4C同6C要明顯分別不如用8C.

引用:
原帖由 maoleitau 於 2017-9-11 10:55 AM 發表

其實好睇用乜軟件同日常做乜多, 多工用4C8T, 一般文書2C足夠有突, 多媒體或CAD之類6C先有分別, 但分別唔係快50%咁(比4核多兩核), 因為多核同步工作有overhead問題, 雙核一般只係比單核快75%. 如果多工用6C6T不如 ...
你講得啱,我朋友仲用緊第一代pentium 4,佢只用電腦黎收fax。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xieling 於 2017-9-11 10:42 AM 發表

我睇法同師兄的睇法有點唔同! 軟件要支援 快過硬件好多倍! 依家只係某啲廠商運用佢的經濟手腕 去 指向性支援幾多核心啫! 到六核心推出的時候廠商未支援6核心優化囉! 分分鐘到時 會支援四核心負優化都 ...
程式優化唔容易, 因為涉及運算單元同步問題, 雙核已經係最簡單, 多過雙核運算單元同步問題會十分突出. 6核其實唔會比4核明顯快.

引用:
原帖由 maoleitau 於 2017-9-11 11:00 AM 發表

程式優化唔容易, 因為涉及運算單元同步問題, 雙核已經係最簡單, 多過雙核運算單元同步問題會十分突出. 6核其實唔會比4核明顯快.
我睇法同師兄你的睇法又有點唔同呀!

初初出2核心的時候一樣有師兄你所講的情況!

而家手機都唔止四核心啦, 軟件開發多核心運算 已經去到 一定程度 ,唔係師兄你所講完全未能踏足的情況。

引用:
原帖由 xieling 於 2017-9-11 11:04 AM 發表

我睇法同師兄你的睇法又有點唔同呀!

初初出2核心的時候一樣有師兄你所講的情況!

而家手機都唔止四核心啦, 軟件開發多核心運算 已經去到 一定程度 ,唔係師兄你所講完全未能踏足的情況。
手機都要o/s同其它野配合, mediatek夠出晒名多核心, 但亦出名, 一核有難, 多核圍觀.

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。