新手買HARD DISK 2-3t 求救

新手買HARD DISK 2-3t 求救 E-mail 此主題給朋友

我想買一隻HARD DISK..BT用.要儲存大量既戲..要2T...預算$900蚊以內,。我部电腦係2oo9年買,用緊xp,咁係唔係用唔到3THARDDIsk 唔該c兄

附件

2014-2-22 02:55 PM

2014-2-22 02:55 PM

我唔信價錢差唔多,但質素就差好遠的事情

Seagate ST3000DM001 3TB Barracuda SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 855
Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 774

自己揀
p.s. 要用Vista 以上先用format 得哂隻3T; 要64bit Windows 及底板支援先可以用隻3T HDD boot 機

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

引用:
原帖由 朱投炳 於 2014-2-21 10:32 AM 發表 Seagate ST3000DM001 3TB Barracuda SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 855Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 774自己揀p.s. 要用Vista 以上先用format 得哂隻3T; 要64bit Windows 及底板支援先可以 ...
我用緊xP,同埋我部幾係2oo9年買,咁我應該用唔到3T

回覆 4# 的帖子

昇Win7 啦

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

引用:
原帖由 朱投炳 於 2014-2-21 11:10 AM 發表 昇Win7 啦
我唔識搞

引用:
原帖由 magicline 於 2014-2-21 11:13 AM 發表 我唔識搞
c兄,我想問xp可唔可以裝到2T架?,唔該

引用:
原帖由 magicline 於 2014-2-21 11:16 AM 發表
  c兄,我想問xp可唔可以裝到2T架?,唔該
可以, 照一般程序做就得

XP 如果要用哂 3T 唔係唔得, 而係要用 3rd party 軟件幫手, 而且隻碟搬去其他機未必讀得番, 會比較麻煩。

都係果句, XP已經十幾年, 好快就再無系統update, 再用黎上網俾黑客搵到既話會好危險, 都係考慮upgrade 啦。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

引用:
原帖由 朱投炳 於 2014-2-21 11:31 AM 發表 可以, 照一般程序做就得XP 如果要用哂 3T 唔係唔得, 而係要用 3rd party 軟件幫手, 而且隻碟搬去其他機未必讀得番, 會比較麻煩。都係果句, XP已經十幾年, 好快就再無系統update, 再用黎上網俾黑客搵到既話 ...
明白,唔該c兄,我想問我部機約2oo9年買,可唔可以裝到i7?之後再裝T3HDD架?

引用:
原帖由 magicline 於 2014-2-21 11:50 AM 發表
   明白,唔該c兄,我想問我部機約2oo9年買,可唔可以裝到i7?之後再裝T3HDD架?
09年機多數仲係 Core2Duo 年代, 不能用任何 i 乜既CPU
依D機唔好諗大upgrade 咧, 要upgrade就考慮換機
如果都仲夠用的話, 用到盡一炮過換罷啦.

3T HDD 用到無問題.  都話左係關 Windows 事而唔係硬件

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

咩底板咩u?
09年出既機(底板)我估可以最多用2TB HDD, 因為我部野都係09年出
如果想用2TB or above, 有d底板(e.g. ASRock)有出SW可以support多過2TB HDD, 一係砌個部新

引用:
原帖由 p805061010 於 2014-2-21 10:24 PM 發表 咩底板咩u?09年出既機(底板)我估可以最多用2TB HDD, 因為我部野都係09年出如果想用2TB or above, 有d底板(e.g. ASRock)有出SW可以support多過2TB HDD, 一係砌個部新
附上照片2張,請問可以用2TB  有咩2TBHDD介紹? HDD嗎?

附件

2014-2-21 11:34 PM

2014-2-21 11:34 PM

1. 你底版行AMD, 唔係Intel.
2. 32bit WinXP sp2/3 最多用2.lTB.
3. 你底版行SATA2.

引用:
原帖由 朱投炳 於 2014-2-21 10:32 AM 發表
Seagate ST3000DM001 3TB Barracuda SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 855
Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 774

自己揀
p.s. 要用Vista 以上先用format 得哂隻3T; 要64bit Windows 及底板支援先可以 ...
。 我电腦只可用2TB,2TB有什麼好介紹

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。