註冊 登入

Router不斷壞

Router不斷壞 E-mail 此主題給朋友

家中有兩部電腦
試過幾隻唔同牌子 eg:TPlink,bufflo,netgear... 既router $1XX-7XX都買過
最長命果隻唔過3個月
佢地既壞法都係差唔多
兩部電腦會一時時上唔到網 大約1mins
個wifi一時時上唔到網 但電腦又上到網

究竟係咩問題發生左....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 520131488 於 2017-3-20 02:24 PM 發表

家中有兩部電腦
試過幾隻唔同牌子 eg:TPlink,bufflo,netgear... 既router $1XX-7XX都買過
最長命果隻唔過3個月
佢地既壞法都係差唔多
兩部電腦會一時時上唔到網 大約1mins
個wifi一時時上唔到網 但電腦又上到網 ...
router起碼有一年保養,有冇比番代理check,佢地有冇換個件比你

回覆 引用 TOP

第一時間應檢查電制先

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

wifi好受環境影響,多幅牆就已經好唔同,又可能俾左鄰右里d強wifi干擾,換幾隻router都係咁,要搵出真正原因對症下藥先得。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2017-3-20 14:57 發表

第一時間應檢查電制先
換過架啦 個拖把 應該冇問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PnPnL 於 2017-3-20 14:38 發表

router起碼有一年保養,有冇比番代理check,佢地有冇換個件比你
有D即刻換左部 又唔見左張單 冇拎去整

回覆 引用 TOP

http://www.price.com.hk/product.php?p=162511

疾病是惡習造出來的
快樂是知足養出來的
「命埵陵价袪椰部A命媯L時莫強求」
God gave men both a penis and a brain, but unfortunately not enough blood supply to run both at the same time
善良的人總能逢凶化吉,有智慧的人總能化腐朽為神奇。

回覆 引用 TOP

查下個電壓穩定與否似乎更重要

回覆 引用 TOP

其實會唔會你個網絡供應商問題

之前有個frd 用唉茄寶,都係時得, 時唔得

熱門搜尋: beauty 面霜 皮膚

回覆 引用 TOP

放router個位會唔會好熱如電腦散熱出風位?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ryan822 於 2017-3-20 21:36 發表

其實會唔會你個網絡供應商問題

之前有個frd 用唉茄寶,都係時得, 時唔得
用HKXN架 都叫過佢上黎搞過
都係唔得

熱門搜尋: 會計 浸大持續進修學院 海外升學 持續進修基金

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moneycomecome 於 2017-3-20 19:43 發表

http://www.price.com.hk/product.php?p=162511
我都唔知仲用唔用呢隻牌子好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkjoj 於 2017-3-20 21:43 發表

放router個位會唔會好熱如電腦散熱出風位?
唔會呀 陰涼位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mynetway 於 2017-3-20 21:21 發表

查下個電壓穩定與否似乎更重要
點CHECK 拖板黎
其他都插緊電腦&電話叉電

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 520131488 於 2017-3-21 01:34 AM 發表

點CHECK 拖板黎
其他都插緊電腦&電話叉電
換返個好少少的火牛

回覆 引用 TOP

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。