[系統問題] [咁多人上,咁多高手,都無個解決到..唉..]點解個mouse用唔到?但係系統有個mosue顯示?

[咁多人上,咁多高手,都無個解決到..唉..]點解個mouse用唔到?但係系統有個mosue顯示? E-mail 此主題給朋友

我去左window 嘅裝置管理員到睇
係滑鼠及其他指標裝置個到
彈左個野出黎「HID-compliant mouse」,而隔黎個圖示就有個黃色三角形,裡面有個感嘆號係到,

禁左入去,佢個裝置狀態話:
「Windows 成功載入這個硬體的裝置驅動程式,但是找不到硬體裝置。 (代碼 41)
請按 [疑難排解] 啟動疑難排解功能。」

我試過更新驅動程式,,不過佢搵唔到,
我試過移除佢之後試下reboot,都係無用,
我再試過用另一個mouse(新買),程式都係完全一樣,,同一個狀態

究竟發生咩事????我想用mosue啊!!!!

好似同我程況差唔多=.=
你冇講滑鼠點樣用唔到
郁唔到,?禁唔到制?

引用:
原帖由 你好李好 於 2010-5-12 02:21 PM 發表
好似同我程況差唔多=.=
你冇講滑鼠點樣用唔到
郁唔到,?禁唔到制?
兩樣都係啊,你情況咁點解決???

回覆 1# 的帖子

您都冇講乜野mouse,usb? 有綫,無綫, 藍牙?插入/開左 有冇光?如果用usb, 有冇試第2個port?
您見到代碼41都可以試試 http://support.microsoft.com/kb/310123/zh-tw 相應建議解決方案。。。

引用:
原帖由 psychobigbro 於 2010-5-14 10:52 PM 發表
您都冇講乜野mouse,usb? 有綫,無綫, 藍牙?插入/開左 有冇光?如果用usb, 有冇試第2個port?
您見到代碼41都可以試試 http://support.microsoft.com/kb/310123/zh-tw 相應建議解決方案。。。
Targus mouse,我買過個新都係唔得,
兩個都有綫,
插入左有光,usb我試曬全部都係一樣反應

我上過去建議方案,佢話移除完再重新安裝,
但係我移除左之後,插返落去,佢都無重新安裝,個程式依舊係到,,,移除唔到,,,而最後都係乜都無變過...

「我試過唔同牌子既mouse都唔得,
我試過插下實部機全部制都唔得,
我試過入安全模式都係用唔到,
我連塵都吸埋,都唔得」
仲有咩方法?

之前呢到有人叫我scan hard disk error,我scan完無問題,
又叫我重插SATA 線,又係唔得,
又叫我移除個mouse程式之後reboot,都係一樣...

咁我應該點?

正常一隻有線的光鼠,沒有必要裝驅動程式

一般即插即用

usb or ps/2

建議移除 「HID-compliant mouse」,reboot

得失前緣已定  聚散本是平常  執著徒增煩惱  灑脫樂得自然

Success is a journey not a destination

引用:
原帖由 CobyIsaac 於 2010-5-15 12:44 AM 發表
正常一隻有線的光鼠,沒有必要裝驅動程式

一般即插即用

usb or ps/2

建議移除 「HID-compliant mouse」,reboot
我就係移除左,reboot,
都係一樣,,
右下角平時插新裝置就會話:
偵察到新裝置

個d架嘛,,
但係我插返隻MOUSE又無..
一插佢就即時出返個HID-compliant mouse

點算?

btw,usb啊

我插usb wired mouse 都係 出 HID compliant mouse. (mouclass.sys, mouhid.sys)
個usb 有冇試插其他冇自己供電嘅 usb設備(e.g. 手指)?
插左 mouse 后睇下D USB Root Hub (device manager > Universal Serial Bus Constroller, 可能有幾個要睇嗮) 内容> 電力(power),見唔見只mouse 用電 ~100mA ?

你塊底板 support usb mouse

or

in BIOS ,沒有開 usb mouse suppot

得失前緣已定  聚散本是平常  執著徒增煩惱  灑脫樂得自然

Success is a journey not a destination

引用:
原帖由 psychobigbro 於 2010-5-15 01:15 AM 發表
我插usb wired mouse 都係 出 HID compliant mouse. (mouclass.sys, mouhid.sys)
個usb 有冇試插其他冇自己供電嘅 usb設備(e.g. 手指)?
插左 mouse 后睇下D USB Root Hub (device manager > Universal Se ...
我試過插手指,,無問題都用到~~

我見到個mouse用電啊,
係98 mA..

引用:
原帖由 CobyIsaac 於 2010-5-15 01:24 AM 發表
你塊底板 support usb mouse

or

in BIOS ,沒有開 usb mouse suppot

無USB mouse support呢個野,
但係佢話有1個USB裝置:MOUSE

其他全部USB support(唔係mouse)都enabled

有無人解決到....

樓主e+ 其實仲用緊有“!" 嘅 HID compliant mouse driver? 更新驅動程式時話佢搵唔到? 有冇指去 c:\windows\inf  &  d:\i386\  (d: 放安裝碟)比佢搵; 或者試唔好搵,您自己揀。 e+ 個 drivers 係咪 (假設xp):
mousclass.sys file version 5.1.2600.5512 (xpsp 080413-2108)
mouhid.sys file version 5.1.2600.0 (XPClient 010817-1148)
同有 microsoft windows component publisher 簽名?

如果您只mouse 喺第2部機冇事,就只靜番usb controller / hub 問題嘅可能。如果有外置usb hub可以插埋試(我有部舊機都要插個hub只認到一D新model手指)。。。

1)插住隻Mouse去Device manager->Uninstall 所有 (是否2個) mouse driver
2)Reboot
3)Install Mouse driver (如有)

附件

2010-5-15 11:25 PM

引用:
原帖由 psychobigbro 於 2010-5-15 11:10 PM 發表
樓主e+ 其實仲用緊有“!" 嘅 HID compliant mouse driver? 更新驅動程式時話佢搵唔到? 有冇指去 c:\windows\inf  &  d:\i386\  (d: 放安裝碟)比佢搵; 或者試唔好搵,您自己揀。 e+ 個 drivers 係咪 (假設 ...
更新驅動程式搵唔到...
隻mouse無安裝碟架--....一插落去就安裝架嘛,
你講個三樣佢都有啊~

同埋...
我個情況係,,
有一日我完全無事咁用緊電腦,
隻mouse突然唔郁....我部機唔係新買,隻mouse唔係新買架..

[仲有..我係試下三隻mouse架啦..三隻mouse都同樣情況]

伸延閱讀
 26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。