怎樣可以知道屋企WIFI有冇被人盜用?

怎樣可以知道屋企WIFI有冇被人盜用? E-mail 此主題給朋友

最近發覺屋企WIFI 好慢,好似被人盜用.已經有SET PW ,請問各位CHING怎樣可以知道有沒有人同時用緊我屋企WIFI 呢?

引用:
原帖由 i-jeff 於 2010-6-18 02:30 PM 發表
最近發覺屋企WIFI 好慢,好似被人盜用.已經有SET PW ,請問各位CHING怎樣可以知道有沒有人同時用緊我屋企WIFI 呢?
check下set wifi個網

CHECK下router個setting,睇下有冇類似下圖既野

附件

2010-6-18 08:24 PM

.

係咪連落去就一定會見到?
會唔會有d人識隱藏, 等你見唔到??

引用:
原帖由 mjules 於 2010-6-19 12:12 PM 發表
係咪連落去就一定會見到?
會唔會有d人識隱藏, 等你見唔到??
clients list 無得隱藏, 只要同router 建立連線, router 既dns 就必定會指派ip 俾佢

即使佢指定ip , 都會係 clients list 見到

如果隱憂左, 啫係router 都detect唔到呢部 com , 咁點用你網路連線internet

引用:
原帖由 b_kevin_e 於 2010-6-18 08:24 PM 發表
CHECK下router個setting,睇下有冇類似下圖既野
請問點設定成中文??

手機:M9->MX4

如果用手動分派 IP 位址呢?
你SET到個 SUBNET MASK得返一部機囉._.
我都唔知自己有冇記錯野...
應該係SUBNET MASK嫁啦...

想問下, AP-UP姐係代表乜?

引用:
原帖由 【自閉♂俊】 於 2010-6-19 03:21 PM 發表

請問點設定成中文??
download返個中文版firmware(唔知係唔係,有錯請插)
引用:
原帖由 文仔哥 於 2010-6-19 09:31 PM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=255381324&ptid=12453844][/url]
如果用手動分派 IP 位址呢?
你SET到個 SUBNET MASK得返一部機囉._.
我都唔知自己有冇記錯野...
應該係SUBNET MASK嫁啦...
唔好用DHCP,手動派IP
SUBNET好似頂多255.255.255.252[扣左頭(network id)同尾(boardcast)個IP得返一個可用]

.

唔係呀._.
我係話個SUBNET MASK係ROUTER SET1個, 咁最多只可以有一部機連接, 咁咪唔會有其他人連到囉._.

呢D方法好似有句彥語._.
但我唔記得左係乜._.

引用:
原帖由 i-jeff 於 2010-6-18 02:30 PM 發表
路過.....
有防毒軟件(BD,McAfee...)或Firewall會有Network Status功能, 顯示所有已連線或未連線(佔用網路)電腦情況。

block左就用唔到架啦

其實, 會唔會係你接收差?
例如ROUTER同埋個接收POINT好遠?
我之前都係咁, 隔左2道牆, 上網又慢又會斷線
但係我移左ROUTER既位之後就好左好多!快左幾倍,而且斷線都勁少發生

引用:
原帖由 文仔哥 於 2010-6-20 03:21 PM 發表
其實, 會唔會係你接收差?
例如ROUTER同埋個接收POINT好遠?
我之前都係咁, 隔左2道牆, 上網又慢又會斷線
但係我移左ROUTER既位之後就好左好多!快左幾倍,而且斷線都勁少發生
我也一樣 但HKD30買了條外置天線 反吊了上天花 馬上500呎半徑妥哂

引用:
好似好似好似好似好似???
Impossible la !!

伸延閱讀
 27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。