[系統問題] USB手指無法完成格式化?(已解决)

USB手指無法完成格式化?(已解决) E-mail 此主題給朋友

近排部電腦開唔到USB手指,USB手指嘅檔案系統變晒RAW(試過插幾隻手指落去都係咁)
之後諗住格式化隻USB手指,睇吓部電腦可唔可以讀得番
但係部電腦彈左舊野話"Windows無法完成格式化",隻USB嘅檔案系統仍然係RAW......
跟住我發現隻USB手指入面嘅File已經Delete晒(已格式化?)

我想問有咩方法可以解決到電腦開唔到USB手指同無法完成格式化嘅問題?

P.S.部電腦最近用嗰過開機碟修復Windows,修復完之後就開唔到USB手指

附圖:

入Device manager 看有冇不明裝置

引用:
原帖由 cykwok 於 2010-2-24 11:03 PM 發表
入Device manager 看有冇不明裝置
標準軟碟機控制卡出左事?

應唔關 標準軟碟機控制卡 事
人性化介面裝置 內有冇不明USB裝置?
試USB 手指插底板后D USB port

唔得先拔出USB手指
Update Motherboard driver
Update 完所有Motherboard driver, Reboot PC 再試

引用:
原帖由 cykwok 於 2010-2-24 11:48 PM 發表
唔得先拔出USB手指
Update Motherboard driver
Update 完所有Motherboard driver, Reboot PC 再試
check到部腦呢個Drive out of date:
Intel(R) 82801EB USB2 Enhanced Host Controller - 24DD 5.1.2600.0

可以去邊度download番?

係唔係插係..USB HUB? 試下插係機背既.USB位..

引用:
原帖由 usingtest 於 2010-2-27 02:08 PM 發表
係唔係插係..USB HUB? 試下插係機背既.USB位..
已經係插係機背既USB位,試過機背其他既USB位都仲係咁......

試下第二部機?如都係咁....就壞左啦.

引用:
原帖由 usingtest 於 2010-2-27 02:40 PM 發表
試下第二部機?如都係咁....就壞左啦.
試過第二部機隻USB又冇事喎
之前喺自己部機"Windows無法完成格式化"嗰隻USB入面嘅file仲Delete晒添

跟指示Format一次
http://www.sendspace.com/file/c0tnzz

引用:
原帖由 邊爐 於 2010-2-27 05:49 PM 發表
跟指示Format一次
http://www.sendspace.com/file/c0tnzz
開左FlashMemoryToolkit之後直接按格式化?

如果11樓方法唔得我可以比一個一定WORK 既方法...
但一定要比到我要既資料...
但要睇下隻手指係真死定假死...

真死既定義係手指既晶片已死...但不能格式化多數都未死但距離不遠....因為容量為1.84....跟據數據上的資料可以話比我知係因為手指太多BAD BLOCK.....當真的能格式化...手指可能會少於1.84G 既容量...如是者要拎去保養了~

假死既定義係手指受到某些因素影響不能作正常格式化....可以用量產軟件救回手指,但都係同以上既答案一樣...容量會縮少...因為BAD BLOCK多....

PS.BAD BLOCK = 壞塊....係HDD 黎講即係BAD SECTOR....但手指係用晶片會自己記住不會再使用...可嘗試用量產軟件復修但可以要多次復修....但復修後可能不受保...因為量產軟件即係代理商用黎整手指改S/N、名稱、型號、功能既廠商用既程式,如果不懂設定尚資料被修改就有可能不受保

回覆 13# 的帖子

諗起我隻水牛2GB
搵檔令量產認到佢陣好痛苦 / . \

引用:
原帖由 邊爐 於 2010-2-27 08:19 PM 發表
諗起我隻水牛2GB
搵檔令量產認到佢陣好痛苦 / . \
邊爐都量產過?
用VISTA 或WIN7 量產係好痛苦既事...
USBEST 係WIN7 或VISTA 量產既時間我試過係WINXP 既10倍時間......

伸延閱讀
 31 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。