[系統問題] 電腦成日彈出"此檔案的版本與你執行的WINDOWS版本不相容...

電腦成日彈出"此檔案的版本與你執行的WINDOWS版本不相容... E-mail 此主題給朋友

電腦成日彈出"此檔案的版本與你執行的WINDOWS版本不相容, 請檢查電腦的系統資訊, 判斷你需要X86(32位元)或X64(64位元)"的視窗
無論禁IE定小算盤都係咁
到底咩事同點搞好?

anyone help?

引用:
原帖由 sally91 於 1-8-2012 13:12 發表
電腦成日彈出"此檔案的版本與你執行的WINDOWS版本不相容, 請檢查電腦的系統資訊, 判斷你需要X86(32位元)或X64(64位元)"的視窗
無論禁IE定小算盤都係咁
到底咩事同點搞好?
資料不足,請詳列閣下之電腦配置資料:-)

年少的我曾經愛追夢!!噢!!綺夢!很久不見了!妳在哪裡?

回覆 3# 的帖子

係咪尼D?
Window 版本:
Windows 7 家用進階版本
系統:
製造商:Hewlett-Packard Company
型號:s5-1028k
處理器Inter(R) Core(TM) i3-2100 CPU @ 3.10GHz    3.10GHz
安裝的記憶體:2.00GB
系統類型:64位元作業系統

依家完全咩都搞唔到出黎

引用:
原帖由 bringMeHome 於 2012-8-1 04:19 PM 發表

資料不足,請詳列閣下之電腦配置資料:-)

Ha ha....ching學到嘢啵,看到你有心幫助版友真好;當然我都希望其他版友上來求助時自覺列出自己部機config,咁香討d大佬至能對症下藥,不用估估吓吖嘛~!

不知ching問題解決未呢?其實早前也有版友post"IDE MODE 轉 AHCI"一文,我曾嘗試確實成功過用xp行AHCI模式,但這做法需要較高"少少"電腦知識,而且仍有缺點,故不于推薦。

言歸正傳,sally91版友部機我想應是廠機,但為何安裝的記憶體得2GB,又要用64位元作業系統?個Win7是不是另外安裝過的?
我想你可能用win7 64bit安落原有廠版32bit win7上,只係由windows裡裝(升級),而沒有全新安裝(入bios較光碟開機,跟着fromat c.......等等);因此懷疑你windows裡面64bit跟32bit檔混淆不清。
唯今之計係試吓做recover,做回出廠設定吧。(記得backup重要files呀!)
每部廠機recover方式都不同,如果你不知道怎樣做打電話問番部機嘅公司啦,如果仲有保養就人叫上門搞。

PS:如要用64bit windows最少要備4GB以上記憶體才對,你部機只有2GB記憶體又何需裝64bit呢?

回覆 6# 的帖子

唔知呀....佢一送黎就係咁....好似一送黎裝左架喇個window

回覆 7# 的帖子

如果係咁.....你部機如果仲有保養就人叫上門幫你整,但保養已過就試吓做"系統還原",四回緩復到出事前之日子。
另外你部機得2GB,最好加多少少錢上4GB lar,反正d ram現在不算貴。

(我猜樓主是女仕,搞電腦嘢最好揾d識電腦朋友幫手,千萬不要自已己拆開部機搞)

引用:
原帖由 X_Hide 於 2012-8-2 08:54 PM 發表

Ha ha....ching學到嘢啵,看到你有心幫助版友真好;當然我都希望其他版友上來求助時自覺列出自己部機config,咁香討d大佬至能對症下藥,不用估估吓吖嘛~!

不知ching問題解決未呢?其實早前 ...
32bit can upgrade to 64bit??

回覆 9# 的帖子

哦,這個是樓主先前資料不足,小弟以為她私自將windows upgrade啫........
想也奇怪,i3廠機出機跟64bit windows很普遍,但為何跟機會只得嗰2GB呢?
不過心想樓主係女仔,唔懂電硬嘢,都係由她請一d會砌機、懂電硬嘢的朋友幫佢睇睇好了,或者部機原有2條2GB,不過因運送過程震鬆咗其中一條都唔定......

HP 真孤寒, 跟機得 2 Gb ram 仲行 win 7 64 bit, 如仍有保養, 返廠整, 懂得的話,recover 到原廠狀態, 夠膽的, 自己裝過 32 bit。

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。