註冊 登錄

上網砌一部電腦好啲,訂自己親身買料好啲?

上網砌一部電腦好啲,訂自己親身買料好啲? E-mail 此主題給朋友

小弟見到有啲網上店鋪
好奇按左入去,見到佢好多選擇
好似幾方便,但唔知好唔好所以想問下自己去搵list親身砌好啲,定就咁係呢啲網上面訂好啲。

附件

2017-7-16 10:22 PM

引用:
原帖由 3個小留言 於 2017-7-16 10:22 PM 發表

小弟見到有啲網上店鋪
好奇按左入去,見到佢好多選擇
好似幾方便,但唔知好唔好所以想問下自己去搵list親身砌好啲,定就咁係呢啲網上面訂好啲。
自己真係識砌㗎 就當然自己砌會好啲啦!
但係自己電腦硬件知識得半桶水嘅當然係畀人處理會好少少啦!
網上的店舖有事上嚟好難有得跟進建議去番實體店購買會較為穩陣

回覆 引用 TOP

問得呢個問題就應該去搵人砌。新手砌機唔難,砌部好機難。你用錯parts,D parts 唔筴都有好多手尾。

回覆 引用 TOP

師兄們,有冇砌機鋪推介下?

想搵間信譽比較良好

回覆 引用 TOP

睇你語氣,唔似識砌

咁就唔好夾硬來喇.....

回覆 引用 TOP

#1樓果間 90%黑店黎,出哂名

引用:
原帖由 edwin5815 於 2017-7-17 04:05 PM 發表

#1樓果間 90%黑店黎,出哂名
邊間,我都打算網購,唔網購的話,門市有邊間好,求推薦

引用:
原帖由 zerickL 於 2017-7-17 04:15 PM 發表

邊間,我都打算網購,唔網購的話,門市有邊間好,求推薦
樓主果間真係貴d, 上個月我都係高燈汁左張佢地既list, 期實出到去間間差唔多, 係睇服務為主。
我suggest就自己出去行轉見岩就買, 高燈應該平d, 我買果間包埋windows!
信用卡仲有免息分期, AE都收

引用:
原帖由 lankusa 於 2017-7-17 08:39 PM 發表

樓主果間真係貴d, 上個月我都係高燈汁左張佢地既list, 期實出到去間間差唔多, 係睇服務為主。
我suggest就自己出去行轉見岩就買, 高燈應該平d, 我買果間包埋windows!
信用卡仲有免息分期, AE都收
師兄介唔介意講下邊間

砌機都有免息分期,真係唔知。

引用:
原帖由 zerickL 於 2017-7-17 08:42 PM 發表

師兄介唔介意講下邊間

砌機都有免息分期,真係唔知。
已經PM左

回覆 引用 TOP

師兄介唔介意講下邊間
請PM

回覆 引用 TOP

如果正常普遍的方法來使用電腦的普通用戶,
買大牌子最好,因為大牌子為了信譽,一般都比較耐用。
而且大牌子的機箱款式真係有型過市面上的任何機箱。
不過就算大牌子,都不會用貴價的火牛。

(非普通的用戶:例如有些用戶要用好多RAM,又有些用戶要用好多HDD,
又有些會用到部電腦好熱要加好多扇,
又有些用戶要用好勁或者好多隻CPU,又有些用戶要用好勁音效卡或顯示卡......
.這些非普通的用戶比較適合自己買料)

個人簽名: 黃金工程 (256 字節以內)
引用:
原帖由 黃金工程 於 2017-7-18 01:03 AM 發表

如果正常普遍的方法來使用電腦的普通用戶,
買大牌子最好,因為大牌子為了信譽,一般都比較耐用。
而且大牌子的機箱款式真係有型過市面上的任何機箱。
不過就算大牌子,都不會用貴價的火牛。

(非普通的用戶: ...
其實細路我一直係廠迷,廠機耐用係的確,不過都要睇用家習慣。
同埋廠機好易被超越,性能追唔上又好難替換追唔上H部份,甚至因為替換左而失去保養。

大牌子講到尾係買服務多於性能,除非係買昂貴H電競主機

就好似原裝車同改裝車H分別咁,各有味道同追求。

引用:
原帖由 zerickL 於 2017-7-18 01:19 AM 發表

其實細路我一直係廠迷,廠機耐用係的確,不過都要睇用家習慣。
同埋廠機好易被超越,性能追唔上又好難替換追唔上H部份,甚至因為替換左而失去保養。

大牌子講到尾係買服務多於性能,除非係買昂貴H電競主機 ...
好多時,減價時買,結果買的是舊貨,電腦內的,

是上一代的CPU,

雖則這樣,即使是上一代CPU,其實也不慢,反而更加物有所值,

就像現在還買iPhone 7而不等年底買iPhone 8一樣。

其實只要不是前一代,而且又要買i5,

唔好買i3和Pentium,已經接近MAC機一樣快。

個人簽名: 黃金工程 (256 字節以內)

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 36 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。