高手請進~4核cpu變1核~請幫忙解決~

高手請進~4核cpu變1核~請幫忙解決~ E-mail 此主題給朋友

小弟岩岩出左部機~cpu係
AMD Phenom(tm) 2x4 945 Processor 3.00 GHz
我裝好灑win7果陣~好似好慢咁~我按c+a+d 我見到個核心使用率果行得一條~正常4核心應該係有4條核心使用率果行野~而家我變相用得1個核心~好唔低~有冇高手/c ling可以幫幫手~解答下我既問題

你開左工作管理員再禁  檢視  再禁cpu歷程記錄   睇下係一個定係所有
如果係所有  轉做一個  睇下有冇4條  
都係冇  我會重裝windows   之前電腦雙核變左單核  最後我重裝windows變番雙核

試下重裝windows

引用:
原帖由 ok2528 於 1/8/2010 01:05 發表
小弟岩岩出左部機~cpu係
AMD Phenom(tm) 2x4 945 Processor 3.00 GHz
我裝好灑win7果陣~好似好慢咁~我按c+a+d 我見到個核心使用率果行得一條~正常4核心應該係有4條核心使用率果行野~而家我變相用得1個核心~好唔低~ ...
你指呢個?

附件

2010-8-1 01:12 AM

如果你把你的興趣變成了你的工作,
那麼,終有一天,你會逃避你的興趣,阿門!

(地夫fook 音,第X章,第X節)

我之前試過重裝左windows情況一樣~

回覆 4# 的帖子

係呀~係呢個啦~我唔知點解得一條

down個CPUZ睇下先夠準

引用:
原帖由 平凡的地夫 於 2010-8-1 01:11 AM 發表

你指呢個?
俾你早左我一步 -口-

但係我照住做~我去到睇到:一個cpu一個......~冇果個所有cpu...........
點解會咁架

回覆 5# 的帖子

試下行火山果d程式
睇下有冇4粒cpu
如果真係4核會有齊
有個最易既方法
係開始    再係底底果到有個搜尋程式和檔案    你係果到打 msconfig   再禁     開機  進階選項  睇下cpu數目有冇4粒
如果有證明你cpu冇事   應該係軟件有事
如果你重裝完都係唔得
試下裝xp

上cpuid.com down cpuz睇下幾個個CORE

引用:
原帖由 ok2528 於 1/8/2010 01:16 發表
但係我照住做~我去到睇到:一個cpu一個......~冇果個所有cpu...........
點解會咁架
禁一下WINDOWS KEY 加PAUSE
睇下出唔出到呢個?

入面寫住D 乜?

附件

2010-8-1 01:18 AM

如果你把你的興趣變成了你的工作,
那麼,終有一天,你會逃避你的興趣,阿門!

(地夫fook 音,第X章,第X節)

引用:
原帖由 平凡的地夫 於 2010-8-1 01:18 AM 發表

禁一下WINDOWS KEY 加PAUSE
睇下出唔出到呢個?

入面寫住D 乜?
~出到呀~

引用:
原帖由 ok2528 於 2010-8-1 01:20 AM 發表

~出到呀~
俾張圖黎睇下

有可能msconfig無set返而出錯
去msconfig set返numproc

Intel E8400 | Gigabyte P35-DS3L | A-DATA D2-800 2GB
Galaxy GF8800GT | WD 5000AAKX x2
LG DVD Rewriter | Delta ServerPower 550W

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。