註冊 登錄

砌機List一問, 入黎幫下眼好嗎 :)

砌機List一問, 入黎幫下眼好嗎 :) E-mail 此主題給朋友

小弟我讀建築既, 平時最多係用黎畫下Autocad, 整下3D model, 出下rendering咁。
想請教一下個報價正唔正常同埋有無啲野要再upgrade (最主要係擔心個GRAPHIC CARD同RAM)
比啲意見啦, 我真係唔識嫁

附件

WhatsApp Image 2017-08-11 at 6.37.41 PM.jpeg (165.97 KB)

2017-8-11 06:45 PM

WhatsApp Image 2017-08-11 at 6.37.41 PM.jpeg

引用:
原帖由 RCKC 於 2017-8-11 06:45 PM 發表

小弟我讀建築既, 平時最多係用黎畫下Autocad, 整下3D model, 出下rendering咁。
想請教一下個報價正唔正常同埋有無啲野要再upgrade (最主要係擔心個GRAPHIC CARD同RAM)
比啲意見啦, 我真係唔識嫁
以你的使用要求唔係應該出mac機 會 教理想咩?

如果真係出pc機我本人唔建議你出 intel的四核心, 畀多少少出x299的六核心cpu啦! 因為將來的趨勢必定義多核心發展!

加上7700k呢 一代cpu, 已經 有傳聞 有後繼的cpu推出! 傳聞話下一代民用 高階cpu會已6心推出

Intel 6 Cores 12 Threads Core i7-7800X Skylake-X (3.5GHz,8.25M Cache,LGA 2066,14nm) CPU BOX w/o Fan        HK$ 2950
Noctua 貓頭鷹NH-U14S CPU Fan        HK$ 510
ASUS 華碩 TUF X299 MARK 2 X299,DDR4,LGA 2066,Intel GbE Lan,USB3.1,SATA3 6Gb/s ATX M/B        HK$ 2310
ADATA XPG Z1 DDR4 2800MHz 16GB kit RAM AX4U2800W8G17-DRZ (8GBx2)         $938
ADATA XPG Z1 DDR4 2800MHz 16GB kit RAM AX4U2800W8G17-DRZ (8GBx2)         $938
ADATA XPG SX8000 M.2 2280 256GB ASX8000NP-256GM-C PCle Gen3 x4 NVMe 1.2 SSD 固態硬碟        HK$ 1090
Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 530
Leadtek Quadro P2000 CUDA-1024 5GB DDR5 PCIE Card 工作站繪圖卡        HK$ 4490
XFX XTR Series P1-650B-BEFX 650W Full Modular 80+ Gold Power Supply        $799
Sharkoon 酷玩者M25-W 黑色 USB3.0 Tower Case          HK$ 399
Microsoft WINDOWS 10 Home 32-bit/64-bit Full Version Box USB        HK$ 950

total   $15904

回覆 引用 TOP

#1樓個機箱垃圾左D就真

GRAPHIC CARD同RAM....無咩問題   

買7700K又唔買cooler想點

以樓主用途,AMD 1700會比7700K更有效率

引用:
原帖由 xieling 於 2017-8-11 06:59 PM 發表

以你的使用要求唔係應該出mac機 會 教理想咩?

如果真係出pc機我本人唔建議你出 intel的四核心, 畀多少少出x299的六核心cpu啦! 因為將來的趨勢必定義多核心發展!

加上7700k呢 一代cpu, 已經 有傳聞 有後繼的cp ...
如果轉左咁係咪好好多? 同埋有無收貴?

附件

2017-8-12 12:55 PM

引用:
原帖由 edwin5815 於 2017-8-11 09:09 PM 發表

#1樓個機箱垃圾左D就真

GRAPHIC CARD同RAM....無咩問題   

買7700K又唔買cooler想點

以樓主用途,AMD 1700會比7700K更有效率
感謝,想問下唔加cool會燒chips?
同埋AMD係我用咩既時候會好齱H

引用:
原帖由 RCKC 於 2017-8-12 12:55 PM 發表

冇收貴!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RCKC 於 2017-8-12 01:00 PM 發表

感謝,想問下唔加cool會燒chips?
同埋AMD係我用咩既時候會好啲?
你用到7820 cpu就唔洗唸!一定係7820 cpu强

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RCKC 於 2017-8-12 12:55 PM 發表

7820X我都用緊。

我覺得7820X都OK,感覺唔係超快,但ALL 8 CORES 可以行 4.5Ghz

回覆 引用 TOP

搭單問一問,係咪六核好過四核?如是,好係邊到?render快d定export快d?
小弟電腦白痴,謝謝師兄姐指教。

我很醜,但我很快樂
我的恩典夠你用的,因為我的能力是在人的軟弱上顯得完全。

引用:
原帖由 焰之浪子 於 2017-8-13 10:23 AM 發表

搭單問一問,係咪六核好過四核?如是,好係邊到?render快d定export快d?
多咗兩個CORES, 只係在同一時間內做多啲運算

如果RENDER需要CPU運算咪快咗囉(e.g. GAMES),

EXPORT VIDEO實快咗

但平時上下網做WEB BROWSING, 可能差唔多.

需要個SOFTWARE利用到EXTRA 2 cores先至有用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 焰之浪子 於 2017-8-13 10:23 AM 發表

六核CPU一般是Quad Channels Memory, 四核CPU一般是Dual Channels Memory
就算是Single Thread程式, 速度也可以差很遠, 特別是Image/Video Application (除非程式用不盡CPU), 例如Create Image Layer時, Quad Channels Memory會比Dual Channels Memory用少一半時間

引用:
原帖由 sswroom 於 2017-8-13 10:51 AM 發表

六核CPU一般是Quad Channels Memory, 四核CPU一般是Dual Channels Memory
就算是Single Thread程式, 速度也可以差很遠, 特別是Image/Video Application (除非程式用不盡CPU), 例如Create Image Layer時, Quad Cha ...
我部7820X 8 CORES,  MEMORY BANDWIDTH 有70GByte/Second

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2017-8-13 10:56 AM 發表

我部7820X 8 CORES,  MEMORY BANDWIDTH 有70GByte/Second
這個應該是Memory Copy Bandwidth
Memory Read Bandwidth估計是50-60GByte/s

回覆 引用 TOP

有圖有真相

熱門搜尋: 消脂 瘦面 凹凸洞 暗瘡 皮膚 美容院 去暗瘡印

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。