註冊 登錄
用戶名 密碼

17 12
發新話題發佈投票

點解個上無線上網接收信號唔同ga?

點解個上無線上網接收信號唔同ga? E-mail 此主題給朋友

我想問點解上網個接收信號系唔同ga?

點解一邊系好...一邊睇系低...點樣整反好個速度...
之前都冇甘慢GA....唔該洗唔洗post個Router Status圖比大家睇?

正常啊
無問題

速度慢?
點慢?
前後數據?

姐系...我明明系tp-link到睇系excellent/good
但系無線網絡連線到睇只會系低/非常低...唔會系好/非常好
我年前2邊系一樣嫁...系tp-link到睇good無線網絡連線到就會系好...
甘我信邊一面好...點解會甘...
仲有我玩online game....之前唔會玩玩下d人停哂系到....
但而家會...出到去仲上到網..

你信Tp-link 那個就得
行Wireless 會定時斷線及connect反係好正常
因為security 上做Key Exchange
係會有好短暫既disconnect
短到感覺唔到
但就會好影響一D realtime 既野

你可以入去router 將個Wireless key exchange time 改長D就得

引用:
原帖由 okvan 於 2009-8-26 08:38 PM 發表
你信Tp-link 那個就得
行Wireless 會定時斷線及connect反係好正常
因為security 上做Key Exchange
係會有好短暫既disconnect
短到感覺唔到
但就會好影響一D realtime 既野
你可以入去router 將個Wireless ke ...
點樣改...教教我thz
Max Idle Time:  minutes (0 means remain active at all times.)
呢1個岩唔岩?系wan改?
我用個個Router系tp-link TL-WR541G/TL-WR542G

入去router 將個Wireless key exchange time 改長D就得

Wireless key exchange time...我揾唔到/[]\多數系咩位置...
會唔會個Router太舊冇呢樣野...

Wireless Settings入面得
SSID
Region
Channel
Mode
Enable Wireless Router Radio
Enable SSID Broadcast
Enable Wireless Security
Security Type
Security Option
WEP Key Format
Key Selected    WEP Key    Key Type

原來你用緊WEP
唔好用WEP
好容易比人hack
改反用WPA-PSK or WPA2-PSK
咁你就會見到

WPA-PSK or WPA2-PSK
邊一樣好d...仲有..點set= =?

我諗住用WPA2-PSK
揀邊個好?
Security Option有automatic/wpa-psk/wpa2-spk
Encryption有automatic/tkip/aes
PSK Passphrase..我用ga pw?
Group Key Update Period(in second, minimum is 30, 0 means no update)   (0 no update 0好冇??)
姐系乜= =?

Wan Connection Mode:        Connect on Demand
Max Idle Time:  minutes (0 means remain active at all times.) 咩泥..wan入面睇到...解比我知唔該...
仲有系唔系你講個個野Group Key Update Period(in second, minimum is 30, 0 means no update)   (0 no update 0好冇??)
仲有..tp-link192.168.1.1有冇得改中文泥睇 = =?
唔該大大

以上既唔需要去理及搞佢

Chinese firmware
Download and install
http://www.tp-link.com.cn/products/pro_des.asp?id=11
http://www.tp-link.com.cn/products/pro_des.asp?id=103

仲有系唔系你講個個野Group Key Update Period(in second, minimum is 30, 0 means no update)   (0 no update 0好冇??)

盡量唔好用0
否則security就無意義
set 長D 就得
例如1 hours or 2 hours

Group Key Update Period(in second, minimum is 30, 0 means no update)
甘打幾多先系1hr/2hr==唔該....我唔多明...

伸延閱讀
 17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。