求救,入唔到router setting 的網頁

求救,入唔到router setting 的網頁 E-mail 此主題給朋友

各位巴打, 小弟日前reset 個router, 之後destop 入唔到router setting 的網頁 (即不能設定和clone mac address), 如下圖

不只如此, destop 可search wifi network, 但不能connect。奇怪的是, notebook 又可以進行setting, 現在更可以無線上網。有冇巴打知道如何解決這問題?

你既連線直接去左i-cable度,無去你個router喎-.-你係咪有線同無線共同用緊???無線連去router,有線直接連上i-cable???
咁樣Windows會直接經有線出去-.-唔會經無線。

我試個不用寬頻線, 只將電腦與ROUTER 連接做setting 都不行...
而家我部電腦需要插著router+寬頻線才能上網= =

我都有類似問題:

我有一部NETSCREEN- NS5TG,之前RESET了再用IE去192.168.1.1,但不能連到SETUP PAGE.

我用IPCONFIG 及PING 192.168.1.1都能夠見到部ROUTER,咁點算?

你部機是否選擇左Automatic 去取IP address?
入去Local Area nework 裡面
睇下TCP/IP V4 內容

引用:
原帖由 okvan 於 2010-10-12 03:53 PM 發表
你部機是否選擇左Automatic 去取IP address?
入去Local Area nework 裡面
睇下TCP/IP V4 內容
你的意思是否要我的PC SET一個FIX IP才可打開192.168.1.1?這是甚麼原因?

You have to use Automatic

引用:
原帖由 okvan 於 2010-10-12 04:52 PM 發表
You have to use Automatic
已經用AUTOMATIC,但都係唔得.

回覆 8# 的帖子

you have reset(restore factory default) 5gt. all configuration is lost and dhcp is nothing. you manually config your pc 192.168.1.x/24  (not 0,1,255), then connect http://192.168.1.1

你係咪set左proxy-.-???
如果係,咁你去192.168.1.1,會經router去左i-cable,因為192.168.x.x係個private IP,變左i-cable唔知點去,就會出左你睇到個page。
個page最底寫左係i-cable度黎!!!

kelvinkoc兄,

最好你找一下router的說明書,查清楚router預設的IP是什麼,正如sinson123兄所說,你是連到i-cable,所以error page有i-cable字樣
正確及可行的做法是,用一條正常的lan cable,一面插到router的switch,另一會插lan card,假設router的IP是192.168.1.1的話,你便在網絡卡設定192.168.1.10 netmask 255.255.255.0,其他可以不入(gateway/DNS),設定後,在dos prompt試一試,ping 192.168.1.1,如有反應的話,再用IE,輸入http://192.168.1.1 試試 (記著,不是每一隻router的default IP都是192.168.1.1,請查看說明書)

winnerno1兄,

請問你點樣reset你隻5GT?真係reset咗?如果reset咗,用我上述的方法接駁,但用DHCP來取IP,應該可以取得192.168.1.33或以後的IP(預設),如取不到IP,再用我上述方法,手動設定IP及測試是否真的連到
其實最好的方法,應該用console cable,連console及com port,見到login 畫面時,輸入產品序號作為ID及密碼,會問你是否reset,按Y,便會真正的reset,試試

引用:
原帖由 alexander.shum 於 2010-10-12 09:09 PM 發表
kelvinkoc兄,

最好你找一下router的說明書,查清楚router預設的IP是什麼,正如sinson123兄所說,你是連到i-cable,所以error page有i-cable字樣
正確及可行的做法是,用一條正常的lan cable,一面插到router的switch,另 ...
佢隻係咩router有console@@??

佢嗰隻係Hardware Firewall,唔係寬頻分享器,如是正式的Router也會有Console
引用:
原帖由 sinson123 於 2010-10-13 01:34 PM 發表

佢隻係咩router有console@@??

引用:
原帖由 alexander.shum 於 2010-10-13 02:08 PM 發表
佢嗰隻係Hardware Firewall,唔係寬頻分享器,如是正式的Router也會有Console
我疑惑緊佢無講用咩router,但你會知有console=.="

引用:
原帖由 alexander.shum 於 2010-10-12 09:09 PM 發表
kelvinkoc兄,

正確及可行的做法是,用一條正常的lan cable,一面插到router的switch,另 ...
Alex 兄, 多謝你ge 回覆, 我睇個說明書100%肯定ip 係192.168.1.1, model 係TL-WR740N
我已經在notebook做好setup 的工作, 但唔知點解destop仲係上唔到網= =
我插左router 接收器後, 佢自動connect左, 但信號竟然係"沒有信號" (router 在destop 旁= =)
試個search 可用的wifi, 但個list 竟然話找不到
請問有冇方法解決?感謝

伸延閱讀
 21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。