註冊 登錄

求救。電腦冇反應。

求救。電腦冇反應。 E-mail 此主題給朋友

小弟先前問過買火牛。http://m.discuss.com.hk/index.ph ... &extra=page%3D4

今日買咗新牛換,但係都唔得.

部電腦死之前嗰日,用用下會自動reboot,reboot咗兩三次我就熄機冇再開。第二日再開已經冇反應。

電腦而家狀況係,禁power制,機箱風扇會有1秒著燈想轉,跟住就冇電咁冇反應。就算點再按power都冇反應。

每次要off 咗火牛開關,等一陣再on power機箱風扇先會再有1秒著燈想轉,跟住就冇電咁冇反應。換新牛都咁,有冇ching 知咩事. 謝謝幫忙!

引用:
原帖由 mnwk 於 2017-8-12 09:25 PM 發表

小弟先前問過買火牛。http://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=26841457&extra=page%3D4

今日買咗新牛換,但係都唔得.

部電腦死之前嗰日,用用下會自動reboot,reboot咗兩三次 ...
可能短路引致火牛自動cut電

盛衰交替,物極必反,歷史沒有不倒臺之政權
九成死板

引用:
原帖由 blackkh 於 2017-8-12 09:44 PM 發表

可能短路引致火牛自動cut電
已換左新牛,新拖板,新電源線。

引用:
原帖由 mnwk 於 2017-8-12 10:45 PM 發表

已換左新牛,新拖板,新電源線。
我指你機箱內,如果懂試行裸機!

引用:
原帖由 tiger131 於 2017-8-12 10:42 PM 發表

九成死板
唉....仲有咩方法check?逐條ram拆嚟試?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blackkh 於 2017-8-12 10:48 PM 發表

我指你機箱內,如果懂試行裸機!
拆哂所有野?只行咩硬件,教下我,聽日試下

引用:
原帖由 mnwk 於 2017-8-12 10:51 PM 發表

拆哂所有野?只行咩硬件,教下我,聽日試下
你上google打上電腦行裸機就有說明,youtube片都有!

引用:
原帖由 blackkh 於 2017-8-12 10:58 PM 發表

你上google打上電腦行裸機就有說明,youtube片都有!
Thanks, 唔果裸機都唔得,即刻底板燒咗?

引用:
原帖由 mnwk 於 2017-8-12 11:00 PM 發表

Thanks, 唔果裸機都唔得,即刻底板燒咗?
要逐樣試的,簡單檢測底板是拔起所有ram再開機(如果有電到)看底板會不會叫,如果不會就有機會燒底板!

引用:
原帖由 blackkh 於 2017-8-12 11:05 PM 發表

要逐樣試的,簡單檢測底板是拔起所有ram再開機(如果有電到)看底板會不會叫,如果不會就有機會燒底板!
如果會叫,相反有機會係ram 問題?

熱門搜尋: 西裝訂造 名牌 韓國時裝 帆布袋 情侶戒指 日韓時裝
引用:
原帖由 mnwk 於 2017-8-12 11:09 PM 發表

如果會叫,相反有機會係ram 問題?
有機會,通常會逐條試及插不同槽開機來試!看是否ram接觸不良或壞ram或ram槽問!

引用:
原帖由 blackkh 於 2017-8-12 11:13 PM 發表

有機會,通常會逐條試及插不同槽開機來試!看是否ram接觸不良或壞ram或ram槽問!
報告一下,今日試下拆哂ram,顯卡線, harddisk線都開唔到機但係當我放棄時,將所有ram同線駁返哂,求其一開, 突然又開到,神奇的所有嘢又read到.

但係最驚的係,一通電,底板近cpu位,無啦啦一開機,有地方啪咗聲出黑煙,跟住又冇其他嘢發生.  由下午開始到頭先試下熄機再開,暫時又開得返,真係好奇怪。。。拆機抹過下D ram,唔知關唔關事。

燒左野驚有事,又學人用software 睇電壓,但係又一切正常。好奇怪

引用:
原帖由 mnwk 於 2017-8-13 10:48 PM 發表

報告一下,今日試下拆哂ram,顯卡線, harddisk線都開唔到機但係當我放棄時,將所有ram同線駁返哂,求其一開, 突然又開到,神奇的所有嘢又read到.

但係最驚的係,一通電,底板近cpu位,無啦啦一開機,有地方啪 ...
咁情況仲敢用? 分分鐘著火架喎

引用:
原帖由 mnwk 於 2017-8-13 10:48 PM 發表

但係最驚的係,一通電,底板近cpu位,無啦啦一開機,有地方啪 ...
底板有電容爆咗, 係時候要UPGRADE 啦

伸延閱讀
 20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。