[問題]netbook連唔到屋企wifi(有圖)

[問題]netbook連唔到屋企wifi(有圖) E-mail 此主題給朋友

我屋企wifi 用電話/ipod 搵到連到密碼入到 完全用到
但係部netbook偵到屋企個wifi,打完密碼之後話連唔到
行win7

好啦咁share唔到個key,咁就跟佢話咩開新profile
我個setting如下

個setting就算係個人/公司/個人2/公司2
乜都好...全部最終都係連唔到,都係彈返第1張圖俾我

試下用keyboard 開wifi
(fn+wifi logo)

回覆 1# 的帖子

點解你唔入番係屋企隻 router 既 設定頁, 睇番個 wifi security set 左咩野?

大路既應該係 WPA2-Personal

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

引用:
原帖由 朱投炳 於 2012-8-21 03:50 PM 發表
點解你唔入番係屋企隻 router 既 設定頁, 睇番個 wifi security set 左咩野?

大路既應該係 WPA2-Personal
我唔係幾明
即係要同router個設定相付?

引用:
原帖由 hwpchc 於 2012-8-21 03:48 PM 發表
試下用keyboard 開wifi
(fn+wifi logo)

fn即係??邊一個制

引用:
原帖由 digimon14 於 2012-8-22 02:26 AM 發表

我唔係幾明
即係要同router個設定相付?
你可唔可以用線, 唔係 wifi, 直接連接番隻 router 先, 入番去做設定

Wifi security 就當然要 router 及 notebook/client 完全配合啦.  

而你既第一張圖, 係話不接受 security setting 用 share key.  依D設定要睇番 router 及你notebook/client 入面設定番.

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

引用:
原帖由 朱投炳 於 2012-8-22 09:13 AM 發表

你可唔可以用線, 唔係 wifi, 直接連接番隻 router 先, 入番去做設定

Wifi security 就當然要 router 及 notebook/client 完全配合啦.  

而你既第一張圖, 係話不接受 security setting 用 share key.  依D設 ...
我仲有另一部netbook測試過,不過係win xp
win xp有得揀共用金鑰 我初初無揀呢項都唔得,一揀左就上到
但係我win 7搵唔到呢項既設定

在Win7
網路和共用中心 --> 管理無線網路 --> 找出你家的SSID, 在這可以改回.
Good Luck!

我搵到我個router

打岩PIN 入左下一頁

但係連唔到

我連PROFILE都設定到一樣都唔得

Configure your router by access ip address. rather than browsing it..

and capture screen shot wifi settings in router's admin page (not the page you capture)

"識"同"明"跟本喺兩碼子嘅事

講咁耐點解唔可以用線連入條 router 睇下 router 既 setting 先呢?

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

引用:
原帖由 朱投炳 於 2012-8-26 09:56 AM 發表
講咁耐點解唔可以用線連入條 router 睇下 router 既 setting 先呢?
我說明書唔見左
上網睇個網址...但係唔知點解無法顯示網頁
唔知wifi係咪要改一改插法先去得返?

引用:
原帖由 digimon14 於 2012-8-28 09:51 PM 發表

我說明書唔見左
上網睇個網址...但係唔知點解無法顯示網頁
唔知wifi係咪要改一改插法先去得返?
我之前已經講左
用LAN線直接連接 電腦及 router 既LAN port (notebook 都有LAN 線位的)

如router 無問題的話 你用線後你部機就會攞到 IP address, 大部分情況下都係 192.168.1.XXX 的範圍
你再經 browser 係 address 度打 192.168.1.1 (大部分的router 設定頁) 再跟番 login/password 輸入 (我相信你無改, default 可以係說明書睇到) 就入到 router 既 setup page

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

引用:
原帖由 朱投炳 於 2012-8-29 10:00 AM 發表

我之前已經講左
用LAN線直接連接 電腦及 router 既LAN port (notebook 都有LAN 線位的)

如router 無問題的話 你用線後你部機就會攞到 IP address, 大部分情況下都係 192.168.1.XXX 的範圍
你再經 bro ...
唔得的話,可以試192.168.0.1。

引用:
原帖由 朱投炳 於 2012-8-29 10:00 AM 發表

我之前已經講左

你再經 bro ...
唔得的話,可以試192.168.0.1。

伸延閱讀
 16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。